Ingat Mengigatkan : Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit

Wednesday, April 18, 2012 PCL 25 Comments

Alhamdulillah...bantuan rakan sepejabat merangkap blogger juga iaitu en.padli..(Cerita Si Padlie)
internet sudah kembali pulih...(keh 28x) *  intro untuk entri penulis yang sedang 'mati akal' seketika bila tiada internet...

untuk pagi yang sedang merangkak ke tengahari...sisipan sebuah pesanan dari seorang guru untuk memuridnya..

Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit


Amalan sedikit lama-lama jadi bukit
Perjalanan yang jauh bermula dari satu langkah..


Walau hanya sunnah2 kecil
Walaupun kecil tapi NABI tidak pernah tinggal


Walaupun sekadar solat sunat 2 rakaat
Walaupun sekadar puasa 2 hari seminggu


Sekurang-kurangnya menjadi tanda ingat pada NABI
Barulah mendapat SYAFAAT (recommendation) NABI

PCL : jangan sia-siakan masa yang ada sedikit ini untuk berterusan mencari ibadah walaupun ia yang sunat-sunat saja..

....menabung pun cmtu gak,...boleh beli Proton Preve - hiasan dari google.




25 comments:

  1. sikit-sikit lama-lama reput... = anai-anai...

    haha

    ReplyDelete
  2. btl tu.. walaupun nampak sikit buat seminggu dua kali tapi bila ingt balik dah byk..:D

    ReplyDelete
  3. @-gedek!: kah2..harap jgn sampai dia berbusut..nt ada yg pacak colok !

    ReplyDelete
  4. @dyabunga: amalan sebaiknya tanpa menghitung jumlahnya..

    ReplyDelete
  5. Bila mula mengumpul, bayangkan sasaran yang akan terkumpul. :)

    ReplyDelete
  6. @kakcik: membuatkan diri rasa bahagia selalu..

    ReplyDelete
  7. Mana tahu dgn yg sikit itulah dapat membantu...

    ReplyDelete
  8. betul tu PCL apa yg penting istiqamah bila buat sesuatu kerja..

    nh ni pulak cepat jemu pada sesuatu pekerjaan..huhu..

    ReplyDelete
  9. dlm apa jua perkara yg dilakukan permulaannya mmg x byk lama2 ia akan mengembang dan bertambah.. begitu juga usia kita.. pencarian ilmu.. dll...

    ReplyDelete
  10. @Kakzakie:sungguh...jgn pdg remeh pd yg sikit.

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum PCL....menabung la sikit2 lama2 tabung tu jadi penuh n banyak la isinya...:)

    ReplyDelete
  12. @nasir hamzah: pekerjaan yg diperintahlan olehNYA tak mahu tidak utk merasa jemu...ikhlas membawa bahagia, insyaAllah.

    ReplyDelete
  13. @QueeN TerataI: alhamdulillah, daripada sikit menjadi banyak, daripada tiada kepada ada..mudah2an ada keberkatan dari Allah swt.

    ReplyDelete
  14. itu amalan yang baik :)

    ReplyDelete
  15. yg penting kita ikhlas dalam melakukannya..:D

    ReplyDelete
  16. Salam PCL.....

    Sikit2, lama2 jadi bukit
    Banyak2, lama2 jadi semak
    Jarang2, lama2 jadi penyakit
    Kerap2, setahun dua kali buat sorat beranak!

    Uhuk uhuk...!!!

    ReplyDelete
  17. @Bujang Tua: kah2..dah selang banyak tahun nih...nk kerap2 mana lg !

    ReplyDelete
  18. byk duit berbukit2..jgn jadi bukit..awat kena sesumpah ke?

    boleh le PCL BELI KERETA BARU..NNTI CINNAMON NAK TUMPANG BALIK KAMPUNG.

    PCL KAN RAJIN JALAN2.

    ReplyDelete
  19. setuju sangat dengan citer entri ni...

    ReplyDelete
  20. setuju2. =) biar sikit asalkan selalu. sabar dan istiqomah kunci utama.

    ReplyDelete
  21. Terima kasih atas ingatan itu..

    ReplyDelete
  22. @cinnamon.com: perumpamaan..keh2, umpama mimpi dlm mimpi beli keta baru..keta lama awatnya boleh je ikut jln2...rajin la sgt !!

    ReplyDelete
  23. bak kata pepatah sikit2 lama2 jd bukit

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.