Jika Anak Dibesarkan Dengan....

Friday, June 29, 2012 PCL 10 Comments

"jadilah manusia yang terbaik dikalangan yang baik-baik wahai anak-anakku" luvU'lls....>pcl



Assalamualaikum...


Jika anak dibesarkan dengan celaan, dia akan belajar memaki.

Jika anak dibesarkan dengan cemuhan, dia akan belajar rendah diri.
Jika anak dibesarkan dengan permusuhan, dia akan belajar berkelahi.
Jika anak dibesarkan dengan hinaan, dia akan belajar menyesali diri.
Jika anak dibesarkan dengan dorongan, dia akan belajar percaya diri.
Jika anak dibesarkan dengan pujian, dia akan belajar menghargai.
Jika anak dibesarkan dengan rasa aman,dia akan belajar menaruh kepercayaan.
Jika anak dibesarkan dengan dukungan, dia akan belajar menyenangi diri sendiri.
Jika anak dibesarkan dengan kasih sayang dan persahabatan, dia akan belajar menemukan cinta dalam hidupnya.
Jika anak dibesarkan dengan toleransi, ia akan belajar menahan diri.
Jika anak dibesarkan dengan sebaik-baiknya perlakuan, dia akan belajar keadilan.


Penulis sebenar tidak diketahui , saya salin dari sini.


 

10 comments:

  1. Nice sharing untuk mereka yang bergelar ibubapa....=D

    ReplyDelete
  2. Agaknya orang tu orang lama kot.. orang lama kan selalunya makan garam dulu dari kita ni... tapi memang berguna kata kata ni.. terima kasih sebab kongsi.. boleh jadikan ilmu kebapaan

    ReplyDelete
  3. sgt sokong n3 nie PCL.. pokok pangkalnya sbg ibubapa kita yg bertanggungjawab mencorak anak kita..

    ReplyDelete
  4. Anak tanggung-jawab kita utk mencorkkan dia PCL.

    Cantik-cantik anak PCL/MamaD

    ReplyDelete
  5. AnonymousJune 29, 2012

    Salam PCL,

    Setiap ibu bapa mengharapkan yg terbaik utk anak2nya.

    ReplyDelete
  6. nice sharing.... dah besar anak PCl ni. muka cam nampak muda lg. :D

    ReplyDelete
  7. asslamualaikum PCL....n3 yang menarik utk ibu bapa semua...;)

    ReplyDelete
  8. ILMU YANG BOLEH DIMANFAATKAN..

    ReplyDelete
  9. nice sharing..NAL nak copy dan share jugak la di fb..

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.