Yeah.. baunya memang sedap

Sunday, December 15, 2013 PCL 22 Comments

..tu belum rasa dan makan lagi. Serius memang sedap..

Bau dari dapur, ikan bilis goreng..huh..menusuk kalbu..

Okay...pagi minggu di kampung memang tak boleh nak kawal makan. Aku tak berdiet makan tapi lebih kepada pantang jumpa menu sedap.. Pagi tadi post satus wallfb. ..mak mertua buat nasi lemak daun sekentut.

Daun sekentut memang pelik kedengaran bagi yang tak biasa.. Ye memang bau dia bau kentut..tapi bila dibuat masak nasi lemak herba memang. ..sedap tak terkira. Tetap nak puji resepi mak mertua. .dari sini aku belajar makan makanan pelik dari beliau..

Bila dah post di wall fb.. sahabat blogger tanya resepi. Ok Wirda, pcl tak pandai nak bagi resepi tapi apa yang pcl nampak mak buat memang mudah...

Siapa yang tahu buat nasi lemak biasa memang boleh buat nasi lemak daun sekentut ni..cuma tambahkan pati/air perahan daun yg lain sama je. Cara nak dapatkan pati tu memang mudah.. janji ada daun haha.. Ambil daun kisar dengan blander campur air.. , tapis dan ambil air dia jer..warna dia agak kehitaman.. masa nak tanak nasi tu guna air pati daun + santan macam masak nasi lemak biasa tu..mudah kan.
Emmm mudah lagi bila makan dihidang depan mata..cuma ambil kamera,  snap gambar untuk kongsi dengan semua pengunjung blog ni.. biar meleleh air liur pepagi ni..

Ps..kalau tanya pasal kandungan kalori tu. ..maaf aku takleh jawab.
Jemput makan ye...aku skip lunch sebab dah nampak macam terlebih makan pagi ni.







22 comments:

  1. sedapnya... nasi lemak kalau lemak memang sedap... kalau tak lemak tu bukan nasi lemak namanya hehee... sbb tu lebih suka buat sendiri dari beli...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ozie ; kak..kalau MIL buat mmg cukup lemak, ..mamaD tak berapa suka lemak sangat..

      Delete
  2. Assalamualaikum PCL..

    Wahhh..wpun br lepas mkn nasi lemak biasa yg mak buat...masih rasa terliur tgk nasi lemak itam ni....sy d faham mcmana nak buat...sama la mcm nasi lemak biasa cuma airnya dr pati daun sekentut...lucu plak nama daun ni...heehe....masalahnya nak cari di mana agaknya daun sekentut ni ye....hahaha....nantilah sy tgk pic tu sekali lagi di fb dan zoommm kat pic tu....hehehe....comel je nak menyebut sekentut tu...hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. @wida; google lg npk jelas kot..kalu xde blh guna daun lemuni..sama je.

      Delete
  3. Sekali sekala makan makanan berkalori tinggi apa salahnya, yang penting bila terlebih makan waktu pagi, pada waktu petang pergilah bakar kalori di trek joging lebih lama sikit. Kalau biasanya joging 6 km, tambahlah jadi 10 km...mudah aje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Jay ; nak makan lebih kena kerja lebih la..kan. Baru balence..

      Delete
  4. Owh... mcmtu yg jadi warna camtu... Bebila nak try lah plak wat camni. Mak aih... sedapnya... terliur2... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. @ieta ; ..boleh cuba. Jgn bland daun trup sudah..hihi

      Delete
  5. n saya baca post ni time tengahari dan saya masih belum bersarapan.. perasaan dah bercampur baur ni. *kriukkkkkkk*

    ReplyDelete
  6. memang terbaik ni... tengok gambar je pun dah nampak sedap..:D

    ReplyDelete
  7. aduhh sedapnya nampak ..terliur jadinya

    ReplyDelete
  8. salam pcl..

    sekali pandang macam nasi lemuni. daun sekentut selalu buat ulam..ok la jugak rasa dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Murni org Kedah memang biasa makan nasi lemuni.Kan!

      Delete
  9. daun ni buat ubat gak.. bau yg kuat dn sstgh org kata busuk..sbb tu nmanya sekentut... daun ni buat bg bby yg kna demam kuning... buat lapik bawah tilam bby je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Maria ; oh ye..ada lagi petua yg terbaik. Tq.

      Delete
  10. owh , mudah jer . blh gak gantikan dgn daun herba lain ... thanks kongsi resepi .

    ReplyDelete
  11. sedapnyer..nyam..nyam..

    ReplyDelete
  12. sedapnya...
    mcm mana rupa daun sekentut tu,
    saya tak pernah tgk lah

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.