Memang tak arr !!..

Sunday, December 30, 2012 PCL 11 Comments




....memang tak arr nak beli jauh2 kalau  kat sini boleh dapat !!

Rm3 untuk 2 potong isi ikan patin @Pasar Kanchung Darat (pasar kemboja)...

kalau nak dapatkan ikan patin  fresh dari Temerloh Pahang contohnya, ...emm meang tak ar kan !!

kalau dimasak memang tak berbau hanyir lumpur...kira ok lah, dah biasa beli...dah banyak kali....boleh kata murah plak tu harganya., kata penjual tu .."ikan2 ni semuanya tangkap guna pukat kat sungai.., bukan bela punya !"

Hari ni Orang Kedah nak masak patin tempoyak plak hari , mak aihh !

cayalah mamaD, aik !!...mengoogle resepi jugak ke ??...

"lama2 sekali nak masak patin tempoyak...mana la nak ingat "...katanya.

pssst...harap2 mmD update blog dia yang dah lama terbiar tuh..entri hujung tahun 2012 !!



Oct 11, 2010
Segalanya bermula setelah ipar aku yang bertemu jodoh dengan orang Pahang, ..memang sudah terkenal masakan orang Pahang ni yang popular adalah ikan patin masak tempoyak.. rombongan Mak Kiah ke Temerloh ...
Apr 12, 2011
....memang biasanya pelanggan kena peka bila makan kat Temerloh mahupun Jerantut...terutama bila kena patin asli tempoyak... .....berbaloi kome jadi orang Jerantut sekejap dulu(1995-1999),cos dah pandai masak asam ...
Apr 11, 2011
Selalunya tempoyak ni kita buat masak tempoyak ikan patin atau buat sambal tempoyak je. apa kata kita ubah sikit penggunaannya..pelbagaikan ! Ni resipi masyarakat Sarawak. aku copy je....kebetulan teringat kt opismate ...
Apr 23, 2010
perghh...patin msk asam tempoyak....meleleh ayo lior teman weh. ... kesian patin tu menjadi mangsa.. belah 14 lak tu. ... kalau nak makan tak leh kesian CP..perasaan tu hilang bila teringat masak tempoyak..aduuuhai.





Published with Blogger-droid v2.0.6

11 comments:

  1. Selamat masak dan menjamu selera PCL..
    Baby xmakan tempoyak dan ikan patin. Tp tau yg semua org kata sedap..

    ReplyDelete
  2. aien suka asam pedas ikan patin.. tapi x suka letak tempoyak...

    ReplyDelete
  3. ada tempoyak lagi khoww

    suruh mamaD boh buah keras.. pekat kuahnya nanti

    ReplyDelete
  4. eh..
    lama nak tanya.. apa khabar PCL? harap sihat sejahtera sekeluarga.. lama ayu tak singgah.. sorry

    ReplyDelete
  5. SAYA BELUM PERNAH MAKAN IKAN PATIN.. TEMPOYAK PUN SAYA TAK MAKAN..

    ReplyDelete
  6. @citarasa rinduan: alhamdulillah sy sekeluarga sihat aje..t.kasih.

    ReplyDelete
  7. @citarasa rinduan: oh ye ke.. rasanya tak boh buah keras mmD masak tadi...

    ReplyDelete
  8. dah lama tak makan ikan patin ni.. rindunya kat masakan ikan patin asam pedas..

    ReplyDelete
  9. 1. selamat memasak... waaaaaa
    2. antara ikan yg leeza tak makan, rasanya ikan patin.

    ReplyDelete
  10. wolawehh.....kompom dah settle dah 2 ketoi nih...hahaha

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.