Terong Salai Hoisin

Tuesday, April 30, 2013 PCL 11 Comments




assalamualaikum...

kalau takdak modal nak cita,  kami tunjuk gambar apa yang kami masak untuk keluarga  ...ni bukan nak eksyen apa ka...

sajaaa.. ada resepi baru  dicuba..
nampak tak terung gambar atas sekali  tu dah siap dibakar/salai , ni nak buat masak "Terong Salai Hoisin" ..

dah buat semalam lagi masa kakipar pcl datang sini...emmm tak dan nak snap
gambar dah habis....haha lagi pon segan kat tetamu. .

hari ni buat lagi sekali, pcl nak makan dan nak snap gambar. ..biasalah kan....blogger tegar katakan huhu.
cara masak dia simple sangat...., mesti ada sos hoisin sebagai bahan utama selain dari terung panjang (rendam dulu baru salai atas pan)
campurkan sos tiram, kicap pekat,  (bawang putih,  bawang merah,  cili merah..blend) , ...masak bahan campuran dan tuangkan atas terung tadi tu...taburkan bilis goreng rangup atasnya sebagai bahan tamabahan...

uhh memang bertambah selera makan.
ok then, siap untuk lunch kami anak beranak....lauk simple jer sbb pcl tak banyak songeh..

*buat selagi pcl tak jemu dgn  menu ni..

~diana
.

Published with Blogger-droid v2.0.6


11 comments:

  1. Makan nasi panas2 nak2 ada ikan pekasam pulak...wallaahhhh...

    ReplyDelete
  2. Simple je ye MamaD...
    Tapi nampak sedap....

    ReplyDelete
  3. Terung salai memang terbaeekk...cicah air asam cili padi...sedapnya...

    ReplyDelete
  4. nampak macham syiokkk jer ni :)

    ReplyDelete
  5. lauk simple la best. ;)

    ReplyDelete
  6. Memang sifat blogger tegar semua nak disnap..kikiki
    Saya blum pernah mencuba terung bakar.

    ReplyDelete
  7. mcm sedap! belum pernah cuba lagi.. huhu

    ReplyDelete
  8. Simple je...tapi mesti sedap sebab sangup buat lagi..

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum PCL....nampak sedap jer ni kalau sedap boleh la suruh mamaD bagi resepi...;)

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.