Kes sinki tersumbat ..dah settle !

Friday, May 31, 2013 PCL 0 Comments

pertanyaan dari rakan g+  yang menghadapi permasalahan sama ;





tenku butang

Shared publicly  -  Yesterday 12:42 PM
PCL.. camne kes sinki tersumbat? dh settle ke?

tenku butang
9:53 AM
Reply
buat cne? hemm.. teman pun hadapi masalh yg sama.. dan masih buntu x settle lagi.. satu kekurang dok apartment.. =(


Untuk tenku butang , setiap permasalah ada jalan penyelesaian insyaAllah..kita usahakan.

Penyelesaian masalah ini tanpa melibatkan plumber berbayar...

kalau sumbat cuma di bahagian sinki sahaja agak mudah...cuma buka bahagian bawah sinki , ada paip  perangkap sisa.., selalunya memang boleh buka sebab dia ada thread screw kat situ. ..bukak jer..buang sisa lemak kat situ...settle.

sumber : google.com

untuk masalah di floor trap plak, guna alat bawah ni..


ok macam ni caranya..kamu beli alat atas  ni kat hardwareshop..sebelum tu tuang drain cleaner semalaman./ air panas  presskan sekuat perasaan 'mendalah' tu dari floor trap.

kalau tak berjaya jugak...kena korek dari mainhold (.. plumber yang mampu buat)

... saya n de geng dah setelkan problem di rumah saya, terpaksa ajak geng maintenance kuarters..... memang nak kena korek dengan tangan jugak. Punca dia, blockage kat paip yang mengalir ke paip besar dalam mainhold.... kedudukan paip ni kat dalam floor trap belah belakang dapur yang selalu tersumbat, paip ni yang mengalirkan air ke manhold.

Lepas korek dengan tangan and drain cleaner, mencurah air mengalir..... dia punya blokage punya la keras, sikit hari lagi boleh jadi batu .....dia punya bau, memang harummmmm.....

in sya Allah. boleh. ...kalau tak sanggup buat sendiri.. upah jer plumber .

p/s ; ...mission accomplished..



0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.