Bila masa aku tanya kau..!

Friday, July 06, 2012 PCL 14 Comments

Salam ..
"Tidur di siang hari amat dikeji kerana ia akan mewarisi penyakit kebengkakkan (muka kelihatan sembab dan tidak bercahaya) malapetaka, merosakkan warna kulit, menimbulkan penyakit radang limpa, melemahkan urat saraf dan melemahkan syahwat. Sekeji-keji tidur ialah ketika awal hari (matahari terbit) dan terlebih keji lagi ialah tidur di akhir siang hari (selepas Asar)."



alkisahnya, ade seorang manusia yang degil,ditegur jangan tidur lepas asar, tapi dia tak pernah peduli.. apabila dinasihat, dia akan cakap ''aku tidur lepas asar, tak gila pon'' hingga akhirnya, dia sentiasa istiqamah tidur lepas asar, suatu hari,sewaktu kawan-kawannya tengah study, tiba -tiba hamba Allah ni cuit and cakap, ''aku tidur lepas asar,tak gila pon'' kawannya pelik dan terus bersuara, ''bila mase aku tanya kau'' dan semenjak dari hari itu, setiap kali bertemu sesiapa pon, dia akan cakap '''aku tidur lepas asar,tak gila pon''

sebahagian petikan dari blogger :
My Name Is Hanim...Orang biasenye panggil Hanim je..tapi aku paling benci kalau ade orang yang memandai-mandai terbalikkan name aku.. HANIM=MINAH  [http://hanim-roslan.blogspot.com/]


Ibnul Qayyim pernah berkata, “Pagi hari bagi seseorang itu seperti waktu muda dan akhir harinya seperti waktu tuanya.”

pcl ; .ada pengajarannya di situ..renung-renungkanlah...bukannya kita tak tahu tapi kekadang tu letih sangat membuatkan kita lalai dan lupa . Kepada sahabat-sahabat yang disayangi mari kita muhasabah diri. Di sebalik diri kita ini, ada sifat pemalas yang perlu diubah. Jika kita tidak ubah tabiat pemalas kita ini, maka bermacam-macam impak negatif bakal menghanyutkan diri ke arah kemudharatan yang lebih besar.

 

14 comments:

  1. Alhamdulillah...KY memang tak suka tidur siang..melemahkan badan dan buat jadi malas

    ReplyDelete
  2. betul, kadang2 kita lalai..dan apabila ada yang menegur kita..berterima kasihlah.. :)

    ReplyDelete
  3. pagi tadi pun teringin jugak nak tidur sambil temankan dak Nuha tapi takut terlajak.. petang pulak biasanya mesti bangun sebelum asar.. alah.. lama manalah dapat tidur kalau adanya dak Nuha bersama.. ;)

    ReplyDelete
  4. Alhamdullilah... PR susah nak tido siang ari...

    ReplyDelete
  5. sy nak ubah xnk tidur siang tp tertido jugak...

    http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/07/giveaway-contest-gila-buasir-otak-watak.html

    ReplyDelete
  6. itu lah akibat cakap besar.. kuasa Dia melebihi segala2nya

    ReplyDelete
  7. Ade juga pernah dengar org cakap kalau tidur lepas asar boleh gila, cek AA tidur sebelum asar

    ReplyDelete
  8. DULU MASA KERJA KILANG, MUKA MEMANG SEMBAB GILER PASAL KUAT TIDUR.. NAK BUAT MACAM MANA, KERJA 3 SHIFT..

    ReplyDelete
  9. macam macam jenis gila dalam dunia ni ya...

    ReplyDelete
  10. AnonymousJuly 06, 2012

    huhu nasib baik dh kurang tidur petang ehge

    ReplyDelete
  11. walau hari cuti pun.. paling2 pukul 7 mesti dah jaga. cuma masih golek2 jela... kalau petang atau siang mmg x biasa tidur.. kalau tidur petang bila bangun mesti sakit kepala.. so lbh baik x pyh tido..

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum PCL...betul tu kalau tidur siang ni memang akan terasa keletihan dan nampak muka kita yg sembab...:)

    ReplyDelete
  13. sy, tido siang bla betul2 mengantuk je.. kalu sj2 x de la

    ReplyDelete
  14. deno jarang tido siang... kecuali kalau deno sakit dan tak sihat.. memang satu hari tidur je sebab tak larat... takpe kan?

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.