Emmmm..santai malam.

Saturday, June 30, 2012 PCL 15 Comments



dap..dap nyerrr !!!!

Hanis Umairah tak penah lupa akan donut kegemarannya bila berkunjung ke Big Apple Bkt Tinggi.

tapi. ..mamadiana frust sebab donut durian dah kehabisan stok...

akak nina n pcl tumpang sekaki jer..

alhamdulillah...selesai makan malam nih.

Published with Blogger-droid v2.0.4

15 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bowling : Macam tak boleh masuk lah jari nih...

Friday, June 29, 2012 PCL 10 Comments

...Hanis Umairah,  penyokong kuat saya...

pemberi semangat kesukanan saya...

juga tukang polish bola bowling saya...

entah berapa lama dah tak 'dibaling'..haha, dah  berada dalam simpanan sejak tahun 2000 lagi..


"macam tak boleh masuk lah lubang jari ni"..

Berapa kali strike untuk game malam ni?


Berapa kali masuk longkang?


Berapa jatuhan pin?

..tunggu jam 9 malam ini di Banting Superbowl....ala tempat biasa-biasa jer tu, opismate gathering bowler suka2.

Published with Blogger-droid v2.0.4

10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Jika Anak Dibesarkan Dengan....

Friday, June 29, 2012 Nazlee Ismail 10 Comments

"jadilah manusia yang terbaik dikalangan yang baik-baik wahai anak-anakku" luvU'lls....>pcl



Assalamualaikum...


Jika anak dibesarkan dengan celaan, dia akan belajar memaki.

Jika anak dibesarkan dengan cemuhan, dia akan belajar rendah diri.
Jika anak dibesarkan dengan permusuhan, dia akan belajar berkelahi.
Jika anak dibesarkan dengan hinaan, dia akan belajar menyesali diri.
Jika anak dibesarkan dengan dorongan, dia akan belajar percaya diri.
Jika anak dibesarkan dengan pujian, dia akan belajar menghargai.
Jika anak dibesarkan dengan rasa aman,dia akan belajar menaruh kepercayaan.
Jika anak dibesarkan dengan dukungan, dia akan belajar menyenangi diri sendiri.
Jika anak dibesarkan dengan kasih sayang dan persahabatan, dia akan belajar menemukan cinta dalam hidupnya.
Jika anak dibesarkan dengan toleransi, ia akan belajar menahan diri.
Jika anak dibesarkan dengan sebaik-baiknya perlakuan, dia akan belajar keadilan.


Penulis sebenar tidak diketahui , saya salin dari sini.


 

10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Nasihat santai pasal jerawat..

Thursday, June 28, 2012 Nazlee Ismail 8 Comments

salam..
sekadar nasihat untuk anak gadis pcl dan pembaca di sini..

biar  jerawat  or jeragat ke nak tompang di pipi kamu..biarkan je jangan duk usik !..  sekali usik nanti dah jadi kebiasaan nanti....

bila tengok cermin ... pantang nampak jerawat siket..picit ! .. dah jadi hebit , susah nak buang sikap tu kan..., ni semua sebabnya sudah menjadi sebati dalam kehidupan seharian kamu-kamu..

kenapa jerawat ?..perubahan hormon..., kulit berminyak ,  malas nak bersihkan kulit muka...
cari puncanya dulu...

tengok cermin cari jerawat....tak jumpa , gagah juga cari sampai dapat..n picit lagi!  hhaha...tu la pasal, dah banyak kat muka, baru la nak cari  'sesuatu' .






...mamadina tak bebel, pcl lak yang lebeh-lebeh...huhu.

Jerawat yang degil tetap akan berdegil, oleh itu sebagai ' pemilik tanpa rela ' yang baik hati hendaklah akur dengan kedegilannya..biarkan ia datang dan pergi begitu saja kerana jika 'dibelai' dengan cara yang kasar akan membuatkan ia lebih sengsara. 


8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Mak makan garam lebih dulu dari hangpa semua...!

Thursday, June 28, 2012 Nazlee Ismail 8 Comments

Assalamualaikum..

...pengalaman mengajar kita segalanya... menjaga keharmonian rumah tangga,... semuanya perlukan pengalaman dan pengorbanan.

Sudah tentunya apa yang harus kita pelajari dari mereka yang lebih terdahulu dari kita .. jangan memandang remeh terhadap pandangan dan teguran yang diberikan  lebih2 lagi ibu/mertua kita sendiri...

contoh , biasanya mak mertua aku akan kata "mak  makan garam lebih dulu dari hangpa semua... ikut saja lah apa yang mak cakap nie"  cam tu lah jawabnya kalau orang tua2  jika cakap mereka dibantah.


Aku selalu mengiakan saja, walaupun kekadang tu ada yang tak perlu .... biasalah...seharusnya setiap permasalahan kena raleven dengan masa dan keadaan sekarang compare to masa dulu2...


Yang penting ..harus diingat, jaga hati mak kita atau mak mertua kita bila depa nasihatkan sesuatu..jangan terus2 membantah * walau tak suka sekali pun..nanti lain pulak jadinya. 


Hati mertua sama dengan hati dan perasaan ibu bapa sendiri jugak....kena jaga baik2 agar jangan terguris. Berdosa besar kalau kita ada menyakiti mereka...segera mohon ampun! 


psst ..ingatkan bonda aku nak datang sini cuti minggu nih, tp tak jadi la plak...driver (adik2) tak dapat cuti !, mak mertua pon tak jadi jugak....ada hal lain yang perlu dibereskan.







8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Ohaiyo Gozaimas! ...

Thursday, June 28, 2012 PCL 13 Comments

k
Salam santai pagi Khamis...genki desu ka?

tetiba je teringat masa saya keja kat kompeni Jepun....eh kilang Orang Jepun la..

'ohayo gozaimaz'....10 tahun kat sana, banyak jugak lah bahasa 'nihongo' depa tu masuk dalam kepala nih...

kalau masuk keja 8am, tak leh lewat seminit pon punch-in, ....lewat je kena potong gaji untuk setengah jam...kejam!

masuk keja,  pagi2 dah ada short meeting....hahha sebelum tu kena nyanyi dulu..

Published with Blogger-droid v2.0.4

13 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Hanis Umairah : Macam-macam lah alasannya...

Wednesday, June 27, 2012 PCL 5 Comments

Assalamualaikum...


Santai kat luar...luar dari kawasan persekitaran biasa memang best!

Hanis Umairah, kalau boleh tiap malam nak makan kat luar...


sementara menunggu kakak nina habis tuisyen....meneman hanis umairah makan dan kami pon makan sama...

itulah yang boleh membahagiakan dia.., makanan kat rumah bukannya tak sedap...macam2 lah alasannya.


pcl; ...dia tak kesah makan, kedai mamak pon jadi..janji makan di luar.


Published with Blogger-droid v2.0.4

5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Somewhere in Kuala Terengganu ?

Wednesday, June 27, 2012 Nazlee Ismail 8 Comments




ni kedai PCL eh?        


8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Dia. ..Naz..kahwin semula?

Wednesday, June 27, 2012 PCL 17 Comments

Assalamualaikum...


...bangun je tido subuh tadi,  mamadiana cakap dia mimpi kahwin semula.., belum sempat saya tanya dia dah cakap ; ..."mimpi kawen dengan awaklah"..


dah lama masa berlalu....itulah 'kitab' yang masih dalam simpanan kami.


Published with Blogger-droid v2.0.4

17 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Sayakah Follower Bertuah itu?

Tuesday, June 26, 2012 Nazlee Ismail 14 Comments

http://broochwholesaler.blogspot.com/2012/06/hadiah-untuk-follower-bertuah.html
3+1 rakan blogger yang turut berdoa untuk aku jadi pemenang yang bertuah itu ialah : mamadianaku, Queenbutterfly , mamaMaszull dan AsmarArafad ...klik link banner atas ni untuk join.




psst... Hanis Umairah..nakkk!!








14 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kepercayaan !

Tuesday, June 26, 2012 Nazlee Ismail 11 Comments

Assalamualaikum..


Sikap saling percaya mempercayai itu penting dalam keharmonian rumah tangga...... selagi tak nampak pasangan anda curang depan mata, perlulah anda  tenangkan hati  untuk lebih mempercayainya. 


boleh ke nak 'test' kesetiaan pasangan anda...?
menyuruh kawan lelaki/perempuan anda yang lain mendajal pasangan anda sendiri...


contoh : "dia nak 'test' mengayat laki die...saja nak tengok ..cmner laki die layan tak ..."
hurmm  ..nampak niat anda tu 'baik' , tapi caranya macam tak betul jer...apa yang anda dapat sebenarnya ?
kebenaran !...kebenaran yang menyakitkan hati., kepuasan yang membinasakan perhubungan .!


pcl : kalau ada sesiapa yang terdetik nak buat 'kejo gilo' macam contoh atas tuh, ...fikir lah..jangan sesekali buat masalah untuk selesai masalah lain, fikir dulu sebelum buat...sikap saling percaya mempercayai itu penting dalam keharmonian rumah tangga.



11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Lama menunggu...jadi bahan entri!

Monday, June 25, 2012 PCL 16 Comments

Assalamualikum..


pcl tak gemar meneman isteri bila depa nak shopping alat mekap....


rasanya dah lebih setengah jam dalam kereta nih...


pandang sana..pandang sini...aduyai., beginilah wanita...


..dalam duk menaip tetiba mamadiana ketuk pintu kereta, hurmm! ingat dah settle... mohon izin ke kedai sebelah plak dah...


luahan perasaan sebenarnya nih...


pcl ; sebelum ni depa kata kita rajin melayan blog......memmangg tak ada suami seperti aku, tetapi yang ada...rammaiii. !!


Published with Blogger-droid v2.0.4

16 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Itulah masalahnya pada diri kita.

Monday, June 25, 2012 Nazlee Ismail 7 Comments

Assalamualaikum..

Kita sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu lebih baik dari apa yang kita miliki.

Nasihat baginda Rasulullah saw, lebih kurang begini bunyinya..:





..agar kita melihat orang yang dibawah dan jangan melihat orang lebih tinggi kerana itu akan membuat kita tidak bersyukur.

Itulah masalahnya pada diri kita. Kita sentiasa mengejar peluang yang lebih baik. Sentiasa mahukan yang lebih banyak.

Sudahnya , yang dikejar tak dapat...yang dikendong berciciran..

pcl : kalau kita masih punya ibu, ..ambillah peluang mohon ibu doakan keinginan kita..insyaallah doa ibu itu berkat. dan jangan pula  lupa doa yang berterusan untuk kedua ibu bapa kita.

*(23,25 Jun  adalah besday ayahnda, bonda sy...sentiasa mendoakan mereka sihat, dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki)


7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Berhutang !

Monday, June 25, 2012 Nazlee Ismail 13 Comments

Assalamualaikum..

...seseorang boleh bebas dari hak Allah hanya dengan bertaubat, tetapi tak sama dengan orang  berhutang sesama manusia yang belum diselesaikannya.

mudah je berhutang ni tapi susah plak nak bayar.. hurmm!

...ini sikap semulajadi  manusia yang munafik, berhutang bukan kerana keperluan mendesak, tapi untuk bermegah atau sikap 'berlumba' dengan jiran tetangga, kawan sepejabat dan sebagainya...

*ada lagi ke kes macam nih...ke orang dedulu jer.

pcl ; jiran tetangga pon tak berapa kenal cmner nak 'berlumba'..keh3.



13 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Sebolehnya Jangan Ungkit Kisah Silam ...

Monday, June 25, 2012 Nazlee Ismail 13 Comments

Salam...

.....selagi tiada bukti yang jelas ditunjukkan di depan mata, jangan sesekali mengaku kerana hal2 sebegitu akan hanya menyakiti hati orang yang mendengarnya. Binalah kehidupan yang baru bersama pasangan anda. JANGAN DIUNGKIT KISAH SILAM...kerana kejujuran itu boleh menyakitkan hatinya.

Tidak dinafikan, sesetengah wanita cepat melatah apabila diberitakan kisah silam pasangan. Mereka akan cuba mencari maklumat itu sehingga ke akar umbi samada melalui kawan2, keluarga dan sebagainya. 


Sikap ini sebenarnya hanya akan merosakkan sebuah perhubungan sahaja dan tidak hairanlah sebagai lelaki kita perlu bijak mengawal keadaan agar situasi ini dapat dikawal.









13 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Blog Pilihan Blogger

Sunday, June 24, 2012 Nazlee Ismail 5 Comments

Assalamualaikum...

pcl dah terjumpa blog  papa.....yang nama blognya seperti berikut :



..ada segmen yang masih berlangsung...sila kunjung ke sana ek ! [link]



5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Dah terbiasa kot..agaknya ..hurmm!

Sunday, June 24, 2012 Nazlee Ismail 9 Comments



aghaa..aghaaa..aghaa....






9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kenali Blogger : Mas Saari dot Com

Saturday, June 23, 2012 Nazlee Ismail 4 Comments

Tugasan Imuniti Episod 11 Kali ini kena buat entri semula. Dah dekat nak final kena la bagi tugasan yang susah2 dan mencabar sikit. Setiap peserta kena post satu entri berkaitan bekas peserta Next Top Blogger musim 1. Perkenalkan blog diaorang. Setiap peserta dah ditentukan siapa yang perlu mereka perkenalkan. Tengok gambar hutan fantasi masing masing di bawah.


Assalamualaikum semua...

Dengan harapan ada pembaca blog ini yang masih mengikuti perkembangan NTB yang pcl sertai...dah masuk  minggu ke 11 dah beb !... semakin menghampiri penghujung episod, adakah pcl boleh bertahan sampai ke episod akhir ? kita tunggu je lah macam mana nanti..


mari pcl kenalkan seorang blogger wanita  mula menulis blog sejak Januari 2011.. menulis sekadar untuk kepuasan diri dan berkongsi cerita dan pengalaman hidup..katanya, juga dikenali dengan Mrs Secretary...mungkin itu adalah kerjaya beliau selain blogger agaknya.


Sebenarnya mas saari sebuah nama yang tak asing dikalangan blogger seangkatan, ibu kepada 2 orang cahaya mata dan bakal menimang  cahaya mata yang ke 3 dalam tahun ini. 


Walaupun pcl tidak pernah bertemu mas saari di alam nyata, gambaran Tag line "menulis bukan kerja glamour" merujuk beliau adalah seorang blogger yang sangat merendah diri. Namun begitu  sejak kebelakangan ini , blog beliau agak sunyi...kenapa ek?..


..pertamanya, Mas nak menyusun 10 jari mohon maaf pada semua pembaca blog ini kerana setiap kali masuk ke sini hanya ada entri yang dah basi je... bukannya tak nak update, tapi faham-fahamlah mood memang takde langsung! tapi terima kasihlah pada yang masih sudi bertandang walaupun tiada entri terkini...
okay lah ye...kepada yang belum mengenali blogger tersebut bolehlah teruskan niat ikhlas anda untuk meneruskan ukhuwah sesama blogger di sini :


Pemilik Blog : Mas Saari 
Email : mas7977@gmail.com 
Url Blog : http://www.massaari.com/




p/s : pcl sedaya upaya menghubungi beliau melalui email yang tertera  bagi mendapatkan kebenaran tuan punya sebelum entri ini disiarkan..


Salam Ukhuwah.


4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Mee hoon ke.... bihun sup ?

Saturday, June 23, 2012 PCL 8 Comments


Assalamualaikum... ..perut dah mula buat hal (masa ni..taip pantas..nak zasss..), ..apa daknya pepagi dah belasah mee hoon terbaikk .. erk...mee hoon ke bihun ???...grrr..







pcl : peringatan...kalau nak ter.. tut !!...jangan  buat entri... ini kesilapan pertama sy...harap maap !!


Published with Blogger-droid v2.0.4

8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : Up Follower & Tambah Kenalan Part II

Saturday, June 23, 2012 Nazlee Ismail 22 Comments



Bilangan Follower  pakciklie.com  setakat ini = 1829 orang

Negeri Kelahiran Blogger = Perak Darul Ridzuan

...ada yang nak join..sila klik link ini. tengok syarat2 nya.

Tamat segmen : 26 Jun 2012, jam 10 pagi

tag : asmarpunyablog dan bloggers yg berkelapangan.






22 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bersyukurlah menjadi HambaNya.

Saturday, June 23, 2012 Nazlee Ismail 4 Comments

Bila kita degil, mungkin mak kita cubit telinga kita Bila kita tak ikut cakap, mungkin ayah kita akan rotan kita Bila kita mungkir janji dengan kawan kita, mungkin kawan kita akan murung seminggu dengan kita , tapi..

Bila kita tak solat, Allah tetap bagi kita nikmatNya.
Bila kita tak puasa, Allah masih beri kita rezeki .
Bila kita mengumpat, Allah masih bagi kita peluang untuk berkata-kata.

Sungguh, Allah itu Maha Penyayang Walaupun hambaNya terus menerus melakukan kesalahan dan kesilapan Dia tetap mencurahkan kasih sayang dan nikmatNya.

Bersyukurlah menjadi HambaNya.
Buat apa yang diperintahkanNya.
Tinggal apa yang dilarangNya.
Jangan sampai Allah turunkan kemurkaan ke atas kita ...

Atas DOSA yang kita lakukan..

dari fb Cikguku LanNadiba





pcl : jom kita pekena mee hoon sup pepagi nak ?...mee hoon sup kampuchea !! nanti sy cerita  pasal nie..insyaAllah.





4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bukan nak bangga kat sini tapi ini lah hakikatnya...

Friday, June 22, 2012 PCL 8 Comments





Assalamualaikum..

Santai petang tadi....

...seronok jer rasa bila dapat duduk bersama isteri dan anak-anak di depan rumah ... anak-anak pon dah besar, dah boleh ajak depa nih ber 'mesyuarat'...

anak-anak yang mamadiana jaga pun lepak sama , bila masa menunggu ibu masing-masing datang... Aqeela, Afni sempat main-main dulu kat luar, yang baby sorang lagi tu, Safie biasanya 'tido time'..

sambil duduk 'mesyuarat' sambil perhati bebudak tuh..

selalu jer macam ni sebenarnya...saya ni pon keja balik awal...on time selalu , lima minit dah sampai rumah.. takdanya nak tempuh trafik jem ke...syukur sangat pada Tuhan.

bila petang camni, planning aktiviti untuk esok biasanya telah dicapai... kalau diikutkan , Hanis Umairah sememngnya pendiam orangnya...tapi adakalanya dia bising jugak mulut tu...menyuarakan perasaannya yang sentiasa kebosanan..haha, kecik2 dah cepat bosan nih..aduhai.. tak boleh dapat tau ada cuti..mesti mau jenjalan punya.

malam nanti, Hanis Umairah teringin nak ke KayhefC...mamadiana kata boleh jer ...tapi turn depa adik beradik plak keluar duit poket...belanja mama n abah, mana leh tahan tiap-tiap malam duit pcl jer keluar..

bukan abah depa ni lokek tau.. tapi sengaja buat macam tuh..mengajar-anak-jangan-jadi-kedekut.

pcl : ..kawen cepat lah yer...jgn lambat2, kawen muda ni untung...untung sebab anak2 orang lain kecik2 lagi..bila depa dah besar boleh la  buat kawan...bukan nak bangga kat sini tapi ini lah hakikatnya..Syukur Alhamdulillah.


Published with Blogger-droid v2.0.4

8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kongsi Baik Punya : Kemusykilan pasal khutbah jumaat..

Friday, June 22, 2012 Nazlee Ismail 10 Comments

Soalan:

Salam ustaz. Ambe ade bebrape kemusykilan pasal khutbah jumaat ni.

1. Apa hukum mendengar khutbah jumaat? Kalu wajib, adakah x sah solat jumaat kite kalu dok dengar khutbah tu? 
2. Apa hukum kalu kite sengaja mari lmbat solat jumaat dengan niat sampai masjid terus bleh solat jumaat? Maknanye kite mari masjid time dekat2 khutbah nok abis doh. 
3. Satu lg, kite mari awal doh masjid tu tapi duk lepak luar dulu. Bleh ke kite dengar khutbah dari luar masjid? 

Ok. Terima kasih ustaz.

Jawapan: 


1. Hukum mendengar khutbah wajib atas sekurang2nya 40 jemaah 
2. Makruh. 
3 Boleh dengar khitbah dari luar tetapi sengaja tak masuk makruh. 

Kesimpulannya dilarang sengaja mengelakkan diri dari mendengar khutbah samada sengaja datang lambat atau lainnya. Amalan seperti ini meluputkan janji keampunan drpd Allah swt selama seminggu sebagaimana yg tersebut dalam hadith.

wallahua'lam  : (sumber)  

10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Jumaat lagi..'angguk tanda faham sangat'.

Friday, June 22, 2012 Nazlee Ismail 8 Comments

..emmherr ..mata dah kuyu depan pc nih.. kalau masa dengar khutbah jumaat  jap lg..macam manalah ngantuknya tu eh.

Jumaat lepas ,sesekali akan tersengguk juga... 'angguk tanda faham sangat' dengan penyampaian khatib  tu :)...

Orang tua2 dulu selalu pesan, sebaiknya kalau boleh jangan makan sebelum jumaat..nanti mata dan kepala jadi 'berat' tunduk ke lantai...makan selepas pulang dari masjid, itu lebih bagus walau pun tiada dalil mana2 hadis menyatakan...ikut secara logik la kan.. memang bila dah 'sengkak' , masa tulah nak cari pot baik punya...tiang, dinding saf paling belakang dan pot tersorok jadi pilihan... *ini dulu2 masa zaman kanak2 baru nak hilang hingus lagi masa tu..

Sekarang ni bagus gak tengok dikebanyakan masjid, ada AJK masjid tertentu mengupah pasukan RELA, ada Relawati khas yang ditugaskan memantau anak2 yang baru nak belajar bersolat Jumaat supaya jangan buat bising dan selainnya menjaga keselamatan luar masjid terutamanya kawasan parkir kenderaan. elok jugak la..bebudak jadi takut nak tidur dalam masjid apa lagi bermain-main dan buat bising sebab 'pemerhati' bawak rotannn!

nat wat cmner deh..ngantuk xleh tahan..


tapi masalahnya..orang yang lebih dewasa pulak tunjuk teladan yang tak sepatutnya tuh.. yang duk bersembang , macam tak penah belajar tentang hukum mendengar khutbah... yang tertido plak, siap dengan 'bunyik'nya sekali...aduss !! (gambar hiasan dari google)

 

8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

5 Rakan Baru Duniamaya ku 21.6.2012

Friday, June 22, 2012 Nazlee Ismail 5 Comments

Assalamualaikum..

Blog pilihan saya malam ni (semalam). Semoga mereka juga pilihan anda...sila berkunjung ke sana...



followU No.66 @12.19pm [link]
My Photo

pasal saya? simple dimple. bley kenal saya melalui cerita saya. dan saya sudi mendengar untuk mengenal.saya cinta 1)agama 2)keluarga. this is me. real me. my life. my story.

followU No 144 @10.44pm [link]



[link] follow by G+




followU @11.40pm [link]

followU no. 74 [link]

ok babai..semoga ceria blogging dalam jalinan ukhuwah yang berpanjangan insyaAllah.


5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Apa kena si Hanis Umairah nih...

Thursday, June 21, 2012 PCL 14 Comments



....tersentap gak bila terpandang wajah anak dara bongsu aku nih...tetiba jer..

dengan mata merah...berair...

apakah....mamadiana mengamok?

dari dalam bilik mandi,  mulanya terdengar depa dua orang ni gelak..gelak besar...

naik hairan gak eh..kenapa?

....dari dapur mamadiana kata..."depa tengah menerai contact lens"...

pcl ; ..macam tu lah, anak2 dah mula meningkat dewasa...makin hari makin nak melawa..meke-up mamadiana jadi mangsa...huhu untung gak contact lens tu free punya..hadiah besday kakak nina...melaram sakan laaa..

babai...jom pi makan.

Published with Blogger-droid v2.0.4

14 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Cari Blogger 'Papa' niche Kekeluargaan.

Thursday, June 21, 2012 Nazlee Ismail 14 Comments

Assalamualaikum...

Dengan rendah dirinya saya mohon jasa baik anda semua pengunjung di sini supaya  dapat menyenaraikan atau berkongsi dengan umum nama2 blog/website lelaki (sahaja) , 'niche' ; pengisian entrinya lebih kepada KEKELUARGAAN. 


Kalau taktau apa tu 'niche'..boleh rujuk sini.


Agak susah juga ye, nak jumpa Blog dengan bloggernya dikalangan bapa-bapa , yang sedia ada hanyalah dimonopoli oleh kaum suri kebanyakkannya.

jujur saya nyatakan di sini, saya amat mengkagumi mereka, mungkin saya sendiri tak terjumpa semasa blogwalking.

untuk makluman juga, ini bukanlah projek 100 blogger Bro kita nih, ianya lebih kepada mahukan perkongsian pengalaman sesama bloggers.

pssst... bapa/suami orang, sebenarnya sibuk dengan kerjaya..mana nak sempat blogging nih....apa lah pcl ni..buat2 tak paham plak !

pcl : dalam beribu ribuan Bloggers Malaysia...tak kan takda dua , tiga kot! (pakciklie.com amat mengalu-alukan anda di sini).


TQ.



14 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Mengalah tidak bererti kalah..

Thursday, June 21, 2012 Nazlee Ismail 15 Comments

Assalamualaikum..

Dalam frasa hidup berumah tangga, "sedangkan lidah lagi tergigit" sememnagnya sudah biasa.
Daripada sudut positifnya, sebenarnya pergaduhan/pertengkaran itu adalah bagi mencapai tujuan sesuatu yang terbaik. Inilah yang sering terjadi dalam hidup kebanyakan pasangan suami isteri.

Sekalipun anda di pihak yang benar, namun untuk mengelakkan perbalahan berpanjangan, mengalah sahajalah. Rugikah kalau anda beralah lagi-lagi dalam perkara yang melibatkan rumah tangga sendiri?

Orang yang beralah akan menang besar kemudiannya. Banyak perkara mungkin akan berlaku dapat dielakkan. Mengalah tidak bererti kalah, anda hanya perlukan masa untuk membuktikan bahawa tindakan anda sebenarnya betul, tapi kalau dah betul-betul salah tu ..emm, sebaiknya menagaku saja lah, habis.. titik !

Ibubapa sendiri selalunya akan berpihak kepada anaknya sendiri...ingat tu !
Sebolehnya jangan libatkan mereka. Campur tangan pihak ketiga kebanyakannya hanya menyulitkan keadaan. Sekiranya perlu, pilihlah orang yang adil untuk menyelesaikan masalah anda.

pcl : simpan rahsia keluarga sebaiknya...dan satu lagi, nak gaduh2 boleh tapi jauhkan dari pandangan dan pendengaran sekeliling terutamanya anak-anak anda.



 

15 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

5 Rakan Baru Dunaimaya ku 20.6.2012

Thursday, June 21, 2012 Nazlee Ismail 9 Comments

Assalamualaikum...seperti yang dijanjikan, ini lah mereka, blogger yang saya ikuti blog mereka bagi tempoh sehari ini (semalam). kepada yang belum jadi rakan silakan terjah blog mereka.., salam perkenalan buat mereka...:
followU no.407 @8.46am [link]
My Photo

a wife, a mom to 4 kids, a part-time blogger. Lets be my friends...



followU no.738 @9.25am [link]
My Photo

Isteri kpd Mr.Eady yg cool & kacak,mama kpd seorg anak lelaki hensem & seorg anak perempuan yg comel!Org yg simple & senang berkwn.




My Photo
followU no.32 @10.56am [link]
Sa Fa Az    Lived in Kota Kinabalu, Sabah, A wife, mother & teacher ^_^




followU no.70 @9.56pm [link]
Hafiz Malek ..Shah Alam, Selangor, Malaysia Corak Coret Cerita




followU n.60 @10.33pm [link]

The Kupazuke Show..Hey people, I just like to thanks for stopping by here and have a glance on this show.



pcl; Selamat berblog ..."blogging mau ikhlas orait !".




9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.