Apa nak pening2 fikir berapa banyak PDRM pasang kamera nie

Friday, August 10, 2012 Nazlee Ismail 17 Comments

Berikutan dengan penyebaran berkenaan lokasi-lokasi  tersebut , terdapat statment mengatakan  "kalau dah beritahu , baik tak payah pasang... kan tujuan asal untuk mengelakkan daripada pengguna tidak melakukan sebarang kesalahan sepanjang perjalanan, tapi kalau dah beritahu.... cuma tempat2 ada kamera saje yang perlu berhati2, tak laju ...tak potong kiri dan macam2 kesalahan lagi ".

Sebenarnya semua adalah bergantung kepada sikap seseorang...sikap pemanduan yang berhemah di jalan raya !

Bagi yang belum tahu boleh lah merujuk senarai di bawah sebagai panduan seperti yang telah disebarkan di internet :


sumber gambar : amekaw.com


PLUS Arah Utara
■ Under a bridge at about 456km, Sg Buloh junction.■ Under a bridge at about 459km, Bukit Lanjan interchange.■ Under the overhead restaurant at Sg Buloh.■ Under the last bridge before Sg Besi toll at 309.2km.■ Under the bridge at 296.5km, Bangi junction.■ Under the newly constructed bridge at 289.0km, after Nilai North junction.■ Under the bridge at 286.5km, Nilai North junction.
PLUS Arah Selatan
■ Below signboard at about 454.6km and 455.2km, Sg Buloh layby.■ Under the bridge after Subang junction at 11.3km.■ Under the bridge at 22km, Bukit Lanjan junction.■ Under the bridge before Mint hotel, Sg Besi Toll. 80km/h only!■ Under the bridge at 302.8km, Kajang junction.■ About 1km south of Bangi junction, both south and north bound outer lanes■ At 296.5km and 297km, Bangi junction.■ Under the newly constructed bridge at 289.0km, before Nilai North junction.■ At 285.5km and 285.8km, Nilai North junction.■ On center divider at 251.8km and 253km after Senawang junction.■ After Alor Gajah junction at 213.9km, next to water theme park.■ Behind the right hand crash barrier at 198.4km.
Lebuhraya Elite Hubungan Timur Tengah/Utara
■ On left hand side at 4.8km after Batu Tiga/Shah Alam exit■ Under the overhead restaurant at USJ/Hicom junction about 8.5km. 90km/h zone!■ Below the bridge before USJ/Hicom junction at 10.5km.
Lebuhraya Elite Hubungan Barat Tengah/Selatan
■ Under the overhead restaurant at USJ/Hicom junction about 8.5km. 90km/h zone!■ Below the bridge before USJ/Hicom junction at 10.5km.■ After exit from KLIA toll to the airport, below Jalan Pekeliling flyover.90km/h
NKVE Arah Timur/Utara
■ 300m before Jalan Duta toll, 60km/h!■ Behind crash barrier on the left when going towards Jalan Duta toll, at 24.9km, 80km/h!■ Below bridge at Damansara Junction, 17.5km
NKVE Arah Barat/Selatan
■ Behind crash barrier on the left when leaving Jalan Duta toll from KL, at 25.3km and 25.7km, 80km/h!■ From Jln Duta, below the bridge, 23km, 80km/h zone!■ From Jln Duta, at the underpass at Sg Buloh Y-junction, 22km.■ Behind crash barrier at Damansara Junction, 17.7km and 16.8km■ Below railway bridge at 11.2km■ Under the bridge at Shah Alam junction.
Lebuhraya Kesas Timur
■ Under the bridge at 44.8km, downhill run after Puchong junction.■ Kesas West Bound■ At Sg Besi side of East Bound Toll. Kuala Lumpur City■ Jalan Duta; below the flyover at the Damansara junction, 70km/h zone.
Lebuhraya Kesas – Klang
■ Dual carriageway between Klang and Port Klang. Towards Klang direction, at about 13km mile stone. 70km/h only!
Leburaya Pantai Timur
■ East bound, downhill run after Raub junction.■ Maran, 60km/h zone.■ Paya Bungor, 70km/h zone.
Kawasan Negeri Johor Arah Selatan
■ Tangkak junction.■ Under the bridge after Yong Peng■ North junction at 97.3km.■ Ayer Hitam junction.■ Sedenak junction.
Jalanraya Sekitar Utara Malaysia – Arah Utara
■ Around Ayer Hitam in 60km/h zone.■ Before Perwaja Steel.■ Sg Petani junction.■ Between Seberang Jaya junction and Sg Dua Toll.■ Penang Bridge at island end.Speed limit 80km/h.
Jalanraya Sekitar Utara Malaysia – Arah Selatan
■ Penang Bridge Island end. Speed limit 80km/h.■ About 2km before Juru Toll Speed limit 90km/h
Kawasan Perak Jalanraya Arah Utara
■ Under the bridge at 197.1km and 198.8km, after Kamunting Junction.■ Under the bridge at 204.3km, after Kamunting Junction.■ Under the bridge at 208km, before Kamunting Junction.■ Under the bridge at 214.8km, before Kamuntingjunction.■ Ipoh Vista Point at about 263km. Speed limit 80km/h.■ Under the bridge at 271km, Ipoh North Junction.■ Under the bridge at 274.4km, Ipoh South Junction.■ Under the bridge at 286.9km, Simpang Pulai Junction.■ Under the bridge at 296km, Gopeng Junction.■ Under the bridge at 352.6km, after Sungkai Junction.■ Under the bridge at 353km, Sungkai Junction.■ Under the bridge at 373km, Slim River Junction.
Kawasan Perak Arah Selatan
■ Under the bridge at 199km, before Kamunting junction.■ Under the bridge at 241.9km, at Kuala Kangsar junction.■ Under the sign post at 296.1km, before Gopeng Junction.■ Under the bridge at 297km, at Gopeng Junction.■ Under the bridge at 300km, after Gopeng junction.■ Under the bridge at 308.6km, after Gopeng junction.■ Under the bridge at 372.6km, at Slim River junction.

pcl ; ...apa nak pening2 fikir berapa banyak PDRM pasang kamera nie.. lantak dorang le..die nak ambik gambor pemandu yang degil... selagi patuh dan ikut je peraturan had laju apa ada hal....lakukan pemanduan macam biasa jer..patuhi peraturan undang-undang di jalan raya. InsyaAllah SELAMAT !


P.S / Setelah berbillion duit ditabur sekarang nie tiba masa untuk kutip balik




17 comments:

  1. biasanya kamera tu dia letak kat tempat halaju 60-80km.. kalau atas hiway kesas time jalan clear ada ke orang nak bawak kurang 90km/j.. hehehe.. sebab tu selalu sangkut..

    ReplyDelete
  2. kalau xsyg nyawa & duit (utk byr saman) bwk ler lelaju ^^

    ReplyDelete
  3. yang penting berhati2 lah di jalan raya. mulakan pemanduan dengan bismillah, alfatihah dan selawat. doa naik kenderaan jgn lupa! ^_^>

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum PCL...betul tu siapa yang laju kena la samankan oleh itu jgn memandu la dgn laju yer ...berhati2 di jalan raya...:)

    ReplyDelete
  5. MEREKA SUDAH BERI AMARAN AWAL-AWAL. KALAU TAK IKUT PERATURAN JUGA, NANTIKAN SAMAN TIBA. JANGAN PULA NANTI BERKATA KERAJAAN SEDANG MENGUMPUL DUIT UNTUK PILIHANRAYA PULAK.. -FAIRUS.COM

    ReplyDelete
  6. yeah, betul tu pcl.. sikap kita je yg sebenarnya kan.. lagipun kereta kt jalan confirm byk, nak bwk laju pun takut lagi-lagi jalan Ipoh-Lumut ni..

    ReplyDelete
  7. ergh..tu laa,bukan risau pun sebenarnya, tapi cuak, kalau h/laju yg dtetapkan bawah 80/km cmne?

    pastu yg lg satu pasal tinted, cuak je, rasa cermin tak gelap, kang tiba-tiba depan dorg, dorg ckp gelap..risau ah..

    ReplyDelete
  8. bawa je ikut had laju....tu yang sebaiknya..;)

    ReplyDelete
  9. lagi banyak pasang lagi bertambah kedegilan mereka yang degil itu.. ;)

    ReplyDelete
  10. diorang bgtau sb nak bagi amaran..
    terpulanglah kpd mereka yang loaded dan degil tu..
    hehe..

    ReplyDelete
  11. nasib kita xmemandu..hihi

    ReplyDelete
  12. ak x perlu tgk la list tu..
    jalan ngan adik ak pon dh cukup..
    dah dia pasang semua kamera2 tu...

    buat pun x guna..
    kamera2 polis sekarang dah canggih2..

    ReplyDelete
  13. kalau tak pasang mesti nak drive laju2 kan...

    ReplyDelete
  14. ahahaa.. ikut je la had laju tu. apa susah kan? bio lambat asalkan selamat.. hehehe. tak gitu bro??

    ReplyDelete
  15. diorang buat pun utk kselesaan bersama.. trperinci gak dia bgi mklumat tmpat ye..

    ReplyDelete
  16. kdg2 rasa nk tekan..tekan je..tapi bila tetiba teringat ada speed trap baru slow balik..hee :p

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.