Felda Besout Sungkai : Menghadiri Kenduri..

Saturday, June 09, 2012 PCL 6 Comments


Assalamualaikum...

Salam 1 Malaysia.. baru berpeluang nak makan nasi minyak hari ni., tapi masih awal lagi la...kenduri sepupu pcl.

sekarang pcl bersiaran di kawasan Felda Gunung Besout Sungkai Perak.

terasa kelainan di sini kerana kawasan sekitarnya di kelilingi dengan pokok2 kelapa sawit.

Kami bertolak dari Parit Buntar jam 4 pagi dan sampai di sini lebih kurang jam 7 pagi, 

huh..lama betul tak ke sini. ....akhir sekali dalam 6 tahun lalu.

Orang felda sekarang dapat 'durian runtuh'...boleh nampak banyak

perubahan dari segi taraf hidup mereka...rata2 mereka tergolong dalam keluarga berada, setiap rumah nampak kerta besar berjenama luar negeri..

rumah pun tak nampak bentuk rumah peneroka asal. ..zaman dah berubah seharusnya

masa dulu, pcl masih ingat lagi ada antara rakan seasrama masa tu yang segan silu nak mengaku mereka adalah anak peneroka.

respek dengan generasi terawal peneroka umumnya kerana kesabaran mereka sekarang ini menampakkan hasil yang boleh dibanggakan oleh

generasi masa kini.

ok, nanti pcl update lagi....

orang tengah sibuk dengan kenduri dan kena dera nih...

babai.



Published with Blogger-droid v2.0.4

6 comments:

  1. assalamualaikum PCL...seronoknya dpt makan nasi minyak kat umah kenduri kawin ni best2...:)

    ReplyDelete
  2. lorrr...

    sikitnya cerita pasal kawasan kampung...

    cerita lah lagi...

    dan jangan lupa gambar yekkk...!

    :)

    ReplyDelete
  3. ai tak duduk kat Felda tapi keliling ai kelapa sawit.. ;)

    ReplyDelete
  4. sememangnya taraf hidup peneroka skrg dahb erubah.. mereka lbh berada dari kita yg hidup di bandar ni.. Queen sendiri ada makcik dan pakcik yg jd peneroka dan mmg nampak sgt perubahan hidup mereka.. rumah mmg cantik2 dan besar2 malah kereta yg mereka naiki pun masih blm mampu utk Queen beli.. :)

    p/s: Kalau mak Queen sanggup tinggal difelda 45tahun yg lalu tentu sya juga anak peneroka yg kaya skrg ni.. hahahaha

    ReplyDelete
  5. tu la.. felda memang membangun dengan sangat pesat sekarang. beza dengaan 5 tahun yang lepas..

    ReplyDelete
  6. baru tahu kesahnya.. btw kena basuh periuk kah??? hehehehe

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.