Penyakit segak/cantik adalah sombong !

Wednesday, July 04, 2012 PCL 17 Comments

Assalamualaikum semuanya....sebagai renungan di awal pagi ini..

Tiap sesuatu itu ada penyakitnya:-

Penyakit bicara adalah bohong
Penyakit ilmu adalah lupa
Penyakit ibadah adalah riak
Penyakit budi pekerti adalah memuji diri
Penyakit berani adalah takut
Penyakit pemurah adalah menyebut pemberian
Penyakit cantik adalah sombong
Penyakit bangsawan adalah membangga diri
Penyakit malu adalah lemah
Penyakit mulia adalah kedekut
Penyakit agama adalah hawa nafsu.



Jika sudah mengetahui penyakit itu bersegeralah kita mencari penawar untuk mencegahnya dari terus merebak dan memusnahkan jiwa.





17 comments:

  1. nice sharing. Tak susah nak cari penawarnya jika diri menginginkannya..

    ReplyDelete
  2. insyaAllah, setiap penyakit itu ada penawarnya..

    ReplyDelete
  3. kalo da tahu penyakit, kita tahu ubatnya kan, so terus rawat or cegah :)

    ReplyDelete
  4. macam-macam penyakit..... penyakit negatif la yang perlu segera diubati kan pcl.. ? :)

    ReplyDelete
  5. info terbaeekk bro.. hehehe. sama2lah kita berusaha untuk menjadi lebih baik daripada semalam..

    ReplyDelete
  6. entry renungan yang bagus.. thanks! :-)

    ReplyDelete
  7. Terima kasih PCL, alamak ada jugak salah satu penyakit tu kat saya...hhaha malu la plk nk ngaku...

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum PCL...menarik moga penyakit2 itu tidak melekat pd diri kita...:)

    ReplyDelete
  9. info yang baik..thanks PCL :)

    ReplyDelete
  10. InsyaAllah...tak mahu ada penyakit2 itu

    ReplyDelete
  11. Nasib baik ppenyakit tu semua ada penawanya.. cuma nak taknak jer... :)

    ReplyDelete
  12. uish...banyak juga penyakit dalam diri ni..kena cari penawar cepat..thanks for sharing PCL ^_^

    ReplyDelete
  13. yeahhh!!! hope xde semua tuh..hehe

    ReplyDelete
  14. semoga semua penyakit ni tak melekat kat Queen PCL..

    ReplyDelete
  15. Penyakit yg penawarnya tak dijual di farmasi atau rawatan sakit di medical centre kelas pertama.

    =(

    ReplyDelete
  16. dari rawat elok dicegah dari awal agar tak melarat..

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.