Siapa berpeleseran di kompleks ketika Solat Jumaat ?

Friday, January 25, 2013 PCL 13 Comments



... lumrah fenomena ketika dalam masjid di hari Jumaat, ada yang tunduk dengan khusyuk mendengar khutbah, ada yang mencari tiang dan dinding untuk bersandar dan bermacam gaya lagi..namu itu adalah lebih baik dari mereka (LELAKI muslim) yang berpeleseran di kompleks umpamanya..

..aku lebih suka datang sebelum khutbah dan berdiri ketika mendengarnya...pasti tak ngantuk punya !!

yang penting kita ikut pesanan ini :

Allah S.W.T memberi ganjaran yang besar kepada mereka yang sering berusaha datang awal ke Masjid pada hari Jumaat terutama sebelum khatib berkhutbah.

Dalam sepotong hadith Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

 “Apabila tiba hari Jumaat, maka pada setiap pintu masjid terdapat malaikat yang mencatat orang-orang yang masuk mengikut urutan. Apabila imam / khatib telah duduk di atas mimbar, maka malaikat menutup buku catatan mereka dan datang untuk mendengar khutbah.”



13 comments:

  1. KENAPA SUKA DENGAR KHUTBAH SAMBIL BERDIRI? MASJID PENUH KE?

    ReplyDelete
  2. ramai je zaman skrg ni..
    yang pompuan memang le ramai..
    lelaki melayu & islam pun nampak ramai juga lepak² kat Mall time solat Jumaat. camne tu ek

    ReplyDelete
  3. Tu la.... Memang ramai je yang terang2an tak pegi sembahyang jumaat, lepak kat kedai2 dengan shopping mall...
    Tak malu sungguh...

    ReplyDelete
  4. @Fairus,...kalau datang awal tak jadi masalah..tapi sengaja aku lebih suka berdiri di belakang utk mengelak kemenngantukan.

    ReplyDelete
  5. @Ietams,.. masih ramai yg buat2 tak sedar ttg fadhu kifayah nih..

    ReplyDelete
  6. @AyuJean,...dah hilang kemaluan..nk wat cmner ??

    ReplyDelete
  7. hehehehe.. kalau dengar sambil duduk, memang mengantuk je lah..hahaha

    ReplyDelete
  8. suami saya kata kalau tak nak bagi ngantuk masa khutbah jumaat jangan makan dulu sebelum pi masjid.minum kopi manis je sudah la..nanti dah habis semayang baru makan nask,

    ReplyDelete
  9. baguslah dengar khutbah sambil berdiri.hehe..
    perkara yang wajib jangan dilengahkan..mereka yang berpeleseran tu belum sampai hidayah lagi...

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum PCL...susah juga nak dibendungkan kes mcm ni...:)

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.