Sesungguhnya agama itu nasihat ..

Wednesday, May 08, 2013 PCL 9 Comments



Nasihat sebenarnya boleh diberikan oleh sesiapa saja kepada siapa pun dalam rangka saling mengingatkan dalam kebenaran dan menghindari kesalahan, boleh berupa mengajak kepada kebaikan atau saling mengingatkan.  Nasihat tidak selalu disampaikan dalam bentuk ceramah, dan juga tidak selalu harus disampaikan oleh seorang Ulama atau seorang Kiayi dan tidak harus selalu disampaikan dalam sebuah forum keagamaan.

Dari Abi Hurairah dari Rasulullah SAW bersabda,

“sesungguhnya agama itu nasihat , sesungguhnya agama itu nasihat , sesungguhnya agama itu nasihat“, mereka (sahabat) bertanya siapa yang berhak nasihat ya Rasulullah ? bersabda (Nabi) “Bagi Allah dan bagi kitabnya Allah, dan bagi utusannya dan bagi imamnya orang muslim dan bagi umumnya muslim“

~perjalanantanpahenti .> best blog nih ! terjah la..


9 comments:

  1. yup..kena bijak guna kesempatan yg ada utk beri nasihat...:)

    ReplyDelete
  2. Betul tu PCl...
    Sesiapa saje boleh memberikan nasihat.....
    Asalkan kena caranya..

    ReplyDelete
  3. Suka bagi nasihat kepada yang sudi mendengar..selebihnya hanya tengok dan diam.. tapi ramai juga kawan2 meluah perasaan bila ada masalah. Ok la tu..

    ReplyDelete
  4. agama menjadi panduan hidup...

    ReplyDelete
  5. Sesiapa sahaja mampu memberi nasihat...cuma caranya berbeza dan penerimaan juga berbeza.

    ReplyDelete
  6. Kadang2 berfikir juga layakkah klu nak bagi nasihat kat org,tp klu ngan family sendiri tu selalulah.

    ReplyDelete
  7. nasihat orang untuk diri kita samakan?

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum PCL...bestkan kumpul ramai2 mcm hari raya pula...;)

    ReplyDelete
  9. Peringatan yang baik!!!

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.