Belum lagi.., cuma bayangkan nak makan nasi minyak !

Sunday, March 17, 2013 Nazlee Ismail 9 Comments

...tengaharini rasanya kami makan nasi minyak dan lauk pauk kenduri .,...dapat undangan majlis kenduri kahwin..., tuan rumah tu adalah berketurunan Jawa, biasanya orang Jawa Bantingnih  kenduri dorang memang meriah, tiga hari tiga malam ...memang hebat..respeklah kepada dorang yamg masih mengamalkan konsep gotong royong ...dengan ungkapan lainnya adalah 'rewang'.

kami anak beranak , sebagai 'orang luar' di kawasan penempatan penduduk yang rata-rata dari orang Jawa dulunya rasa terasing jugak....tapi lelama kat sini dah jadi biasa...biasa dengan keramahan masyarakat sekitar.

pagi tadi, ...sarapan makan tosei mamak je ..share dengan mamaD, haa ni bukan apa...saja nak bagi ruang untuk nasi minyak masuk dalam perut yang dah lama tak merasa masakan orang kawin...heeheeeee.

terbayang...


dulu tak reti gak.. tapi bila dah selesa tinggal dikejiranan jawa ni.. dah biasa tengok kenduri yang dari pagi membawa ke malam sampai ke esoknya.. ;)

korang  takda jeputan walimatul urus ke hari ni ??


9 comments:

  1. seronok kenduri kan...lamanya x makan kenduri secara rewang mcm ni...

    ReplyDelete
  2. sdpnya lauk ayam masak merah tu..lapa la plak..

    ReplyDelete
  3. terus rasa lapaq. kami baru nak masak ni. hahaha!

    ReplyDelete
  4. lamanya tak makan lauk kenduri....

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum PCL...amboiii sedapnya tengok lauk kenduri tu mmg teringin nak makan nasi bryani ni...:)

    ReplyDelete
  6. start cuti skolah minggu dpan keja mkn nasi minyak la

    ReplyDelete
  7. laparnya tgk nasi kenduri. lama tak makan gulai camtu. huhu..

    ReplyDelete
  8. Kenduri Jawa ni best..
    Kadang lauk dia susah nak nampak kat kenduri lain... =D

    ReplyDelete
  9. mcm kenduri kat kg hubby juga start jam 2.00 smpi malam....mula2 rasa lain juga

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.