Pesta Cari Siput @ Patai Merdeka.

Saturday, February 16, 2013 PCL 6 Comments



Lokasi : Pagi di Pantai Merdeka Kuala Muda, Kedah.


Assalam....dan selamat menikmati cuti di hari Sabtu anda di mana jua berada..

pcl skarang ni berada di Pantai Merdeka lagi buat kali yang kedua dalam tempoh bercuti di sini..

kali ni kami 'berpesta mencari siput' ...seawal pagi kami di sin kira-kira jam 7.30am,  dah ramai pon orang  siap sedia untuk bersama aktiviti tersebut...

air surut habis, kira-kira paras lutut orang dewasa....waktu ini lah yang sangat sesuai dan  sebelum matahari naik tinggi.

sempoi tau...memang best !!... kalau reramai datang mencari...lagi best !, ada yang bawa pencakar besi dan ada juga yang guna 'senduk nasi' untuk korek siput yang tertanam dalam pasir...inilah pengalaman sebenarnya . (..tak cari takkan jumpa !)



tiada kelihatan dalam gambar tapi sebenarnya ...ada bersama kami , Blogger Asmar Arafad dan suami...
memang pakar cari siput ..caya lah !






siput-siput yang belum dibersihkan dari pasir lumpur...































..aku kurang pasti apa nama "natang" nih...siput sudu?...tapi nampak macam mentarang pon ada ...

dan belum tau lagi  resepi apa mamaD nak masak dengan siput nih?..

6 comments:

  1. sekali tengok mmD dah siap masak dan update blog dia sekali...

    ReplyDelete
  2. Best!!!
    AJ dulu selalu cari siput sedut kat paya... =D

    ReplyDelete
  3. banyak betul....siap bawak bakul lg...

    ReplyDelete
  4. cayalah PCL pun cekap , dapat satu bakul...

    ReplyDelete
  5. byk gak collection PCL eh... dulu masa duk kedah selalu gak dtg sini.. tgk org jela..

    ReplyDelete
  6. tak pernah dengar nama siput budu.
    tapi skli pandnag tadi ingat mentarang dah tp area pantai merdeka jrg ada mentarang.
    selalu ada area perlis dan selangor je mentarang ni

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.