Rahsia lelaki yang bukan lagi rahsia ; Mata !

Friday, October 18, 2013 Nazlee Ismail 9 Comments

Salam jumaat..
Secara umum tetntang penjagaan mata, ..kalau boleh pejam celik dan kerdipkan beberapa kali kelopak mata anda dalam sesuatu masa, cara sebegini boleh membantu mata anda supaya ada kelembapan di bahagian kornea. ..hihi jangan la kenyit-kenyit mata macam main cinta pulak.. ada yang terperasan nanti.

Okay ..kalau ukur kedudukan anda dengan skrin monitor, jarak yang sebagusnya adalah 75 sentimeter lebih kurang lah. tapi bergantung juga kepada kesihatan mata anda , nak lebih elok maka lebihkan makan lobak merah :)) psst..mamaD yang cakap/.

Lelaki 
kalau ternampak mereka  tunduk kepala, itu bukan malu sebenarnya...tapi sekadar mahu memelihara mata .
kenapa eh ?,... sememangnya dan sepatutnya kena buat begitu !,  kalau malu pon tak salah... kerana malu itu adalah sifat Rasulullah saw.

Sebabnya...(rahsia lelaki yang bukan lagi rahsia..)
Perasaan yang bergelora, chemistry yang begitu kuat... dan walaupun hanya dengan pandangan mata dapat dirasakan seperti 'renjatan elektrik' meresap ke seluruh badan bilamana terpandang wanita  yang luar dari biasa.

Umpama peribahasa Melayu ‘dari mana datangnya cinta, dari mata turun ke hati’, vaa..vaaa..kerana apa yang dilihat sangat memikat hati dan perasaan seseorang.

Dari itu, kawal lah pandangan mata dan jaga mata anda ! (dari lelaki untuk lelaki)..saya tak pasti wanita macam mana pulak ?

#Sekadar berpesan dan mengigatkan untuk diri ini juga.


pandangan mata maktom pagi tadi memberi idea aku berkarya ...; aku 'kalah' dengan wanita bab bertentang mata ~ syukur alhamdulillah.
Published with Blogger-droid v2.0.10




9 comments:

  1. Mata Aina dah tak boleh nak buat apa makan lah carrot seguni pun. Bila buka cermin mata umpamanya separuh buta...sedihkan.

    Dari mata bermulalah segala dosa...:)

    ReplyDelete
  2. terpaksa lah beli stok lobak merah banyak2 pasne hihi

    ReplyDelete
  3. bahayanya sepasang mata....kalau tak pandai menjaga..hehee

    ReplyDelete
  4. salam jumaat PCL.. dari mata turun ke hati.. ada yang menyalahgunakan kuasa mata untuk menundukkan orang lain.. jadi berhati-hatilah..

    ReplyDelete
  5. Meow pun bole jadi inspirasi utk entry kan.. Hihihi. Mata Vee skrg dh kurang sihat, kejap nampak kejap tak. Kalau ada bawak spec, syukur. Kalau tak, angguk2 geleng2 je laa. Heheee..

    Bila dah single ni suka pulak cuci mata tgk laki handsome. Saja je. Takda motif lain selain dr cuci mata. Hehehee haha.. Ni pun aktiviti kurang sihat sebenaqnyaa. ;D

    ReplyDelete
  6. pernah jugak jumpa budak lelaki spesies cakap tak pndang mata..:)

    kita yg prempuan ni pon mcm lelaki taw, x suka tenung mata diorang lelama..bahaya kot..:D

    ReplyDelete
  7. setuju sgt.. mmg ustaz sy prnh bgtau... sbb tu pmpuan kna pelihara aurat..kesian kt kaum lelaki...

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.