Bila diminta belikan lengkuas..

Wednesday, July 04, 2012 PCL 19 Comments

pepagi tadi punya crita..

bila diminta belikan lengkuas...ha ha , korang tau ke macam mana rupa dia ?
grrr...yang saya  penah beli sebelum ni cuma halia, nasib baik la tak bawa balik ubi cekur ...ha hah  lagi.

lama duk memusing kat situ, yang mana satu  lengkuas ?...sama semacam jer nih...

untung hari ni saya tak segan bertanya...kekadang ego gak konon2  tau semua benda.

(LENGKUAS) - Lengkuas adalah rizom yang sekeluarga dengan halia...memang nampak seakan halia,.. patut la ada yang konpius !!


..barang dapur yang tak biasa ...memang susah nak ingat  bila dipesan belikan oleh isteri.
tak payah cakap lelaki/suami ., anak dara/wanita sekarang ni umumnya pon ramai yang tak tau banyak menda tentang 'barang dapur' nih...betoi dak ?

e ehhh..angguk je lah ! emmm..

p/s : mamadiana  masak rendang kerang utk lunch hari ni.


“Mukmin yang paling sempurna imannya adalah yang paling baik akhlaknya, dan sebaik-baik kalian adalah yang paling baik terhadap isteri.” (HR. At-Tirmidzi).




19 comments:

  1. dulu2 yana pun selalu tertukar lengkuas ngn halia ni..sekarang ni da rajin masuk dapur da kenal la..tp kdg2 tersalah gak..haha..halia kulit dia lembut sikit..lengkuas tu keras..

    ReplyDelete
  2. sy kenal je lengkuas..hehe

    ReplyDelete
  3. Lengkuas dengan halia tak banyak beza.... Tapi lengkuas ni dia macam ada kaler merah2 sikit kt batang dia tu... Hehehehe..
    Dulu masa kecik2 bila mak minta beli lengkuas, selalu kena pegi 2kali sebab tukar balik halia dengan lengkuas.. =D

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum pipoq...itulah salah satu cara utk kita mengetahuinya...:)

    ReplyDelete
  5. hehehe.. lengkuas pun x kenal yer.. kalau husband sya membeli brg dapur.. dia cuma ckp je kat tuan kedai tu apa brg dia nak then semua tuan kedai tu ambilkan.. hehehehe

    ReplyDelete
  6. Assalam..
    Saya orang kg.
    Mesti la kenai mana satu lengkuas, mana satu halia. Jenis ikan je tak arif. Yang saya tau dan kenal, ikan termenung, selayang, geruk, tongkol, tenggiri dan semua jenis ikan yang ada dalam sawah padi...hehe..

    ReplyDelete
  7. Kalau anak org kampung mesti tahu sebab rata-rata org duduk kampung mesti tanam lengkuas sebab mudah merebak dan susah mati...

    ReplyDelete
  8. umah sy byk lengkuas...heheh

    bezanya lengkuas ngan halia..halia lebih lembut..sng nak potong..lengkuas keras...

    ReplyDelete
  9. tak kenal pun tak pe, bagi tahu kat tuan kedai, dia bagi je heeee

    ReplyDelete
  10. Mmg perlu bertanya jika tak tahu :)

    ReplyDelete
  11. lebih kurang macam halia kan?? kalau tak tau ni, pasti terbeli halia

    ReplyDelete
  12. NAK BUAT APA LENGKUAS TU? NAK BUAT POPIA BASAH KE.. NYUM.. NYUM..

    ReplyDelete
  13. hahahaha..suami saya pernah jugak saya pesan beli lengkuas..siap describe ag besenya lengkuas ni ada batang skali..skali dia bawak balik halia muda..confius katanya..bila cakap kenapa x tanya??? ntah..jawabnya..hahha..ego ler tu

    ReplyDelete
  14. UNTUNG dapat suami mcm PCL... baik dan rajin :)

    ReplyDelete
  15. bab sayur ok.. tapi bab ikan ai fail.. hahaha..

    ReplyDelete
  16. ngehngeh..PCL tak kenal lengkuas..apa guna pakcik google..sambil cari boleh la search image kan kihkih...org moden punya style..anak dara kalau tak kenal mana satu halia mana satu lengkuas memang nak kena la tu..halia halus sket..lengkuas banyak serabut..

    ReplyDelete
  17. kadang2 deno tertukar antara lengkuas dan halia... hikhik... :p

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.