Sikap : Mula jujur akhirnya tidak ikhlas.

Tuesday, June 12, 2012 Nazlee Ismail 14 Comments

..emmh budaya ikutan..seharusnya disedari awal-awal lagi.


kisahnya...

kawan sebelah dah derma Rm10  bila kawan lain minta sumbangan...kita pun sama..derma gak tapi rahsia..sembunyi dari pengetahuan tangan yang satu lagi nih ...tak tau langsung derma banyak mana...ceh !

kita ni sokong sebab dia kawan sepejabat walaupun dia bukan seagama...

tup-tup... selang beberapa minit, kawan lain seagama hantar email...

"just for your info..bla..bla."....siap dengan link nya sekali sebagai rujukan.

sesuatu yang boleh buat kita yang baca nih berkata..."lahh, aku dah derma tadi nih..tak boleh ke bagi kat depa tuh ??, bukan sepatutunya kita derma, banyak lagi seagama yang patut kita bantu !... buat apa kita sokong dorang tu ??

sebelumnya rasa jujur sesangat, dan akhirnya tak ikhlas langsung...apa dapat ??




kosong!...kosong !...kosong !!

pcl ; pengajaran pada diri dan anda supaya jangan ada budaya ikut- ikutan ini...merosakkan niat sebenarnya !!





14 comments:

  1. mmm....
    jom join sini
    http://www.nurfuzie.com/2012/06/pencarian-cik-en-dan-blog-entry-kita.html

    ReplyDelete
  2. TOLONGLAH DENGAN IKHLAS.. TIDAK KIRALAH KEPADA MANA KAUM DAN AGAMA SEKALIPUN.. JADIKAN AGAMA DAN BANGSA KITA SEBAGAI CONTOH YANG BAIK UNTUK DICONTOHI. MANA TAHU, SATU HARI NANTI, MEREKA TERGERAK UNTUK BERSAMA KITA...

    ReplyDelete
  3. dah jadi xikhlas...haha

    ReplyDelete
  4. @fairus: silap sy...selalu ok jerk.

    ReplyDelete
  5. kan dah rugi.. bila dah tak ikhlas apa pun tak dapat..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum,
    saya hanya akan derma bila ikhlas. Kalau ikhlas tu tak ada, berguling2 depan saya pun tak akan derma hu hu hu sadis tak? Sebab tu bila derma,saya lebih suka scara online atau bank in dlm acc, bukan serahan tangan kecuali kes2 tertentu.

    kalau kena pilih antara tanggungjawab dan ikhlas, saya dahulukan tanggungjwb dan cuba untuk ikhlaskannya. Kalau tak mampu ikhlas juga, saya lakukan sebab tanggungjawab.

    ReplyDelete
  7. HEHEHEHE.. JDKAN PENGAJARAN

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum PCL

    derma kali ke dua pula....

    ReplyDelete
  9. hahahaha..tak apa lah bro.. benda dah terjadi.. tak leh nak diundurkan putaran masa tu..hehehe

    ReplyDelete
  10. insyaALLAH... DERMA biar ikhlas...

    ReplyDelete
  11. Tak pelaa..nk buat mcmmanakan.. hehehe..lain kali derma kte seikhlas hati :)

    ReplyDelete
  12. pada pendapat saya tu ragu ragu.. bukan tak ikhlas..maaf saya bukan expert dalam soal keagamaan.. tapi dalam hal ni..saya nampak kata kata tu bukan menunjukkan yg menderma tu tak ikhlas..tapi dia ragu2 sebab kawan tu bagi link "for your info..blablabla"

    yang dah lepas tak apa lah.. doa lah semoga kebaikan yang kita lakukan diterima oleh Allah..

    ReplyDelete
  13. jadikanlah pengajaran di masa depan. NAL singgah sini.

    ReplyDelete
  14. bagus pengalaman mcm ni...at least kita belajar sesuatu dengannya..

    yeayy saya dah nampak banner saya...terima kasih PCL :)

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.