Apa perancangan selepas berkahwin?

Saturday, November 02, 2013 PCL 31 Comments


Salam semua..

.. bersiaran dari rumah paktam @Bukit Subang Shah Alam.. sat lagi nak pi kenduri kahwin sepupu sebelah lelakinya di Cahaya SPK.

nak juga bersiaran sebab masih lagi dalam mood kahwin haha.. , nak kongsi pengalaman lepas majlis kahwin kami dulu..tentang plan/perancangan seterusnya..

dah jadi pengantin baru ni..semunya nampak baru, semangat pon baru tau!
dalam menempuhi alam baru ni. ..kita jangan terlalu berlebih sangat terutama perbelanjaan selepas majlis. .nak berbulan madu boleh tapi berpadalah melainkan kita ada bajet siap-siap dan kalau disponsor tak perlu lah fikir pasala tu lagi.

...dalam dok membuai mimpi kita selalunya akan alfa dalam berbelanja sehingga ada pasangan lepas sebulan kenduri pening kepala nak fikir pasal bayar hutang. , masalah sebegini tak sepatutnya terjadi bila kita buat perancangan awal.

saya suka kongsi kehidupan keluarga yang sederhana.. lepas kahwin apa nak buat seterusnya ;

1. Untuk lebih selesa cari rumah sewa, tinggal berasingan adalah lebih menjamin kekal bahagia. Semua kena lakukan bersama pasangan tanpa mengharap bantuan luar terutama ibubapa.

2. Beli kereta, kalau tak mampu beli je yang biasa saiz kecik pon ok..peduli orang kata, down grade sikit tak apa janji tak kena hujan bila memandu kemana-mana.

3. Biasanya lepas kahwin rezeki bertambah murah..banyakkanlah berdoa untuk kesejahteraan keluarga dan mohon rezeki dalam solat berjemaah...kemana saja bawa kelengkapan solat bagi wanita. ..bila sampai waktu singgah la mana-mana masjid. Masa berdua ni adalah sangat manis sebenarnya..

4. ... (bersambung lagi nanti yer. nak siap-siap ke majlis kenduri).
.





31 comments:

  1. memang kita kena buat perancangan. tapi jangan bimbang perancangan Allah adalah yang terbaik

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum...PCL,

    tengah2 baca bersambung pulak... hehehe takper tunggu next entry.

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. @m.selim..maaf lah ye, kami baru selesai majlis kenduri tu bkn disengajakan pon nk buat entri bersambung...lgpun kami hr ni menumpang kereta dan ikut je time tuan umh ni..tu pasal entri separuh jalan..hihi

      Delete
  3. duduk rumah sendiri lebih baik walau sekadar menyewa.
    saya bangga saya tak susahkan mak bapak lepas kahwin.
    apapun semua yang berlaku pada kita adalah rahsia ALLAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. @yana ; apa yang dirancang tak semestinya menjadi..semuanya dgn ketetuan dan izinNya sahja..ada yg tersangat bahagia disisi ibu/mertua dan ramai juga sebaliknya..apa pon jalannya..niat kita kena baik dan menghindarkan sesuatu yg sudah menjadi limrah bila tinggal serumah dgn keluarga mertua.

      Delete
  4. Bila dah kahwin,jangan lupa mak ayah dan perlu kahwin dengan kedua-dua belah keluarga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. M.KhiruddinLim ; ..begitulah sepatutnya..kena pandai membawa/menyesuaikan diri dalam suasana keluarga baru. malu itubpasti tapi jangan sombong sudaa.. :)

      Delete
  5. Selalu dengar org tua berkata, pengantin baru ni darahnya manis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Ida Syuhada ; mula dari bertunag lagi org dah kata berdarah manis..dan selepas kahwin manisnya bertambah kerana apa yg kita buat dlm menjalani kehidupan berpasangan yg sah sudah tentu mendapat berkat Allah swt.

      Delete
  6. Assalam dah tentu nak jadi isteri dan suami yang terbaik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Bunda; kuatkan azam bulatkan tekad..perancangan yg baik dipermudahkan Allah swt. insyaAllah. mohon kepadaNya.

      Delete
  7. Vee.. Jauh lagi perjalanan.. Hihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Vee ; remaja zaman sekarang cepat matang like U vee.. am i right?

      Delete
  8. Bila fkr tentang kawen ni, rasa gementar ja rasa.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Herma. . kalau fikir takut gemntar memang ramai yg tak kawen kawen.. hihi

      Delete
  9. Sy lepas kawen terus pindah walaupun mak mengamuk sakan..kesian kt Mr.K klu tggl dgn ibu bapa..baik tggl berasingan.. bukannya tak balik..kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. @mieza ; kita lbh memahami persaan ibu2 kita terutamanya. walau berat tp utk kebaaikan bersama kena buat jugak..jarang bertemu akrab kasihnya berbeza dgn yg hari2 bertentang mata. ..tak semua tapi ramai mcmvtu kebiasaannya.

      Delete
  10. bagi kena pandai kawal pembelanjaan...biar ekonomi stabil..soal anak tu jgn fikir nak rancang sgt...rezeki tuhan tetap ada buat si anak tu

    ReplyDelete
  11. Betul tu...masa berdua lepas kawin( sebelum dapat anak), adalah sangat manis...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Dr Z ; kalau boleh kekalkan kemanisan tu..indahnya.

      Delete
  12. dipermulaan kahwin seeloknya jgn rancang bab anak.. anugerah tu sgt membahagiakan sbnrnya. betul kata Bloggerlelaki.

    ReplyDelete
  13. menarik dan kathy sangat2 setuju..

    ReplyDelete
  14. Wah, topik menarik ni. Nor lepas kahwin tinggal berjauhan dengan suami. Dekat setahun berjauhan, lepas tu nor pindah ke tempat yang lebih dekat. Beberapa bulan lepas tu suami pula dapat pindah dan baru dapat duduk sebumbung. :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Norazizah ; kasih isteri ditinggal-tinggalkan..bukan ditinggal terus haha merana badan. dan tentu bila dah sebumbung ni macam baru kahwin je kan Nor kan.

      Delete
  15. berkahwin biarla penuh dengan perasaan tanggungjawab di kedua belah pihak kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. @mammetlenggeng dua2 belah pihak kena layan samarata.

      Delete
  16. lelaki mmg perlu merancang sbb dia pemberi nafkah ...

    ReplyDelete
  17. DULU LEPAS KAWIN TAK BERBULAN MADU PUN.. TAPI ISTERI BUNTING PELAMIN.. HEHEHE

    ReplyDelete
  18. Lpas khwin nk dok umah sndiri sb umh dh ada tp sbb merntau jadi xdpt lgi dok umh sndiri...

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.