Bela Ayam Sabung ..

Thursday, March 21, 2013 PCL 19 Comments


assalamaualaikum.....

biasanya time macam nih , pukul sebelas pagi , aku  mereview blog bloggers  ...tapi kali ni bukan review blog ...(ada 2,3 blog lagi tunggu depa update entri baru) ...so aku postpone dulu lah bab nih..

sekarang aku nak share daripada adik ipar berkenaan haiwan peliharaannya...kira hobi dia lah,

bela ayam sabung !



..sebab bela ayam sabung bukan nak berjudi tapi untuk lain...katanya :

1. nak bagi rumah macam suasana kampung dengan kokokan ayam...
2. ayam akan bersorak kalau nampak apa yang merayap dan melayang... melayang paham paham jer la...
3. ia mampu menghalau orang tak di kenali dari kawasan rumah ketika kita tiada... tajinya yang tajam mampu menembusi isi dan kulit...
4. yang paling best pukul 5.30 pg ia akan berkokok macam suruh kita sambung lagi tidur... hehehe...
5. pernah satu tok guru bagi tau saya... kenapa ayam berkokok pada pukul 1 pg, berkokok pada pukul 3.00 pg dan berkokok pada pukul 5.30 pg...
a. ayam berkokok pada pukul 1 pagi kerana, ayam nampak malaikat sedang terbang turun ini membuatkan air laut sedang mula pasang, kita juga boleh mula bersiap sedia untuk tahajjud dan qiamulail...
b. ayam berkokok pada pukul 3 pagi kerana, ayam nampak banyak malaikat di muka bumi ini yang sedang mencari orang bertahajjud dan qiamulial dan pada masa ini air laut sedang pasang dalam kerana bumi ini berat dengan malaikat yang singgah... suasana yang sebegini sesuai kita menghadap illahi...
c. ayam berkokok pada pukul 5.30 pagi, ayam sedang nampak ramai malaikat yang terbang meninggalkan bumi ini... air laut mula surut kerana malaikat telah terbang ke langit... berhenti tahajjud dan bersedia untuk subuh...

...dan yang terbaru, dia bela arnab pulak..hehe...


p/s : masalahnya..risau dengan kejiranan (kawasan perumahan awam), selisih pagi petang keluar masuk rumah ...memang nampak muka manis jer, tapi hati di dalam sapa yang tau..kan!


p/ss..ni bukan nak kondem minat seseorang tapi nak tau apa kelebihan bela haiwan tersebut :)) no no nooo..!


19 comments:

  1. Biasalah PCL....
    Minat orang macam2...
    Tu kat flat AJ, bela ayam belanda pulak tu....
    hehhehe...

    ReplyDelete
  2. mcm2 info, x pernah tau pun sebelum ni. hehehe
    mmg pun, kdg2 kalau bela kucing pun jadi masalah.
    bkn kucing tu berak merata pun.
    ni jenis kucing yg dok dlm rumah je.

    ReplyDelete
  3. saya bela kura2 comel...mengganggu tak....hehehe

    ReplyDelete
  4. bela kat kampong ok..kalu kat bandar ni memang orang menyumpah kita kat belakang..

    ReplyDelete
  5. baru tahu info bela ayam sabung nie...interested...tapi kalau tinggal kat taman nie tak sesuai lol...kat taman saya banyak org bela kucing..tapi tak pandai nak jaga...bersepah-sepah sisa najisnya...

    ReplyDelete
  6. Wahh byk pengetahuan sy dpat...terima kasih PCL...eh..mampu menghalau org? Mcm anjing pulak...hahaa

    Terima kasih dtg ke blog sy...isk awal2 lg dia dh mkn marine pure kologen..pasni bleh 'cun' gak la..hahha

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum…
    Apa khabar?
    Sihat ke?
    Harap2 sihat + bahagia selalu…

    ReplyDelete
  8. di kawasan perumahan rumah saya ada orang tu lagi...bela ayam hutan, bela ular, bela udang, bela ikan, bela kucing, bela iguana dalam rumah... bela arnab kat luar... adehhh...dah macam mini zoo dah...

    ReplyDelete
  9. PCL : aku pun suka bela ayam, burung, itik, angsa, benda2 yang berbulu laaa... tapi tempat tak mengizinkan, kalau aku laaa.. duduk kat bandar nie payah sikit, ayam sabung besar jadi aku nak bela ayang serama, fungsinya sama, tp tak la sampai nak menaji orang... gagagaga pettakkk :)

    ReplyDelete
  10. @AyueJean AJ ,..huu.. kalo kat flat apa pon takbleh !! (ayam terbang terus hilang !)

    @Sue-Rya Qistina ,..semua ada masalah la...listen !

    ReplyDelete
  11. @My Little Diary, ...kura2 ok..tp pcl tak suka natang nih..

    @Zee Suhaini , kena tahan telinga...

    @Sukma Haron said, ...aa kan , semua ada masalah...dan disebalik masalah tu pon ada hikmahnya..details kena tanya org bela kucing banyak macam saudari blogger Ayujean..

    ReplyDelete
  12. Mieza Jhaa K said, kata ipar pcl lagi, ...ayam sabung ni memang sifat dia suka melawan...lalu tepi dia sure kena rembat punyalah..garang !

    @Farah Waheda Wahid , ..senanglah zoo dekat..amik bau sekali...

    ReplyDelete
  13. KhaiRin : anies , mana menghilang ? kita sihat n baik2 jer..

    ReplyDelete
  14. bela ayam seronok tapi masalah kejiranan membuatkan ia jadi tak seronok..melainkan memang pembela tu hati kering..hehe

    ReplyDelete
  15. @Amin A. R , ...ajak orang sebelah bela ayam itik sama..baru lah 'ngam'..hehe

    ReplyDelete
  16. tapi arnab bau nt kena komplain kalau kat kampung takpelah

    ReplyDelete
  17. lama tak tgk yam sabung

    ReplyDelete
  18. kalau kat kampung bebas je nak bela ape pun kan.

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum PCL...susah juga kalau dah bela binatang byk2 mcm tu kan....

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.