Berbisik Empat Mata....?

Thursday, May 17, 2012 Nazlee Ismail 26 Comments

Salam untuk semua...


Berbisik empat mata dan membiarkan kawan ketiga...

Sikap sebegini memang amat tidak terpuji !.. boleh buat orang lain kecemburuan, kecurigaan dan mungkin timbul rasa kebencian di antara mereka.

Sabda Rasulullah saw :
"Apabila kamu bertiga, maka janganlah dua orang berbisik tanpa menyertakan yang lain, sehingga kamu bercampur dalam pergaulan dengan manusia, sebab yang demikian itu akan membuatnya sedih."
(Hadis Riwayat Ahmad)

Owh...memang rasa keterhinaan.. kan!., kot yer pun selit-selit la sikit perkenalkan kawan sebelah ni ker...aduhai !!

Aku rasa situasi begini adalah satu penghinaan terhadap orang yang merasainya...

pernahkah anda juga?



pCL ; .. musim PRU dah nak dekat sangat dah...maka ada lah kes pulau memulau nih!








26 comments:

  1. betul..rasa geram je bila orang berbisik..

    ReplyDelete
  2. mmg terasa klu dua orang berbisik depan kita....terkebil-kebil jek mata masa tu....lg2 klu diorg ketawa...

    ReplyDelete
  3. Berbisik di khalayak adalah perbuatan yang boleh menimbulkan syak!

    ReplyDelete
  4. DALAM SUASANA BISING, BOLEHKAH KITA BERBISIK DENGAN ORANG SEBELAH?

    ReplyDelete
  5. Pnh. Hati nie terase gak. Sbb bile kwn yg die dom bisik tu takde, pndi lak die menempel kat kwn ketiganya nie (rujuk pd diri sendiri). Tapi...ah! Lantaklah! Peduli ape aku! Heheheheh....mcm tulah lebih kurangnye sy bisik dlm ati sendiri.

    =D

    ReplyDelete
  6. geram.
    mesti pikir aku ada buat salah ke?

    mesti tak senang duduk.
    tak syok berdiri.

    serba tak kena.

    nak buat tak tau pun tak boleh
    pasal dah jenis menyibuk cam saya
    nih mesti nak tau jugak apa yang

    mereka bisik-sisik itu?

    kenapa bisik depan saya ha..?

    ReplyDelete
  7. Tak suka bila dekat PRU ni... masa tu macam2 ler fitnah keluar.... adeiiii. Moga PRU sebelum kami balik Malaysia...hehe.

    ReplyDelete
  8. ya, mesti rasa curiga menerpa diri kita bila melihat org berbisik yang seolah2 macam neyindir dan x tak mau bekkongsi...

    ReplyDelete
  9. penah jerk kowt
    tapi mls nak sentap2
    tp memang tak patut kowt bisik2 kannnn haihh
    APTB ~~~

    ReplyDelete
  10. kekadang rasa sakit ati tengok kawan berbisik berdua je..mula la timbul syak wasangka yg bukan2.."ngumpat kita ye?"

    ReplyDelete
  11. kalau saya yg kena saya akn trus ambl laluan saya sendiri..senang cerita..

    ReplyDelete
  12. @Boni JLL3: kena pandai bawa diri kot supaya kita tak dipinggirkan..

    ReplyDelete
  13. @shahrazali: mcm ada sesuatu yg tak kena pd kita...leceh la ada kawan mcm tuh..

    ReplyDelete
  14. @kakcik: tak pikir lain..mmg syak mengata org la kot..

    ReplyDelete
  15. @fairus: dah bising pastinya menjerit, cumanya kita jer tak dgr apa yg dorang cakapkan ....

    ReplyDelete
  16. @Pok Amai-Amai: masa xder teman lain baru cari kite...masih ramai sepisis ni lg2 time sarap/lunch partner makan...huh !

    ReplyDelete
  17. @hidayah: bisik depan tak semestinya mengata org tu..tp lumrah/kebiasannya ..mesti kena amik tahu jgk...mgkn lelaki lain sikit kot...ada yg serba tak kesah semuanya.

    ReplyDelete
  18. @Nida: nk dekat sangat dah PRU ni..x dgr fitnah lg baguss...

    ReplyDelete
  19. @Gen2Merah: susah kalau ada kawan tinggal kawan kalau jumpa kawan yg betul2 kawan dia...dah mcm perkauman la plak..!

    ReplyDelete
  20. @nurkaloi: sikap yg terbaik..jgn sentap tak tentu pasal...haha.

    ReplyDelete
  21. @@cu SaYaNg: persepsi biasa tuh @cu..

    ReplyDelete
  22. @Leysa JL: belah jer..mcm tu ke?

    ReplyDelete
  23. teringat pulak pasar bisik2 yang me tengok kat majalah 3 dulu. nak nego2 harga ikan oleh peraih kena main bisik2 :)

    ReplyDelete
  24. leceh dan menyakitkan hati....

    ReplyDelete
  25. pernah je terjadi mcm ni...rasa mcm org ngumpat kite je...

    >_<

    ReplyDelete
  26. AnonymousMay 18, 2012

    bisik ada makna...huhu..selalu kita berperasangka negatif..susah nak positif..huhu

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.