Memulihkan semngat yang dah kekontangan !

Monday, February 18, 2013 PCL 8 Comments


Setelah bercuti lama...semangat macam lambat nak mai.., malas sikit nak start 'enjin' kerja ...huhu aku lah tu,

duduk , tenang dan rileks sat ...sambil baca zikir nih...

ni zikir Fatimah : (Amalan ni diajar oleh Rasulullah SAW kepada putri beliau siti Fatimaih)

ISTIGHFAR 3x, SUBHANALLAH 33x, ALHAMDULILLAH 33x, ALLAHU AKBAR 33x dan diakhiri dengan membaca LAAHA ILLALLAHU WAHDAHU LAASYARIIKALAH LAHUL MULKU WALAHUL HAMDU YUAH YII WA YUMIITU WAHUA ‘ALLA KULLI SYAI ‘IN QADIIR.

Alhamdulillah. sama-sama amalkan zikir fatimah ni.. banyak kafiaatnya selain membantu memulihkan semangat kita yang lemah .

Semangat puncanya dari pengisian rohani kita yang kurang.. samalah maksudnya iman yang lemah akan jadi kurang beramal..kan !

Roh rohani kita juga perlu makan, macam jasad kita perlu makan nasi setiap hari.. tak makan, maka longlailah dan beransur membawa mati..macamtu jugaklah untuk hati dan roh kita.. makanannya ialah amal ibadat kita.. malah zikir itu menguatkan rohani, mententeramkan jiwa dan menyihatkan mental dan fizikal tubuh badan kita..

..bila kita banyak mengingati Allah, hati akan jadi tenang…jiwa bertambah kental dan memulihkan semangat yang dah kekontangan..

anda macam mana pagi nih ?...



p/s ..

..cari roti salad kat kedai mamak sini tak jual...(teringat kat SP punya...mantap!) nak buat sendiri tak sempat..makan apa yang ada untuk sarapan pagi dan yang penting jangan skip makan pagi. okay....lepas tu makan Vitamin C..boleh !




8 comments:

  1. moga cepat dapat momentum...

    ReplyDelete
  2. Semoga semangat bekerja tu cepat pulih...
    Biasalah bila 10 hari tinggal keje kan.... =D
    Roti salad kat BRJ Wangsa Maju best..... =D

    ReplyDelete
  3. aminnn

    semoga semangat kembali berkobar²

    errr terliur tgk roti salad tu..x pernah try

    ReplyDelete
  4. nampak sedap roti tuh kan? moga PCL cepat dapat tune :)

    ReplyDelete
  5. saya baru balik kerja..semangatnya nak tidur....erkk

    ReplyDelete
  6. dah dapat semangat nk mula kerja ke blm tu PCL?

    ReplyDelete
  7. tengah sibuk buat paper cutting

    ReplyDelete
  8. nasihat yang sangat2 berguna..terima kasih... :)

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.