Tiga Lagi Syarikat Pelaburan Emas DiSerbu BNM Selepas Genneva Sdn Bhd.

Saturday, October 06, 2012 PCL 15 Comments

P

ETALING JAYA: Tiga lagi syarikat pelaburan emas di Kuala Lumpur telah diserbu kerana disyaki mengambil deposit secara haram.

Premis bagi Pageantry Gold Bhd, Caesar Gold Sdn Bhd dan Worldwide Far East Bhd diserbu pada Jumaat oleh Bank Negara, polis dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK). Antara lain, mereka sedang disiasat atas dakwaan melakukan pengubahan wang haram, pengelakan cukai, termasuk pernyataan palsu, dan pelantikan ejen tidak berlesen, kata Bank Negara dalam satu kenyataan. Mereka adalah syarikat pelaburan emas terbaru yang diserbu selepas Genneva Malaysia Sdn Bhd, yang sedang disiasat kerana kesalahan yang sama seperti yang disiarkan pada muka depan akhbar The Star pada Selasa.

Ketika berita ini ditulis, para pegawai masih lagi berada di pejabat premis Pageantry di Setapak dan Worldwide Far East di Bandar Baru, Sri Petaling. Tiada sesiapa yang dilihat di pejabat Caesar Gold di Jalan Klang Lama. Dalam satu kenyataan berasingan, Bank Negara berkata, aset dan dokumen yang berkaitan telah disita dari premis beberapa Genneva dan kediaman pengarah syarikat. Siasatan diikuti laporan polis yang dikemukakan oleh "pelbagai pihak" terhadap syarikat itu, tambah kenyataan itu. Bank Negara telah mengenakan tindakan terhadap Genneva pada tahun 2009, tetapi ia kembali beroperasi selepas menukar namanya.

 Bank pusat menasihatkan orang ramai untuk memeriksa dengan pihak berkuasa berkaitan apabila berurusan dengan syarikat atau individu yang menawarkan peluang perniagaan atau perkhidmatan kewangan yang seolah-olah begitu menarik."Orang ramai diingatkan supaya berhati-hati dalam melabur dalam skim yang tidak terkawal," katanya lagi.

Bank Negara menegaskan bahawa agensi-agensi penguatkuasa akan bertindak terhadap skim kewangan haram "untuk melindungi kepentingan pelabur dan orang awam secara umum". Daripada 87 syarikat dalam senarai amaran pengguna oleh Bank Negara, 18 syarikat terlibat dalam aktiviti pelaburan emas.




p/s : sekadar berkongnsi informasi  , berita dari sumber : mStaronline.

"TIADA BENDA YANG SENANG DAPAT DUIT MELAINKAN USAHA.." > fairus






http://www.pakciklie.com/2012/10/genneva-malaysia-sdn-bhd-kena-serbu-bnm.html


15 comments:

  1. minya dijauhkan dari semua ni..
    biras saya selalu la nk join2 bende gini..

    ReplyDelete
  2. mekasih PCL...
    :::: SELAMAT BERHUJUNG MINGGU ::::

    ReplyDelete
  3. kenapa P/S tu besar gedabak..ada apa2 maksud yang tersirat ke tu bro?hehehehehe

    ReplyDelete
  4. @QasehnyaRania: yes..kena sentiasa berhati2.

    ReplyDelete
  5. @Arjuna Silvera: dah tak betul mmg patut kena..

    ReplyDelete
  6. @boni kacak:..biarlah, sy dah salah pilih font...tp rasanya dah ok sblm post td...tiada apa yg tersembunyi, layan je.

    ReplyDelete
  7. hahaha...byk lg yg ada tu...dulu forex...now gold..lepas ni silver plak.

    ReplyDelete
  8. sangat bahaya...kene berhati2 ni...

    ReplyDelete
  9. PASTIKAN APA SKIM YANG KITA MAHU MASUK, DISAHKAN OLEH PIHAK YANG BERKUASA. DULU, SAYA PUN DAH DUA KALI TERKENA.. RIBU2 JUGAK.. PADAN MUKA AKU..

    ReplyDelete
  10. @faizfakhirin: pengubah wang haram memang patut kena tangkap..

    ReplyDelete
  11. @Fendy: betul tu...sebelum terjebak , waspada selalu, bkn senang nak senang..kan.

    ReplyDelete
  12. @fairus: kena ambil iktibar dari apa yang telah berlaku sebelum2 ni.

    ReplyDelete
  13. jangan mudah terpedaya.. bila dah terkena nak menyesal pun dah tak guna..

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.