Selamat Tinggal Hutan Fantasiku

Sunday, July 01, 2012 PCL 9 Comments

Assalamualaikum dan salam 1 dunia bloggers...masih diberi peluang oleh penganjur...terima kasih.

..mohon anda teruskan membaca sampai habis tugasan NTB2 episod kali ini, emmm ...kalau perlu tinggalkan komen anda...terima kasih diucapkan.

Tugasan Imuniti Episod 12
Sediakan satu entri. Tajuk entri “Selamat Tinggal Hutan Fantasiku”. 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------


banner peserta NTB2
Sejak awal-awal episod kemunculan NTB2 ni lagi, telah diwar-warkan oleh penganjur iaitu Saudara Awie Omar tentang tema berkenaan dengan 'HUTAN'... dan seterusnya hingga minggu ke-12 ini , "Selamat Tinggal Hutan Fantasiku"..pulak dah ! kenapa ea?..mungkin 'cabaran' seterusnya mahukan ia diluar konsep tema 'HUTAN'., Sesama kita tunggu episod-episod akan datang yang lebih mencabar.


"beginilah 'pandangan' yang saya mahukan....tapi tak jumpa lah...huhu"

Okay, ...kalau ditanyakan pandangan saya berkenaan tema tersebut, sebagai peserta.. ianya adalah suatu cabaran yang sangat susah,  sengsara dibuatnya kerana ia memerlukan sesuatu pengalaman yang sebenar-benar berlaku dalam hidup , barulah penceritaan dalam entri berkenaan boleh disampaikan dengan berkesan kepada pembaca. Walau bagaimana pun, itu adalah cabaran sebenarnya...cabaran yang perlu dilalui setiap peserta NTB2 ini dan setakat minggu ini saya masih teruskan dengan tugasan demi tugasan dan insyaAllah kalau terpilih akan bersama lagi di minggu akhir Episod NTB2.


Bila pengalaman telah difantasikan maka wujudlah sebuah entri yang berkisarkan tentang 'HUTAN' . Syukur Alhamdulillah,  buat kali pertamanya saya telah diingatkan oleh penganjur agar tidak terlepas dari membuat tugasan minggu ke-6, masa tu saya berada di kampung halaman..maklumlah sibuk dengan aktiviti keluarga, hampir tersasar saya di situ !. Namun akhirnya penat lelah saya 'memerah otak' yang hampir 'kepupusan' idea untuk menyiapkannya telah terlaksan juga. Tugasan tersebut telah selamat dientrikan beberapa minit sebelum waktu yang telah ditetapkan tamat. Ia merupakan karya saya...entri Tugasan Imuniti saya yang paling best ! iaitu [Akulah Komando] . Kepada yang belum membacanya..sila  klik link tersebut , entri ini juga telah dianugrahkan Imuniti (2 episod terselamat dari tersingkir) oleh penganjur.

"Akulah Komando"


Sememangnya banyak perkara menarik bila berada di dalam hutan, saya cuba bagi 5 perkara yang mempunyai keunikannya tersendiri , saya tak akan dapat merasainya jika saya tidak berfantasi begini...hahaha.







bila khemah yang dibawa telah rosak, maka berkhemah menggunakan daun-daun dan ranting pokok adalah sesuatu yang unik dan sangat meninggalkan kesan.....sungguh!, ..memang ada kesan gigitan nyamuk di situ.



...makan ular sawa, anda pernah?...tak mungkin bukan !...kecuali anda sememangnya 'kemaruk' dalam keadaan darurat.






..berteman suara katak dan unggas bila tiba waktu malam...tapi siang hari pon dah rupa malam bila berada di hutan...tenang sangat !








boleh uji tonasi 'suara jantan' neh...bila memekik jer mesti perasan jadi semacam Tarzan !




..masih banyak lagi pokok hutan yang masih terpelihara, suasana yang mengekalkan ekosistem negara kita. [Ekosistem merupakan interaksi atau hubung kait antara benda hidup dengan benda bukan hidup dalam alam semula jadi.]



Dalam menempuh 'Hutan Fantasi' ini sudah pastinya ada pemenang dan juga pengalah dalam sesebuah pertandingan. Kami, peserta yang asalnya seramai 16 kini hanya tinggal lagi 5 orang iaitu AlIya Syahirah, Incik Hasmi, Rozuan Ismail, Zamani dan saya sendiri akan terus berjuang ....kalau diberi pilihan juara adalah Allya yang saya pilih kerana beliau seorang yang mempunya gaya penulisan yang baik dan boleh menarik hati  pembaca khususnya penganjur sendiri...ye dak En Awie ?..hehe.

Bila berpeluang berada di dalam hutan., sesuatu yang akan dibawa balik sebagai kenagan adalah pengalaman yang tak pernah dirasai oleh orang luar...perasaan takut yang sangat  mencabar.


Saya sangat senang bersama dengan Incik Hasmi kerana dia kelakar orangnya...rasa saya lah, tengok kepada olahan entri yang beliau hasilkan sebelum ini. 


Masa dalam hutan ni tak boleh nak seronok dan bersuka ria...saya lebih suka kalau beraktivi yang boleh membuat kecintaan kepada hutan...mengenali khazanah hutan  dan secara langsung dapat menambahkan ilmu  berkenaan hutan.


Saya berharap sangat kalau Arjuna masih lagi dalam permainan ini...saya suka dia...bukan bodek tapi ramai juga yang menyukainya.

Saya dapat rasakan nama PCL adalah calon tersingkir selepas ini...dan kalau lah betul ianya berlaku maka salah satu sebabnya adalah kurang alert@peka , lambat bertindak balas...eh ye kot !

Setelah selesai ekspedisi 'fantasi' ini ...kepuasan adalah sebenarnya yang dapat dirasakan...eh ! macam betullah aku berada di sana...






9 comments:

  1. Makan ular sawa??erkk???idak ler...biar ar YM makan daun kayu je, sanggup...ekeke...

    ReplyDelete
  2. teruskan perjuangan pcl..! saya dh gagal...haha

    ReplyDelete
  3. wahhh..
    dulu ada blogger buat segmen macam ni juga tp tak ingat siapa.. hehe
    mcm survivor ni.. hehehe

    ReplyDelete
  4. ular sawa? masak goreng kunyit harap sedap haha..

    ReplyDelete
  5. all the best..aik, takkan makan ular sawa kot ? haha

    ReplyDelete
  6. hahahaha.. apa2 pun, gud luck ye bro!! hehehe..

    ReplyDelete
  7. segmen yang menarik.. moga berjaya.. ;)

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum PCL...selamat mengharungi segmen ini yer...:)

    ReplyDelete
  9. Ya Allah terharu nye... Tak pe laaa ini kan game, sape2 je akan terkeluar, Arjuna Redha... GOOD LUCK PCL nanti leh jumpa lagi, :)

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.