Akauntan merangkap auditor bajet keluarga, aku punya tanggung jawab tau !

Saturday, April 06, 2013 Nazlee Ismail 11 Comments


Assalamualaikum..

written by Nordiana :

ni cerita pasai beli barang dapur beberapa hari lalu....beli barang kat econsave .. suasana kalut dengan orang ramai...awal bulan dapat gaji agaknya sebab tu jugak lah kot !

setelah selesai membeli , kami ke kaunter bayaran ...dijumlah kesemuanya rm50...pelik bin heran aku,  harga tak sepadan ngan barang yang dibeli..aku tak puas ati aku check balik bil..

"aik..cili kering rm11..asal mahal sangat.."   cili ni mahal ke (kata dlm ati)  takleh jadi ni , timbang sekilo pun tak sampai xkan rm11 kot...mesti silap ni

aku pi balik kat kaunter tadi tu... aku tanya.. "adik ..cili ni sebelas henggit ke??...tekejut budak tu ..hehe bukan maen garang lagi masa tu..hehe eksen ja..

" alamak..." sambil dia pi scan balik,  rupa2nya seringgit lebih  ja pun.....

"sorry ye kak "..seb baek....kalau tak, rugi rm10 aku...bleh belikan topup tu!

sebenaqnya itu pengajara bagi aku....
lain kali  sebelum tinggalkan kaunter ,...kena check balik senarai bil tu . Jangan percaya 100%  , Sesapa pun boleh buat silap...

pss...  sebagai akauntan merangkap auditor bajet keluarga, aku punya tanggung jawab tau ! ..pcl biasanya bagi duit, beli dan belah macam tu...jarang sangat dia cek barang2 yang dibeli..huhu biasanya kitalah yg detail sangat.

anda (isteri2) macam mana pulak yer ?

~diana






11 comments:

  1. Isteri aku akautan aku...

    ReplyDelete
  2. kita dah jadi macam Menteri Kewangan setiap bil @ barang yg kita beli kena cek ....kekadang dorang salah barcode...@ enter 2x...

    ReplyDelete
  3. nasib baik check balik.... kalau tak, melayang rm10....

    ReplyDelete
  4. saya setiap sebulan sekali akan habiskan rm200 di giant/care4 untuk beli barang dapur..dan setiap kali tu jugak akan semak balik resit sebelum tinggalkan kaunter..takut kadang2 salah harga, dan scan barang 2 kali...

    ReplyDelete
  5. @Hanif Idrus , sepatut dan sememangnya lah...isteri kita jd akauntan famili kita.

    ReplyDelete
  6. @Sukma Haron , ..dah banyak kali terkena...harus buat spot check selalu.

    ReplyDelete
  7. @Mia Liana , bab kita rugi ..kita report haha, kalau kena kita untung plk... pon kena adu jugak tau...dosa tu !

    ReplyDelete
  8. http://meyrajohn.blogspot.com/2013/04/bubbly-associates-giveaway.html YOU BEEN TAGGED!

    ReplyDelete
  9. nasib MamaD check.....
    Betul, sebelum tinggal kaunter kene check bebetul.....
    Kurang takpe, janagn lebih... =D

    ReplyDelete
  10. nasib baik..check..MV pun macam tue juga..kena jaga kewangan

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum PCL...mama pun sama mcm tu juga... kita sebagai menteri kewangan dlm rumah ni kena prihatin selalu...;)

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.