Dunia.....sampai bila kita akan mengejarnya..

Tuesday, October 08, 2013 PCL 8 Comments


Salam buat semua sahabat....sedikit renungan buat diri ini dan sahabatku sekelian.....dari cikgu saya.

Dunia.....sampai bila kita akan mengejarnya....

Penduduk dunia begitu sibuk memerahkan peluh dan keringat… membanting tulang mereka…siang dan malam…demi untuk merasakan kenikmatan dunia. Betapa banyak di antara penduduk dunia setelah bersusah payah sibuk bekerja ternyata tidak mampu meraih kenikmatan yang mereka angan-angankan..

Kalaulah mereka berhasil meraih apa yang mereka inginkan ternyata kenikmatan tersebut tidak abadi dan akan sirna… dan kenikmatan tersebut ternyatapun pasti bercampuraduk dengan kesedihan, kegelisahan dan gundah gulana, bahkan ketakutan dan kekhuatiran.

Kerananya betapapun kaya seorang penduduk dunia…suatu saat pasti dia akan sedih dan takut…


"...takut PCL kaya nanti sibuk nak pasang dua..." ~mamaD   (La haw lawala quwatailla billah..)

Itulah hasil kesibukan penduduk dunia…semuanya fana dan fatamorgana.

                                                                                                                    Published with Blogger-droid v2.0.10





8 comments:

  1. kejar dunia merana, kejar akhirat selamat....

    ReplyDelete
  2. :) Hidup kan ibarat roda, adakala di ats, ada kalanya di bwh. Hidup dlm dunia penuh dengan cubaan, ada waktu sedih ada waktu gembira. So we have to be ready for both :) Jgn kejar dunia sampai lupa akhirat, kerna kat akhirat itu selama-lamanya, bukan sementara spt dunia.. :) Bila dah sementara, tiada satu yg kekal. Kebahagiaan takkan kekal, begitu juga dgn kesedihan.. ^_^

    ReplyDelete
  3. kejar jangan tak kejar...tapi ingat jangan lupa bumi di pijak..di situ langit ku junjung..hihi

    ReplyDelete
  4. klu kejar dunia mmg x dpt apalah..tpi jadikn dunia jmbtn dan bekal utk hidup kekal di sana.. itu yg terbaik...

    ReplyDelete
  5. kejar dunia...makin hari makin jauh...kalau dapat pun tak kemana..

    ReplyDelete
  6. KALAU MENGEJAR DUNIA TIADA PENGHUJUNGNYA....BERSEDERHANALAH...

    ReplyDelete
  7. mcm ada satu hadis tu.. lebih kurang mcm ne..manusia takkan pernah puas dgn harta.. bila ada harta mcm satu lembah, dia akan cari satu lembah lagi..itulah nafsu kita :/

    ReplyDelete
  8. kejar dunia, ia semakin jauh meninggalkan kita hinggakan terkadang kita lelah.. kejar akhirat, ia semakin menghampiri kita saban hari..

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.