Ikan Belukang sedap digulai ...

Tuesday, March 12, 2013 Nazlee Ismail 14 Comments




tau tak ikan belukang ? ..cat fish ! ...owh angguk kepala..*setelah melihat gambar di bawah ehh...

gulai?    ...saja ngada ngada nohh !

ikan jenis ini adalah dalam kategori jenis  ikan yang tak laku..takdak harga .. kaki pancing pon tak minat nak bawak balik hasil pancingan depa, ..kalau dapat ikan jenis ni  mau dicampak balik ke laut...sampai macam tu sekali standard 'ikan kucing' nih..



tapi kalau nak tau...sedap ke tidak rasa isi ikan belukang ni... cer buat gulai, masukkan kacang bendi bersama...kalau takdak bendi letak terung bulat pon boleh....perghh  mantap rasa!!

makan dengan nasi panas panas...dan hidang sekali dengan air limau kasturi ais untuk minuman ...fuhh la makk! ,

kalau  tak habis makan hari ni , boleh perangat lagi (panaskan) buat makan sarapan pagi esok ...buat cicah dengan roti canai atau roti bengali ka..haa tu dia !


sesekali memancing bersama keluarga...biasanya di Tanjung  Dawai, Kedah.


published with Blogger-droid v2.0.10

14 comments:

  1. Kalau ikan2 ni memang failed....
    AJ memang tak kenal ikan.....
    Makan ikan pun 2 jenis je....
    Hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Ayuejian ..blm kawen ok lg kot tak tau jenis ikan...tp org skrg ni main tunjuk je.tu pn kalau rajin ke pasar...pcl pon dah biasa buat ...buat buat tau!

      Delete
  2. errr...adakah nama lain dia ikan semilang?keluarga ikan kelikah ikan ini?tapi sungguh, masak kari, nasik panas,,,perghhhhhh..layan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Amin... tu spesis ikan yg sama tp semilang stanndard mahal sikit..ikn jenis ni buat gulai mmg sedap bro..

      Delete
  3. terbaik bro. kalau ngail dengan geng2, memang kena gelak. tapi aku sebat je kalau dapat saiz yang sedang2. ikan ni kalau dapat, macam tarik batu sebab kepala besar yang tak melawan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. @smbotak...kena gelak tu biasa..ngail pantai mmg itu je dapat kira untunglah tu dari mkn angin kosong jer...

      Delete
  4. sdpnye..lapar pulak rase anis tgok niey..hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Anis.., tak lunch ke tadi..hehe.

      Delete
  5. Ikan belukang orang makan eh? Aina tak pernah pulak rasanya makan ikan ni. Ikan ubi yg besar2 pun org makan skrg ni, mengikut kata abg ipar kat Perlislah.

    ReplyDelete
  6. tak pernah makan ikan belukang...

    ReplyDelete
  7. first time tengok ikan ni. huhu..

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum PCL...wah meriahnya bila tengok gulai tu...:)

    ReplyDelete
  9. sy suka ikan ni..sedap..goreng pun ok gak.

    ReplyDelete
  10. ni ikan semilang bah kan..

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.