makan ketika masih panas lagi best !!

Monday, July 22, 2013 Nazlee Ismail 14 Comments

...waktu dah petang sangat , nak masuk maghrib dah pon, ini adalah panorama awan nano area 'Angkasa' nih..




selepas jogging petang tadi, (...huh semangat sungguh!) teruskan dengan niat nak buat kuih. belah buah kelapa tu, ambil airnya, cedok isi campurkan sekali dalam bekas...siap proses ni., tunggu mamaD baking saja !


..start baking 'kalakatar' lepas solat maghrib tadi.., mamaD excited nak baking, hanis umairah yang suka tolong (anak mama)...air kelapa muda, isinya campur dengan tepung gandum, gula dan telur ayam (kacau sebati). Isi kelapa ni memang bagus dan sesuai sangat....emm memang jenis buah kelapa macam ni yang dicari..



...masuk dalam oven dengan suhu 230'C selama 60 minit. (aku belajar dalam internet jer Try n see), emak kat kampung guna dapur kayu (letak bara api dari sabut kelapa atas dan bawah periuk..lebih tradisionalnya).




..siap untuk dihidangkan...makan ketika masih panas lagi best !!

[publish]
Published with Blogger-droid v2.0.6



14 comments:

  1. TAK PERNAH JUMPA MAKANAN NI..

    ReplyDelete
  2. @fairus, ..mudah je buat dia, tu pon kalau nak rasa ...pasaran memang tak jumpa kecuali dtg kpg sy kat Perak..

    ReplyDelete
  3. Wadai urang Banjar nih! Lama dah saya tak makan. Saya suka! saya suka! Tapi saya suka makan sejuk sejuk!

    Nanti jumpa Mama D, saya nak mintak resipi!

    ReplyDelete
  4. first time sy tgk makanan mcm nih..tp seriously nmpk sedap..

    ReplyDelete
  5. apa nama mknn ni....nmpak tempting sgt...

    ReplyDelete
  6. @Aziazah,/...memang sungguh kak, bila nk balik Pt Buntaq (bt 5 cari wadai.. )

    ReplyDelete
  7. @luqman.., bg sy ia memang sedap..

    @FatihaNur, kat Sp memang takjuma jual..Kalakatar namanya.

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum PCL...nampak mcm sedap jer tapi mama tak pernah makan ...:)

    ReplyDelete
  9. nampak sedap tapi tak pernah lagi makan... deno tak boleh minum air kelapa tapi isi kelapa dneo boleh makan..

    ReplyDelete
  10. wow.. apa ni.. apa rasa erk. mcm tak pernah makan jew.

    ReplyDelete
  11. macam mana tasa ye? kalau adunan pekat boleh jadi lempeng nyiur..pon sodap!

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum PCL...teringin juga nak rasa ni...:)

    ReplyDelete
  13. wah....magic betol menu nie pcl...hihi...
    bermakna cik akak tak pernah makan lagi :)

    ReplyDelete
  14. tak pernah buat lgi..pasti sedapkan

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.