Tolong , bantu itu sama maksudnya !

Thursday, March 21, 2013 PCL 18 Comments


fikir nak buat baik saja...emmm..

kalau nak tolong  sesama manusia....tolonglah,   tak perlu nak berkira dalam meberikan bantuan...yang penting mau ada rasa tanpa mengharapkan sesuatu balasan.

biar orang yang di tolong tu akan berkata-kata dalam hatinya.. "awat dia ni baik sangat aih .. !" *contoh.

mula lah rasa seperti ada niat lain di sebalik 'bantuan' itu.

Elak-elak untuk berkata ..."saya buat ni ikhlas, takdak ingat apa aihh!"  katakan kita cuma mahu menolong. titik !

Perkataan ‘ikhlas’ tak payahlah nak disebut-sebut sangat , dah ikhlas..ikhlas la...kan !

Sekadar menolong tanpa mengharap apa-apa, itu adalah yang terbaik daripada memberi
pertolongan dengan harapan menggunung..

Biar 'mereka'  menilainya sendiri dan selebihnya terserah pada yang Maha Kuasa.

Mungkin ini yang boleh membuatkan hati kita lebih gembira apabila orang yang kita bantu turut gembira..



p/s ..pcl.. blogging mau iklaih (ikhlas) wuhuuu !






18 comments:

  1. yelah, tolong kena ikhlas. tapi bila "ikhlas" tu dicanang, apa ikhlas lagikah bunyinya?

    ReplyDelete
  2. Betul PCL....
    Kalau ikhlas kita takkan cakap kita ikhlas kan...
    Samalah macam orang gila, mana nak mengaku dia gila.....
    Kita sendiri boleh nilai ikhlas ke tak ikhlas seseorang tu....
    Betul.... Berblog pun kena ikhlas... =D

    ReplyDelete
  3. kdg2 x boleh nk elak drpd ckp mcm ni.."dia tu mmg la..dh la kita pernah tlg dia...skrg nk menyombong pula.." terus x ikhlas jd nya kan >_<

    ReplyDelete
  4. betul tue...tak yah nak mention ikhlas kalau kita betul2 ikhlas..

    ReplyDelete
  5. blogging mau ikhlas..betul2..
    ramai je yang tak ikhlas..nak masuk bloglist pun kena buat entry bagai..sadis..hehehhe

    ReplyDelete
  6. buat kerja kena ikhlas... kiranya semua perlu ikhlas dr hati kan :)

    ReplyDelete
  7. sama gak tangan kanan memberi sorokkan tangan kiri....

    ReplyDelete
  8. @Amin A. R , ...buat jahat pon ada yg bermegah..canang sana sini..ala taiko la katakan..ceh !

    @AyueJean AJ ,.. cer gila tgk !..haha gurau eh AJ... baru tau ngaku ke idak !

    ReplyDelete
  9. @:: Mrs.Eady :: , ..yes angguk pala !

    @ Dylla Abas , kena elak-elakkan lah, elaaak...elakkk !

    ReplyDelete
  10. @Mrs Velentine , sepatutnya lah..

    @diana , ..arr ni satu masalah blogging...kalau pcl, main tangkap je tp kena ikut kriteria yg pcl mahukan...yes, blogging memang kena ikhlas !

    ReplyDelete
  11. @Amanina , baru ada rasa senang hati..

    @Sukma Haron , kalau macamtu bagus sangat lah..kan !

    ReplyDelete
  12. betul jgk kan.. hehe bile ckp cmtu, hati kecik yg jht sikit akn berwasangka.. hehe.. tolong tolong ajaaa dongg.. ikhlas itu Allah aja Maha Tahu :D

    ReplyDelete
  13. Ikhlas tu dari hati dlm hati tiada siapa yang tahu kecuali yg maha Esa.

    ReplyDelete
  14. buat ape pun kena ikhlas & tak perlu nak harapkan balasan atau pujian.

    ReplyDelete
  15. Hahahahhha...
    lalu ke nak tengok AJ gila???
    Kalau gila lagi comel macam "Kak ton" tau... =P

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum PCL....betul tu kenalah ikhlas...:)

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum PCL...yer la nak tengok juga tengok AJ gila la...hehehhee...:)

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.