Pepahat. ..sempoi! !

Thursday, May 24, 2012 Nazlee Ismail 16 Comments

Salam untuk semua..

malam ni kami makan-makan santai di luar..., Hanis biasalah dia, mana boleh makan menu yang sama dalam satu hari... biasanya makan tengahari bila balik dari sekolah aje..

petang tadi awal-awal dia dah pesan nak makan sotong goreng tepung...dan bila ke sini ada satu lagi yang special makanan laut kegemaran kami sekeluarga. Menu yang yang jarang dapat kat restoran-restoran lain.

PEPAHAT MASAK CILI KERING...wuh!...memang lazat lah....close-up sikit gambarnya, macam mana yang dikatakan pepahat tu ?

Sejenis hidupan laut bercengkerang, betuknya macam ruas buluh. Hidupnya di dalam pasir pantai. Kalau kat sini (Pantai Morib) boleh senang dapatkan pepahat (Ramai yang cari , selalunya di kalangan orang asal (asli) mencari pepahat sebagai sumber pendapatan mereka).



kami layan makan dulu....nanti bebila korang ada kesempatan ke Kanchung Darat, Banting (jalan Banting-Morib), singgah la kat restoran yang biasa kami makan di sini ;

Restoran Juvita Seafood, Kanchong Banting.
Jalan Kenanga, Kanchong Darat , Banting Selangor






16 comments:

  1. wah..
    ayu tak kenal pun makanan laut nie..
    serius.. first time

    nampak sedap

    ReplyDelete
  2. xpernah mkn pun.. sedapker?

    ReplyDelete
  3. kurang gemor makanna yang ada sos..:)

    ReplyDelete
  4. @e_darel: lain tmpt lain namanya mgkn ada yg panggil siput buluh, bamboo lala....ambal dan ada lg yg lain dari pengetahuan sy...glamer kat restoran seafood sebelah pantai barat jer...

    ReplyDelete
  5. Pernah tengok tapikan tak reti nak makannya tuu..
    Sedap yee PCL...

    ReplyDelete
  6. @QueeN TerataI: kena cara masaknya..emmh mmg sedap....port klang pn ada..kan.

    ReplyDelete
  7. salam,

    dtg skodeng sini pulak, hehehe...

    erm, penah makan sekali makan pepahat ni... sedap gaklah :)

    ReplyDelete
  8. KALAU TAK, MALAM TADI DAH PERGI MAKAN SEA FOOD, TAPI SAYA SELSEMA PULAK HARI NI.. ESOK2 SAJA SAYA BERITAHU ISTERI SAYA..

    ReplyDelete
  9. pepahat?? wah.. fes time dengar benda ni!!

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum PCL...sedap ke pepahat ni mamax pernah makan la apa rasanya?

    ReplyDelete
  11. pepahat? apa rasa erk PCL? dari dulu teringin nak makan

    ReplyDelete
  12. Ym penah makan...sedap!!nyum2...rasa lebih kurang kerang dan yang seangkatan dengannya, tapi nih mmg sedap!ngeee....(^_^)

    ReplyDelete
  13. my feveret seafood!!!!! sedap nye

    ReplyDelete
  14. pepahat ni sejenis sayur ke daging ke??? apekah ini

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.