Bab Bersalaman : Panduan Kita.

Sunday, November 04, 2012 PCL 15 Comments

Bersalaman boleh mengukuhkan silaturrahim .

tapi kena tengoklah salam dengan siapa...boleh atau sebaliknya ?

Dengan siapa saya HARAM bersalam dan bercampur !

Dengan siapa depa (isteri, anak perempuan) wajib berhijab dan HARAM bersalam !


santai

...sembang santai dengan ahli keluarga semalam ..terkeluarlah perkara ini...

saya akui tidak mendalami perkara ini sebelumnya,   walaupun ada antara blogger yang menghebahkannya pada entri mereka...(kalau tak silap oleh Maszull  dlm entri ww  yg lepas2)...sekadar ambik tau sikit2...hermm.

 ramai yang buat tak tau ...buat selmber , sebab kemungkinan memang tak tahu, atau sebab2 yang lain...entahlah.



besarkan gambar...kalau dapat print, tempek kat mana2 tempat yang mudah dilihat sebagai peringatan dan panduan kita ..lagi bagus ! (sila rujuk Ustaz/Ustazah  untuk penjelasan lebih terperinci).

Semoga sedikit sebanyak kita ketahui apakah batas-batas yang perlu dijaga antara lelaki dengan perampuan. Dan sememangnya wajib untuk kita ketahui. Insya-Allah dipermudahkan urusan kita nanti.

 Sekian, Terima kasih. - minda insan

  

15 comments:

  1. berhati2 nak salam....kalau perempuan xperlu salam..hehe

    ReplyDelete
  2. TERIMA KASIH.. BOLEH DIJADIKAN RUJUKAN BERSAMA..

    ReplyDelete
  3. kalau sepupu perempuan, x boleh bersalam dan kene pakai tudung ke ?

    nana dah musykil..huhu

    ReplyDelete
  4. yeah, good info....
    adakala biarlah diakhir dgn hbgn yg baik, drpd gaduh2.. tetiba plak leeza ni ... haaaa.. bkn apa, cuma leeza teringat ttg kisah leeza. haaaaa
    :::sorry lama tak berkunjung... exam + demam.. thx sbb terus support. :::

    ReplyDelete
  5. Aina kalau balik kampung sangat2 serba slah dalam bab ini terutama dengan sepupu2 yg rapat dan membesar bagai johan bersama. Hari raya terutamanya...bersalam kita tahu haram tak bersalam apabila dihulur tangan apa pula pandangan depa.

    Kalau sebelah mertua memang tak kisah, semua faham2 sendiri.

    ReplyDelete
  6. Hal ni yg menakutkan. Yelah, nak menjaga ati org tu. Adoi!

    ReplyDelete
  7. ooo...
    wpun sy ni bukan muslim, tp sy mmg xnk juga bersentuhan@salam dgn laki x saudara ni...
    tp sy bingung juga...
    kalau musim perayaan, then ada tetamu yg muslim (lelaki dan bujang) dtg ke rumah,
    pastu mereka pula yg beria-ia nak salam, mcm mana nak tolak dgn baik ek?
    kdg2 terpaksa buat2 sibuk sb taknak bersalam dgn mereka..haha..

    ReplyDelete
  8. Untuk makluman semua...pesan Udtaz Kazim dlm kuliahnya ttg ini, pertamanya kena berani bagi tahu bila berhadapan situasi macam ni kpd org yg berkenaan...sekali kita dah cakap tak boleh salam sbb bkn mahram...depa akn ingat!. ...dan bila ada hari klrga, jemput ustaz cerita bab ni saja biar semua faham. InsyaAllah sesama kita perbaiki segala kekurangan.

    ReplyDelete
  9. Nak jaga hati dan perasaan org. ..Itu bab lain dan fikir yg mana lbh utama. ..Dosa?

    Fikir cara terbaik, dan mesti ada jalan penyelesaian...sy juga dlm peringkat awalan.

    ReplyDelete
  10. perkongsian yg baik ni.. selalu je kita alpa tntg ni..
    errm,kalau kadang2 kat ofis bos nak bersalam dgn kita cmne ye??

    ReplyDelete
  11. Ya Allah. tq PCL share this important thing :)

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum PCL...memang patut kita ambil tahu tentang info begini..:)




















    ReplyDelete
  13. terima kasih bro.. sebelum ni main bedal je..

    ReplyDelete
  14. eeerk..pernah tu chinese hulurkan tgn nak salam. sy jd blur terus tersalam..lepas tu menyesal n xpenah buat lg.huhuuu

    ReplyDelete
  15. kalau org lelaki dah hulur tangan saya sambut supaya tidak jatuh air muka dia.

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.