Bila tak boleh ...jangan salah explain !

Saturday, July 27, 2013 PCL 3 Comments

Assalamualaikum ..

tak boleh solat..
tak boleh berpuasa ..

.... bila anak kecik yang boleh bercakap dah ternampak mama dia lalu bertanya ; "kenapa mama tak solat macam abah ... ?"

hehe..kira2 apa jawapan anda ?

..Selalunya kan kaum2 ibu suka tersalah  explain atau malas nak layan.., ok..anak kecik jangan diajari berbohong dan jangan disangka depa tak memahami. Bayangkan, si kecik begitu telah diterapkan kefahaman yang salah…tak solat sebab penat ke contohnya yg selalu didengari..

then bila depa dah besaq nanti, depa pun akan turut meninggalkan solat jugak setiap kali badan terasa penat..na'uzubillah. sebab itu yang depa faham sebelumnya.

cakap aja yang benar..

menses / period / keluar darah haid... cakap terang lah buat apa nak sorok, budak sekarang lebih terbuka untuk memahaminya, ..kalau depa banyak tanya lagi..cuba terangkan lagi sampai faham walaupun rasanya depa susah nak faham...wallhu'alam.

#Perkara yang nak ditekankan ialah jangan tidak solat atas sebab2 lain dari itu terutamanya bagi kaum perempuan.

okay lagi :) ... ni gambar afni laikha dan aqeela yang  'banyak mulut' tuu !




..selamat berpuasa,  salam semua, berbuka nanti dgn juadah yang sedap2ya ...kalau beli jangan banyak, terbazir pulak nanti.

kami buat murtabak maggi dan mee kungfu,  dua2 menu ni Hanis suka sangat.. teringin nak makan katanya. 

~diana

Published with Blogger-droid v2.0.6






3 comments:

  1. betol tu pcl...cakap je terang2 kan..hihi...insyaAllah dia akan faham...hihi...

    ReplyDelete
  2. nnt anak2 guna alasan sama klu x nak puasa :-)

    ReplyDelete
  3. setuju..seeloknya beritahu perkara sebenar..:D

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.