Jagung manis Banting!

Sunday, March 24, 2013 Nazlee Ismail 11 Comments



... dah musim memetik buah jagung di kawasan penempatan sekitar Sungai Lang,  Banting...,

dua hari lepas aku pesan,  mintak  jiran sebelah tolong belikan seguni jagung !

laman dapur pcl dah tak ada pokok yang mampu hidup segar sebab tanah semakin kurang subur....dan tuannya pula semakin  kurang minat berkebun..huhu.

Jagung-jagung ni kebanyakannya adalah dari ladang  yang luas kepunyaan tauke cina.., orang 'kampung' cuma tanam pisang dan ubi kayu jer...apa nak buat ! (itu pon dorang dah kaya habis tau !..pembekal bahan ke kilang kerepek tuu...)


okeh, balik stori pasal jagung..
syukur alhamdulillah, kami biasanya dapat dengan harga murah,  rm5 /bag (+-40pcs) gred B ,..boleh la nak makan...manis , memang manis dan lemak rasanya jagung banting nih..

tadi,  mamaD buat rebus dan potong isi jagung , campur susu pekat, sikit garam  dan lada...

buat makan malam kamiiii !



cukup ? ...cukuplah tu makan memalam macamni..hehe.,

apa makan malam korang ..mesti spesel kan ?




Published with Blogger-droid v2.0.6


.

11 comments:

  1. belom makan..masih bekerja..murahnya jagung! **jeles**

    ReplyDelete
  2. tak pa @Amin...sabaq na..rajin betul dia keja..

    ReplyDelete
  3. MURAHNYA.. BAK SEGUNI.. POS LAJU ..

    ReplyDelete
  4. Kalu buat bakar @ BBQ sedap nih. Wangi garing dan enak manissss!

    ReplyDelete
  5. Amboih sedapnya jagung tu......
    Kitorang kalau nak balik Perak, ada jugaklah singgah2 beli....
    Best wooo...

    ReplyDelete
  6. kalau bakar sedap ni.

    ReplyDelete
  7. sedapnyaaaaa... hantu jagung ni :)

    ReplyDelete
  8. emmm... baru semalam deno makan jagung manis.. tapi deno beli rm2 dalam cup tu.. :)

    ReplyDelete
  9. huhu, bestnya makan jugung. yummy jagung rebus =)

    ReplyDelete
  10. Jagung kt Dungun ni teramat mahal..rasa nk tanam sendiri je..

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum PCL...lum makan malam lagi ni tapi bila tengok jagung tu teringat pula jagung kat petiais tu...:)

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.