Seafood : Pepahat enak !

Monday, September 17, 2012 PCL 14 Comments

"maaf ye dengan kualiti gambar nih..hehe ,saje taknak korang semua lebih terliur !!! ."

..memang  sedap kalau kena dengan cara masakannya.

Sejenis makanan laut bercenkerang yang banyak terdapat di kawasan landai persisiran pantai barat Malaysia.

Saya sebelum ni tak pernah tahu dan apa lagi memakannya, tapi semenjak beberapa bulan bermestautin di Banting..dan kini dah memasuki tahun ke empat  kami di sini.

Kebanyakkan restoran makanan laut di sini ada sediakan pepahat berbagai menu. Menu yang mendapat sambutan pelanggan dan semestinya pilihan ahli keluarga saya ialah 'pepahat masak cili kering', makan dengan nasi putih dan tomyam..,
Emmm..memang walaweiii sedap sangat!

Sesekali kalau anda bertandang ke restoran sekitar kawasan Kanchung, Pantai Morib di sini ; Bagan Lalang di Sepang atau Port Dickson NS...cubalah cuba pesan untuk merasai nikmatnya masakan tersebut.

Pcl ;...hari ni saya nak cuba buat menu Pepahat Masak Cili Kering tu.

Published with Blogger-droid v2.0.6

14 comments:

  1. huish.. ni first time tgk ni..

    ReplyDelete
  2. Belum pernah try tapi kalau mentarang tu dah biasa makan.

    ReplyDelete
  3. xreti & xpernah makan yg ada cengkerang ni =)

    ReplyDelete
  4. Salam PCL,

    Pepahat tu ape..sedap x???

    sy Espie kat Taman Delima bertentangan dgn nasi kandaq asshifa....

    PCL espie tang mana??

    ReplyDelete
  5. PERNAH NAMPAK MAKANAN INI DI RESTORAN-RESTORAN IKAN BAKAR KAT MELAKA, TAPI SAYA BELUM PERNAH RASA LAGI..

    ReplyDelete
  6. yumieeee~~
    haaaaa.....
    kalau makan, terus kena ketumbit,
    gatal2 telinga n lidah. huhaaaaa

    ReplyDelete
  7. @boni kacak: mai belah2 sini Boni..banyak , senang dapat!

    ReplyDelete
  8. @JunAina: kena try..xjauh beza rasanya.

    ReplyDelete
  9. @FatihaNur: pepahat nih belah kedah payah sket nak jumpak kat seafood restoran, bkn tempat dia kot..hahha.

    ReplyDelete
  10. Saya pun suke pepahat.
    Sedap!

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum PCL...mama pernah nampak tapi x pernah rasa n masak...apa2 pun nak cuba masak n nak tahu macam mana rasanya...:)

    ReplyDelete
  12. @maszull:ok, lps ni mama kena try makan yer...

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.