Kisah disebalik gambar lama..

Monday, December 16, 2013 PCL 27 Comments


Bila dah malam masing-masing dah tak larat dengan aktiviti siang tadi.. Sambil menonton tv sambil belek album gambar. ..salah sebuah album gambar ni memang dah lama tak dibuka.

Album gambar masa aku kerja Kilang dan menyewa di SP....entah macam mana tergerak nak tengok balik gambar aku masa remaja dulu..umur 20an masa tu minat motor sport, suka konvoi pi pusing pulau. Round Penang lah masa tu....walau nampak rempit tapi kami tetap sopan ketika menunggang di jalan raya.

..korang kena percaya sebab masa tu darah muda kami akan tercabar bila dicabar..itu jer sebenarnya bukan apa pon. Kalau orang bagus..kami 2x bagus tau.. Alamak tercerita pulak kisah lampau..ok bercerita yang baik-baik saja sebagai kenangan kepada anak-anak juga,  syukur anak aku perempuan keduanya,..naik motor pon kadang tu depa tak berapa suka.

Korang tengoklah gambar yang tak berapa jelas ni..aku saja nak share sini mana lah tau suatu hari nanti aku nak baca balik..nak tengok gambar remaja aku balik, nak mengenang masa lalu. Album tu bila-bila je akan hilang dari simpanan..kalau lah kan, mana tau!

Ini sebahagian gambar yang aku boleh kongsikan di sini.
Aku sayang motor kips ni tp nak kawen punya pasal,  rasa macam tak sesuai lah...lalu aku jual pada kawan ofis masa tu. Aku nak jaga 'bini'  yang 'real punya'..hihi.

Aku bukan terpaksa tetapi memaksa diri untuk tinggalkan aktiviti remaja aku secara perlahan-lahan apabila setelah disatukan secara sah dengan mamaD..masa tu umur 24 tahun, korang agak-agak lah berapa umur mamaD masa kami nikah?

Yang paling aku tak boleh lupa.. Perokok tegar ni pon boleh stop smoking bila sudah berumahtangga..., syukur alhamdulillah diberikan olehNya kesenangan untuk aku buang semua perkara yang tak berapa bagus itu secara berperingkat...

...akhirnya aku bebas rokok dalam masa beberapa bulan. ..ini semua semangat isteri yang mendorong. Kalau mamaD buat tak tau jer masa memula kahwin..buat tak kisah je pasal rokok tu.. Aku rasa. ..aku akan jadi perokok lagi tegar hingga kini...terima kasih aku kepada dia, my lalink. ..mamaD :)

#kisah disebalik gambar lama.






27 comments:

  1. Wahh.. mmg syok tengao gmbar2 lama. Nostalgia boleh timbul sayu.. Semoga PCL sekeluarga terus berjaya dan berbahagia di dunia & akhirat.. aamiin. :)

    ReplyDelete
  2. @Khir ; memang nostalgia sangat..

    ReplyDelete
  3. Cewahhh kacak sungguh!

    Motor tu ada lagi tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. @azie ; ..dah jual kak..tinggal kenangan :(

      Delete
  4. hamboi...PCl...hehehe..tampan bergaya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. @;KSD. .Bergays tu haruslsh, sampsi skrg ni.ponn. Tq.

      Delete
  5. alhamdulillah..dgn dorongan isteri dapat juga PCL berhenti merokok, bukan senang tu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Fatin ; ..kalau tak bekenan dgn tabiat merokok bakal suami tu cakap awal2..nasihatkan dia semoga dia berhenti jd perokok..banyak kelebihannya..

      Delete
  6. memang kenangan tu PCL.. yang penting isteri yang real.. motor boleh dibeli balik nanti..

    ReplyDelete
  7. wah! cute la PCL masa muda. teringin gak sy nak post pics masa remaja gitu..mesti ada yg tergoda..hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Abe.Kie punya wajah remaja memang boleh cair anak gadis dibuatnya..

      Delete
  8. wuyo jambu tuh muke dolu2 hhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. @TB ; owh jambu..memang pcl peminat jambu pink lawak mega :))

      Delete
  9. Anak2 selalu gelak bila tengok foto lama saya. Mana tidak, tubuh sekeping, rambut gondrong melepasi bahu dan seluar sendat. Maklumlah sisa rocker zaman Search, Wings, BPR, Rusty Blade dll...
    Saya juga sebelum kawin perokok juga. Bila kawin, bagi mewujudkan keharmonian rumahtangga, akhirnya rokok dibuang terus....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay ; syabas dan tahniah..anda memilih keluarga yg mengutamakan kesihatan diri.

      Delete
  10. huuu..
    motor lejeng tu PCL..
    orang yg naik pun mesti lejeng dulu2 nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Shark ; lejeng tu legend lah kan..haha

      Delete
  11. DULU SAYA PAKAI YAMAHA 100 SPORT JE.. :)

    ReplyDelete
  12. motor KIPS tu memang retro....dulu-dulu kawan2 lelaki ada yang pakai KIPS....bangga weeiiii kalau pakai KIPS....hihi

    ReplyDelete
  13. smart giler moto kips nih!..tapi berbaloi jgk jual demi wife tercinta kan PCL :)

    ReplyDelete
  14. PCL... kompem nostalgia punya gambar...

    ReplyDelete
  15. Hehehehe, bergaya betul masa muda. Masih bergelut dengan tabiat merokok walau isteri banyak memberi dorongan.

    ReplyDelete
  16. klasik :)
    ika pun suka tengok gambar2 lama mama dengan abah...syok je...setiap gambar ada ceritanya :)

    ReplyDelete
  17. sukanya zaman muda belia..tapi kita kena ikut peredaran masa..kalau boleh diputar semula kan besttt (mungkin kalau ada DORAEMON)..kih kih kih

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.