Cakap baik-baik....kita bincang !

Monday, August 06, 2012 PCL 22 Comments


Salam...

Orang yang merantau untuk mencari rezeki di bandar akan berasa cukup puas jika dapat balik kampung pada musim perayaan. Pada masa yang sama, orang yang tinggal di kampung pula seperti menanti kepulangan sanak-saudara dari bandar.

Kegagalan orang bandar balik kampung menimbulkan kekecewaan pula dalam kalangan orang kampung.
maka dengan itu 'semangat' balik kampung raya sentiasa tersemat dalam diri perantau..

Bagi mereka yang masih bujang tiada sebarang masalah namun sebaliknya bagi yang sudah bekeluarga. Tidak dinafikan sesetengah keluarga yang sudah mula merasa ketegangan dalam hal 'balik kampung' di musim perayaan . Saban tahun.,  berpanjangan terdapat pertengkaran rumah suami isteri sehingga terjadinya 'kes berat'.

anda bagaimana pula ? ,

kepada suami isteri yang boleh mengalah tu ok lah kan...terbaik !  ikut giliran yang telah dipersetujui bersama.

pcl ; ....Cakap baik-baik....kita bincang orait, jangan gado2.


22 comments:

  1. perkara begini la yg jd isu setiap kali nak raya...
    hehehehe...=p

    ReplyDelete
  2. kalu dgr lagu raya mesti sedih...bila dah kawen ikut turn la.......

    ReplyDelete
  3. sungguh hidup berumah tangga complicated.jadi tolak ansur sangat perlu.cakap mcm dah kawen.heh

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum PCL..betul tu baik2 bincang yer...:)

    ReplyDelete
  5. saya?.. InsyaAllah xkn bergaduh punya pasal hal balik kampung ni.. sebabnyer... dlm satu hari boleh pergi rumah 2-2 skali.. hehehe dekat je pun... kuikuikui

    ReplyDelete
  6. skrg ni org suka buat2 mcm ni kan. dialog2.. kelakar.

    ReplyDelete
  7. xde masalah macam ni lagi..tapi,dulu2 kalau tengok mak n ayah relax je..tak gaduh2 pun..nasib la dua2 pun orang slim river..hee :p

    apapun setuju dgn entri PCL ni..semua benda mesti la dibawa berbincang..x elok gaduh2 ni..tambah pula di bulan Ramadhan yg mulia macam ni kan :)

    ReplyDelete
  8. kalau balik kampung ikut turn..takde masalah...ni kalau yg tak boleh nak beralah..susah la..hee~

    ReplyDelete
  9. komunikasi adalah jalan terbaik.. :)

    ReplyDelete
  10. NASIB BAIK SAYA KAHWIN DENGAN ORANG MELAKA JUGA..

    ReplyDelete
  11. sy org phg.kawen dgn org phg jgk..huhu.nk kate kawen dkt pun x de le sng sgt.tp sy ikut je suami nk blk mne dl.. x kisah..tp bese kitorg tgk adek beradek masing2 blk raye mne dl..

    ReplyDelete
  12. ma abah deno ikut giliran dari dari kecik2 lagi... kaklong dan kakngah deno pun bila kawen pun sama jgk... ikut giliran jugak:)

    ReplyDelete
  13. nenek sbelh ibu lyla nonmuslim, sbelah ayah pula muslim.. jdi, tiap thun mmang blik kg sblah ayah.. klau psangan yg lain ada gak yg ikut giliran.. ada pula yg klau boleh nk braya d dua2 tmpat..

    ReplyDelete
  14. huhu, xmo gaduh2 okey.. nasib la dalam proses mencari ni jumpa dgn org yg dekat. xpayah la susah2 nak fikir nak beraya kat mana nanti ;)
    ~tahun ni belum lg, insyaAllah tahun depan kot :)

    ReplyDelete
  15. tak kira...nak gaduh2 jugak..!
    nanti pagi syawal mintak ampun..
    ehehehe...
    :)

    ReplyDelete
  16. ai berada di zon selesa.. sejak 4 tahun lepas akan beraya di rumah sendiri dulu.. petang raya baru balik ke Selatan.. maka tiada istilah berebut gaduh nak balik mana.. fuh.. selamat.. ;)

    ReplyDelete
  17. Mood raya dah nak sampai ni PCL. Jangan story banyak-banyak.....sedih. Sob..sob.

    ReplyDelete
  18. hahaha..mana2 pon boleh eks?...

    ReplyDelete
  19. jom join nie bro kalau nak up kan traffic blog..
    http://mawardiyunus.blogspot.com/2012/08/jom-up-kan-traffic-blog.html

    ReplyDelete
  20. Seeloknya bergilir. Jangan penting diri sendiri. Jangan nak guna kuasa veto, ok?

    ReplyDelete
  21. salam PCL...lagi panas bila isu beraya rumah bini tua dan muda.....

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.