Adik lelaki PCL nikah hari ni..

Sunday, June 30, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments

..rasa terkilan jugak tak balik kampung minggu ni, ..ada pekara yang tak dapat nak dielakkan di sini.. sori adikku Norhisyam Ismail.

30 Jun 2013 , MAJLIS AKAD NIKAH.



"Ya Allah Ya Tuhan Kami, Kurniakan Rahmat Kepada (pengantin) Suami Isteri Agar Kekal Abadi, Aman Damai Yang Berkekalan Di Alam Rumahtangga, Sihat Walafiat, Dimurahkan Rezeki Dan Dilanjutkan Usia Dengan Mendapat Zuriat Yang Soleh Serta Mendapat Syafaat Daripada Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW. " ~ Amin Ya Rabbal Alamin ~

p/s ..majlis walimatulurus akan dijadualkan lepas raya nanti, insya Allah.




0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Emmmm patut la suami tak nak ikut!

Sunday, June 30, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


...rentetann dari entri semalam..

Afni Zulaikha... tak mau ikut mama kandung dia (mama fara) balik lepas main bowling .

Laikha memang macam tu bila ada akak nina, akak hanis. ...kekadang kesian tengok mama fara..terasa hati bila anak sendiri akrab dengan keluarga kami. ..ye lah, dia membesar dengan mamaD.

pujuk jugak..dah puas tapi takleh nak paksa...budak mana tau nak jaga perasaan orang lain. .. dengan izin mama dia kami bawa laikha jalan2 ke Giant..

budak kalau dia buat perangai selalunya dia mengantuk,  lapar atau tak selesa.. hehe pandai plak aku cakap macam ni...haruslah kan.

belum sampai,  dalam kereta dia tertido..letih sangat lah tu., dari bahu mamaD. ..betukar ke bahu aku bergilir..kesian nak kejutkan.

akak nina nak beli kasut sebab dia kehilangan kasut masa di asrama... haha,  aku ingat lelaki jer over nakal..curi kasut dan hartabenda kawan sebilik.. perempuan pon sama huh dasyatlah!

... dah lenguh bahu dan pinggang.., aku terpaksa letakkan laikha atas kerusi lembut yg terdapat dalam kedai kasut sambil mamaD menemankan nina pilih kasut.

biasanya situasi sebeginilah kalau suami menemani anak isteri shopping...jadi pemerhati dari jauh sambil memangku anak kecil atau duduk di suatu sudut. .. Jaga Troli. .huhu!

sebenarnya ini perkara biasa bukan untuk dijadikan alasan atau seumpamanya  kenapa suami tidak atau jarang bersama sama keluarga ketika cuti hujung minggu di Shopping Mall dan sebagainya. ..

Published with Blogger-droid v2.0.10

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Menyempurnakan hajat..

Saturday, June 29, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


sempat main bowling walaupun terasa keletihan sikit sebab kena kerja pagi tadi.. kul 3pm kami menyempurnakan hajat sebelum puasa..wah!  hihi..ada orang belanja 2 games.

..kesian Laikha terlentok penat menunggu mama, kakak, pakcik and de gang main bowling petang tadi..

dah lama tak 'cuci longkang'..hehe tapi prestasi aku kali semakin membanggakan. ..lebih banyak strike dari masuk longkang.. caya tak,  250 jatuhan pin 1st game?

Published with Blogger-droid v2.0.10

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Takut pada ketinggian..

Saturday, June 29, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


memang gayat..kalau suruh panjat buat keja ke ..huh memang tak sanggup..memang tak ar!

berapa ketinggian yang anda pernah panjat?

apa yang dapat anda gambarkan..

kalau dalam bangunan bertingkat tu lain ye.. lebih dari 20 tingkat pon ok....cuba pandang bawah .

kecut perut! !!

Published with Blogger-droid v2.0.10

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Gelanggang Raja Lawak Musim ke 7 (2013) AKHIR milik Kumpulan WALA Rm100 ribu ?

Friday, June 28, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


kalau betul la..ini tekaan pcl aje ! RM100 ribu milik mereka , insyaAllah.


Wala adalah pelawak berkumpulan yang terdiri daripada Lolop 28 thaun dan Wan 30 tahun. Keadua-dua mereka berasal dari Sabah.

mana Sabahan nih ...adakah kamu mengundi WALA juga ?



0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Satu tiket percuma ke Morib Gold Cost Water Theme Park !

Friday, June 28, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


http://www.goldcoastmorib.com.my/resort/gold-coast-morib-water-theme-park/

salam..

orang memberi kat kita, kita beri kepada sesiapa yang berkehendak pulak...boleh macam tu ?

masih ada satu tiket masuk dalam simpanan pcl, sesiapa bercadang hari minggu ni ke..bila2  nak bermandi manda di Gold Coast Morib water theme park..boleh la ambil kat saya...percuma aje ! (ada 1 tiket sahaja) .

Ondeway ke Morib tu , anda akan melalui Banting..hahaha kan , cari lah pcl (sila pm kat fb ni ).



Published with Blogger-droid v2.0.10



0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Lagi sekali nak share..

Friday, June 28, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments

Assalamualaikum wbt,

Amalan sunat dilakukan di hari Jumaat :


Untuk Lelaki

Mandi sunat hari jumaat paling afdhal sebelum berangkat ke masjid.
Memakai pakaian bersih, kemas dan baik.
Memakai bau bauan
Mengerat kuku mengandam misai dan janggut
Bersegera ke masjid dengan tujuan mendapatkan saf depan dan iktikaf
Perbanyakkan istighfar ( Hari jumaat terdapat satu waktu yang sangat mustajab )
Beri perhatian pada khutbah ( Jangan tidur apatah lagi bersembang! )
Tidak segera tinggalkan masjid ( zikir dan solat sunat )



Untuk perempuan?

Indahnyer bila si isteri atau anak perempuan kita sendiri, tolong persiapkan kita sebelum pergi sembahyang jumaat, tolong gosok baju kita, tolong potong kuku kita, sediakan makanan .


p/s : benda baik kena sebarkan..untuk ingat mengigatkan.





0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Memang bertambah cool..

Thursday, June 27, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


sekali lagi..

ini nampak cara makan buah tembikai dengan rakus..yeah memang rakus.

tembikai belah dua, masuk peti sejuk waktu pagi tadi dan bila petang balik dari kerja..

...cedok dan nikmatinya.

memang cool bertambah cool :))

Published with Blogger-droid v2.0.10

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Latih diri kita mengawal emosi ..baru la nampak matang !

Thursday, June 27, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments



petang ni kul 2pm ada mesyuarat penutupan audit MS ISO..

kawan aku ni cukup risau..haha kan, sifat dia memang macam tu..cepat risau. .
aku, ..buat biasa macam pekerja yg tak bertanggung jawab..

risau akan dapat banyak NCR !

bos kami , ..huhu tetiba mc plak kah kah  seperti dirancang rapi, aku agaklah.., maap la bos kalau tuan terbaca.

bila kita risau , ia akan memberi kesan pada kehidupan sebenarnya..

Ada dua kesan dari sikap risau ni, pertama ia menarik nasib tak baik, masalah dan musibah tanpa kita pinta.

Kedua, memberi kesan buruk pada kesihatan kita dari segi fizikal dan mental.

Risau membuat kita selalu menjadi sedih dan kecewa, kekadang takut.

Untuk buang sikap risau, belajar untuk bertenang dan latih diri kita mengawal emosi.

sikap cool lebih selamat dan menampakkan kematangan seseorang itu.

Published with Blogger-droid v2.0.10



0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen Menang RM50 !

Wednesday, June 26, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments



Tengok gambar  'sample' not RM50 memang teruja . Boleh menang wang tunai  melalui segmen oleh Blogger Aina Mansor.

[KLIK]  kalau anda teringin nak join. Lumayan  beb!! (tamat 17/7/2013)


p/s : tq , Dunia Kecil Mizz Aiza ...kalau dapat , tu rezeki alam maya. semoga berjaya.



0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Nak tanya / survey ?

Wednesday, June 26, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


contoh ; Seluar jeans ,  kain tudung kepala ... biasanya , berapa kali pakai baru nak cuci/dobi ? 

pcl nak buka kedai dobi nih..hahaha



0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kena cubit..!

Wednesday, June 26, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


..masak lauk kena buat awal2 nanti bebudak kacau plk.
nampak isi ikan tu dah dicubit!
ini siapa punya keja arr!  ..hihi
tak sabar la tu..
lauk dah siap tp nasi belum masak lagi 

~ diana.

Published with Blogger-droid v2.0.10

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Semua orang berdoa dan mengharapkan...

Tuesday, June 25, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments



...belum hujan lagi, tapi besar harapan agar hujan akan turun mebasahi bumi yang dipenuhi jerebu. Walaupun IPU makin menurun , kita masih lagi mengharapkan hujan..


yes ..macam nak hujan kat luar nampaknya, ada kedengaran  bunyi guruh..

alhamdulillah ..kalau betul ianya  terjadi dengan KuasaNya.

 

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Gembira yang bagaimana?

Tuesday, June 25, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


....sudah tentu gembira yang membahagiakan kedua belah pihak.

ini bab suami dan isteri...

Kaum wanita memang dibekalkan dengan sembilan nafsu dan akal berbanding dengan lelaki hanya satu nafsu dan sembilan akal. Nafsu yang dimaksudkan bukanlah nafsu seks semata-mata tetapi nafsu yang menyebabkan seseorang itu mudah tidak sabar, mudah prasangka, pemarah, pemboros dalam berbelanja, cepat tersinggung dan sebagainya...

Perasaan sebegini memang 'kuat' ada pada wanita.


Lelaki adalah makhluk akal manakala wanita pula adalah makhluk rasa. Perasaan wanita terlalu mudah terusik dengan suasana dan keadaan sekeliling. Oleh itu dalam menghadapi wanita, lelaki hendaklah banyak menggunakan daya fikir. Kalau umpamanya isteri sedang berduka, suami perlu merancang untuk mewujudkan perasaan gembira di dada isteri.

Tercetusnya kebahagiaan rumah tangga ialah apabila suami dapat menggunakan kekuatan akalnya serta kesabaran dalam menghadapi kerenah dan ragam isteri. Kebijaksanaan mesti disertai pula dengan kesabaran. Kedua-duanya mesti ada pada seorang suami.

Kesabaran tanpa kebijaksanaan menyebabkan sumi menurut saja kemahuan isteri sehingga isteri 'besar kepala'. Manakala kebijaksanaan tanpa kesabaran akan menyebabkan suami tewas dengan nafsunya sendiri sehingga bertindak ganas dan boleh menyakiti isterinya.

Maknanya, tanpa kesabaran seseorang itu hilang pertimbangan akal dan tidak dapat lagi melihat sesuatu permasalahan dengan tenang. Jika kesabaran tidak ada pada diri, ia perlu diatasi dengan segera .

Unsur kasih sayang dalam mendidik isteri bukanlah sekadar kata-kata asmara  atau pujuk rayu. Tetapi ia lebih daripada itu. Sifat dan perwatakan suami itu sendiri hendaklah mempunyai ciri-ciri pengasih. (merujuk kepada sunnah Rasulullah saw)

Untuk grab kasih sayang...kita perlu memberikannya terlebih dahulu kepada mereka yang berhak untuk disayangi. Yakinlah bahawa ketentuanNya adalah yang terbaik.


 

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bentuk sifat cemburu yg positif

Monday, June 24, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


Cemburu tanda beriman, sayang dan mengambil tahu. Suami yang tidak cemburu adalah dayus.

Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu. Dia akan rasa dihargai.

Cemburu .....biar ada,  sikit pon jadilah .

# isteri  selalu menumpang atau ditumpangkan sekereta dengan bukan mahramnya...


dalam kes ni  ..

apa riaksi anda sebagai suami ?

apa pula pendapat anda sebagai isteri ?







0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Ikan laut pon sama..

Sunday, June 23, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


Ikan haruan dan tilapia..

..bagi yang tak kenal nama ikan darat/air tawar yg disebutkan tu...ni lah aku tunjuk gambarnya.

tak lalu nak makan bagi sesetengh orang sebab tak pernah cuba apa lagi jumpa dalam menu masakan seharian... heheee,  ramai yang membesar di kotaraya, memang patut lah ponn..kan.

orang kampung separuh bandar pon ada yg angkat bahu  tergedik. ...geeeliiiii :p

okay..ubah persepsi anda yang mengatakan ikan darat makan benda menjijikkan, ..ikan laut pon sama. ..

Published with Blogger-droid v2.0.10

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tukar shift !

Sunday, June 23, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


... hola gud morning!  assalamualaikum..

tengok,  menatap dan membelek benda yang kita suka menbuatkan masa begitu pantas berlalu...

mamaD  kata "kalau rajin buat la nasik goreng" ... sebenarnya cuti hujung minggu kalau tak ke mana mana....masa ni lah aku nak demo masakan untuk mereka yang tersayang..

basikal. ..pink

skuter pon pink jugak!

..nasik goreng<3<3 pon kaler tu. .. boleh ke?

# shift... mengigatkan aku sewaktu zaman bujang dulu. ...penah keja kilang,  menyewa rumah  ..membuta sampai ke tengahari...lapar nak makan masak sendiri.

Published with Blogger-droid v2.0.6

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen Review Ke 3 By AkuPenghibur.com

Sunday, June 23, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


kalaulah  Blog Aku Penghibur buat REVIEW untuk blog pcl...pasti terhibur, berjaya atau tidak kita tunggu...

nak join boleh klik banner , masih sempat lagi ...segmen tamat pada 23hb 12 mlm nanti.




0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tak cukup lagi. ..

Saturday, June 22, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


bersantai di luar rumah pada ketika ini adalah masa yang kurang sesuai dan perlu dielakkan..

krisis jerebu walau tidak sekritikal di selatan tanah air..tetap merisaukan lebih lebih lagi kepada kanak kanak.

masa cuti dihabiskan dalam rumah itulah yang terbaik buat masa ini.

hehee..bab jaga kesihatan kita kena ambil serius okay tapi aku lepak ke luar sekejap tadi sebenarnya nak tangkap gambar bulan. ..

12 Syaaban nampak bulan cantik di mata tapi untuk menzahirkannya di sini agak mendukacitakan..

pssst...aku tak cukup lagi berapa ratus nak miliki DSLR hasil dari blogging selama ni...

*pehal pulak aku mention kat sini..

Published with Blogger-droid v2.0.10

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Sedar bila diingatkan..

Saturday, June 22, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments



...tiap minggu sup,  sup ayam. .sup daging..hemmm.

selalu sangat makan sup daging buatkan hati rasa semacam tak tenang... teringat mak mertua pesan...kena pi buat medical check-up.

teragak-agak bila la nak buat semua tu..
nasihat dia buat menantu yang berisiko dapat penyakit tiga serangkai. .na'uzubillah.

p/s. .. masa makan tak hingat!

risau pon ada... anda camana.. belasah gak ea ?


Published with Blogger-droid v2.0.10


0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tengoklah kalau saya pemurah....

Saturday, June 22, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments



kepada peminat yg ketagih main game CCS,  hari ni Sabtu. ..cuti cuti santai di rumah takda benda nak buat. ..inilah kojenya.

...bak kata blogger tersohor...lebih kurang macam ni " kalau isteri tak bercakap dengan kita bukan maksudnya dia merajuk. ..sebenarnya dia sedang asyik main game Candy.."

so, dah banyak yg send request nak mintak 'nyawa' ke fb.
tengoklah kalau saya pemurah..

psst... mamaD dah request banyak kali,  kalau korang terselit dengan request mamaD..insyaAllah cepat aku tolong!

Published with Blogger-droid v2.0.6


0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Thanks Paly !

Saturday, June 22, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments

eh...dah jam 2 pg ni....mengantuk tp xleh nak lelapkan mata...rupanya jd blog bertuah malam ni di blog Paly.. alhamdulillah..










0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Ikan besar..

Friday, June 21, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


..huh. .malam tadi ada sikit masa nak tolong mamaD menyiang ikan...

bukan calang calang ikan beb... ikan siakap tu.. sisik dia bukan senang nak tanggalkan..nak potong kepala bukan guna sikit tenaga tu...silap silap boleh hancur isi ikan tu.

belum tau apa resepi tengahari nanti..

p/s. ...dalam kursus boleh teringat orang kat rumah...hahaa kan.

Published with Blogger-droid v2.0.10

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : 4 jam Blog Paly

Thursday, June 20, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


Hallo brader Paly, assalamuaaikum.. apa yang dimenungkan tu? cara nak promote blog eh...

Ini SEGMEN ; ..nak join boleh (hingga jam 12 tgh mlm ni), silakan klik gambar !




0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bila berada dalam kursus...

Thursday, June 20, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


..kalau tak menguap itu satu petanda yang baik untuk meneruskan sampai ke penghujung kursus.

..kalau penceramah pandai buat lawak itu juga petanda. ..aku boleh datang lagi esok hari..

kalau lah macam ni selalu..aku boleh mengelak stres kerja di pejabat..

dan kalau ada wifi percuma... macam ni lah jadinya..surf internet...update blog. .

Okay.. saya sedang berkursus!

Published with Blogger-droid v2.0.10

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tukar menu makan malam hanis. .....

Wednesday, June 19, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


assalamaualaikum wbt...

..dah siap makan malam  ini, lempeng dengan pasangannya kuah sardin..

dah lama tak menikmati...selalu buat sarapan  pagi tapi kali ni malam pun  boleh aja..

tak susah nak sediakan lempeng...dan paling mudah tak payah menguli!

... asalkan pcl tak pi kedai mamak dah malam ni... haha saja mengusik dia sebab selalu melayankan hanis.

roti canai... roti canai.. roti canai, tak muak muak dengan canai mamak tu...

~diana

Published with Blogger-droid v2.0.6

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Set Kaspersky Antivirus 1Year 1PC ; PCL MENANG !!

Tuesday, June 18, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


kaspersky murah 2013

Tahniah kepada PakcikLie kerana berjaya menjadi pemenang yang bertuah dalam Kaspersky Murah Antivirus Giveaway #1 by Kaspersky Murah.
Anda akan membawa pulang satu
Set Kaspersky Antivirus 1Year 1PC dari Kaspersky Murah. Tahniah sekali lagi dari pihak kami @Kaspersky Murah. ~ Blog KM

emmmm...syukur alhamdulillah. SUKA SANGAT !




0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Taktik mengumpan dalam perniagaan.

Tuesday, June 18, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments

Menjamu pelanggan makan cendol pada masa tertentu untuk 150 mangkuk pertama secara percuma... hehe
 (* ni aku nampak apa yang tertulis kat depan kaunter bayaran) good idea !

assalamualaikum...

aku beli barang tadi di kedai hardware milik cha ya nun alif , selalu dan sentiasa  ramai pelanggan pada waktu perniagaannya., konsepnya mudah ;

  1. barang harga murah dan kualitnya sama dengan kedai-kedai pesaingnya. yang bezanya layanan tiptop..antara sebab lainnya ada ramai pekerja  (indon) yang boleh dikatakan 'mahir' sebab tanya apa saja berkenaan barang dia dapat dan mudah faham kehendak pelanggan.
  2. semua barangan hardware memenuhi keperluan , tanya apa barang..  selalunya mesti ada.
  3. tak kedekut ilmu...khidmat nasihat diberikan dan..
  4.  ...'mengumpan' pelanggan seperti dinyatakan kat atas sekali tu...belanja pelanggan makan cendol mamak !... 


p/s ..jarang ada orang kita buat bisnes macam tu, bersaing secara sihat bukan sebaliknya...suka menggunakan/mengamalkan perkara-perkara syirik.

Entri berkenaan cendol :
Apr 21, 2013
cendol banting pon cap ayam jugak !! sebelum maghrib menyempatkan jugak...sebab dah sebut sebut dari petang tadi...takut lak kempunan nanti neh..hahaii !!. . pss....mangkuk je cap ayam tapi cendol banting memang best ...
Jun 15, 2013
Cendol cap ayam. .. Sunday, April 21, 2013 PakcikLie PCL 17 comments. haha..cap ayam bukan pada produk kicap atau printed tshirt sajer tau.. cendol banting pon cap ayam jugak !! sebelum maghrib menyempatkan ...
Apr 05, 2013
boleh jadi makcik kuih yang punya.. boleh jadi mamak cendol banting yang punya , ...haha dan dan teringat nak makan cendol pulak ! boleh jadi perompak yang punya...na'uzubillah, mohon dijauhkan musibah semacam nih.
1






0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Paip bocor pulak!

Tuesday, June 18, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


...itu hari masalah sinki sumbat dan terbaru masalah paip dalam tanah bocor pulak..hemmm.

pepagi tadi buat aduan kerosakan..
dan sekarang ni dorang tengah buat keja..

apa pon aku bersyukur kerosakan dalam pembaikan.

p/s. ..kalut sampai bw pon tak sempat..

Published with Blogger-droid v2.0.10

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Baru nak belajar mengenal. ..

Monday, June 17, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


deria bau saya ada masalah hari ni..., bila mamaD minta belikan daun sup. ..

seakan daun ketumbar..baunya memang berbeza.

kalau tak berlabel.. sungguh saya tak tau! .. untung saya membeli kat econsave...sambil beli sambil belajar...hehe..

p/s... kesian.

Published with Blogger-droid v2.0.10

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Peluk cium ..

Sunday, June 16, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


...00:40  tadi... ucapan dari anak sulung untuk bapanya "Selamat Hari Bapa ...abah",  Nurhusnina turun dari tingkat atas biliknya.

peluk cium  .... dan  naik atas semula ke biliknya.

si Hanis Umairah dah tidur awal pulak, biasanya cuti minggu macam ni kami sekeluarga memang layan tidur lewat..

p/s .. :)) sudah memadai...





0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Leceh, susah dan rumit untuk mendapatkan rasa yang menepati cita..

Saturday, June 15, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments

buat sendiri lagi puas hati...

ni time aku belajar bikin nasi ayam dengan mamaD, ingat semudah disangka... renyah jugak ya..

dengan lain perkataan ; leceh, susah dan rumit untuk mendapatkan rasa yang menepati cita..

potong ayam, rebus ayam buat sup, amik kuah sup ikut sukatan beras untuk masak nasi...eh macam-macam lagi laa...buat kuah cili, kuah kicap lagi.., ayam kena perap lepas tu goreng ..huh . terasa lecehnya, tapi bila dapat makan dengan kepuasan berganda...hilang rasa leceh tu..

nak..nak kalau ada yang memuji keenakkannya..perghh !

emmm tu pasal isteri masak kena puji selalu..

ada orang bila dah masak sendiri tak lalu nak makan, tp aku lain....



Published with Blogger-droid v2.0.6

entri berkenaan AYAM :

Jun 28, 2010
semalam bertandang umah abg ipar...pekena ayam kampung Alam Budiman..ada jual siap potong (sembelih), bukan cm Bangla beli sekor2 tak nak sembelih...fuh memang sodap..makan dgn nasi lemak plak tuh.. lepas tu ...
Apr 21, 2013
Cendol cap ayam. .. Sunday, April 21, 2013 PakcikLie PCL 17 comments. haha..cap ayam bukan pada produk kicap atau printed tshirt sajer tau.. cendol banting pon cap ayam jugak !! sebelum maghrib menyempatkan jugak...sebab dah sebut sebut dari petang tadi...takut lak kempunan nanti neh..hahaii !!. . pss....mangkuk je cap ayam tapi cendol banting .... BEN ASHAARI dan WEECLICKS · Pagi lagi cari nasi kerabu.. Okay... char koey teow PCL dah siap ! Plan nak ...
Apr 08, 2013
proses senang banget..., rebus sekejap untuk cepatkan proses stim...kalau tak penat menunggu, biar masak bhg isi dalamnya, ...blend bawang putih , halia ..sudah tu lumur ayam , campur sikit tiram, garam dan madu ...last ...
Feb 18, 2010
anak aku ni selalu tak lalu nak makan ..kalau makan pun bila terasa betul2 lapar saja..risau betul, cuma yang tu lah makanan dia hari2, tapi sesekali tu adalah juga jamah nasi..tengok lauk lah..ayam masak kicap.. ok, telur ...
1
2
3
4
5
6
7
8





0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Dr. Nurhanis Umairah ?

Saturday, June 15, 2013 Nazlee Ismail 1 Comments


Birthday Girl.. gambar petang (semalam) sebelum pi makan2.

siapa tak mau kalau anaknya bercita-cita tinggi...

Dr. Nurhanis Umairah...itulah yang diimpikannya, katanya tak kisah nak jadi doktor manusia ke doktor haiwan....janji pakar .

tapi dalam keadaan lain pula, dia mengimpikan sebagai Malaysia Astronaut...*sebab persekitaran tepat keja aku agaknya..

doa dan harapan kami, berkat usaha gigihnya...semoga dia berjaya . insya Allah.

p/s :..dulu, zaman pcl... kalau cikgu tanya cita-cita dan impian bila besar nanti? ...mesti jawab simple...cikgu !  ..walaupun tak minat...kan .


Published with Blogger-droid v2.0.6




1 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Legasi PCL Blogger !

Friday, June 14, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments

bila besday , aku baru teringat yang Hanis Umairah ada blog sendiri...dah lama dia tak jenguk  blog tu, password pon dia lupa agaknya...ala hangat hangat tahi ayam.

tak sangka pulak....tapi masa tu darjah lima baru, masuk darjah enam...kena fokus pelajaran lebih .

meluah perasaan...huhuu.




hai....semua, salam.ni cita pasal kawan sekolah sekelas aku ni....http://hanisbieber.blogspot.com/2011/03/kawan-yang-mengambil-kesempatan.html

 p/s .... nak buat legasi PCL blogger ! , kalau dia minat ler...




0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Happy Birthday 12, NurHanis Umairah !

Friday, June 14, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments



Ucapan Selamat Hari Lahir kepada  anak perempuan PCL n mamaD, NurHanis Umairah @ her fb https://www.facebook.com/hanis.umairah.336





0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Panduan Cash Flow

Friday, June 14, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


"Besar periuk, besar juga keraknya."

Pendapatan besar memang semua orang mahu tetapi ia tidak menyelesaikan masalah kebocoran duit gaji jika kita masih boros berbelanja. Nafsu berbelanja boleh mengundang padah.

Berikut adalah 6 lagi tanda masalah wang sedang melanda kita.

1. Tiada langsung simpanan kecemasan.

Emergency fund.

Jumlahnya menyamai 7 bulan perbelanjaan.

Jika kalian masih belum membuat simpanan untuk tujuan kecemasan ini, maka cepatlah mulakannya. Kita tak rasa kita memerlukan tabung ini … sehinggalah kecemasan berlaku. Justeru, sediakan payung sebelum hujan.

2. Gagal menyimpan 10% dari pendapatan / gaji

Menabung adalah asas kepada kekayaan. Masukkan 10% daripada gaji kita setiap bulan ke dalam akaun simpanan. Lagi banyak lagi bagus. Sekiranya anda tidak dapat menyimpan dengan nilai minimum ini, ketahuilah anda sedang hidup beyond your means.

3. Bayar hutang rumah lebih 25% dari gaji

Rumah barangkali benda yang paling mahal pernah kita beli sepanjang kita hidup. Rumah adalah aset sekiranya kita jadikannya sebagai rumah sewa. Jika rumah tersebut kita diami, maka ianya adalah liabiliti. Pastikan bayaran monthly installment kepada bank tidak melebihi 25% daripada gaji kita. Sebenarnya ianya bukanlah satu peratusan yang wajib anda ikut, tetapi adalah good financial planning practise . Jika kita bergaji RM2,000 sebulan, maka rumah yang sesuai untuk kita diami adalah dalam lingkungan RM500 sebulan.

4. Baki hutang kad kredit anda sama dengan baki hutang tahun lepas.

Jika setiap bulan kita hanya bayar hutang kad kredit secara minimum dan berterusan menggunakannya, maka ketahuilah hutang anda tidak akan selesai.

Sebagai contoh baki hutang kad kredit kita berjumlah RM1,000. Bulan ini kita bayar RM50 sahaja sebagai bayaran minimum. Bulan depan swipe lagi RM100. Jumlah sekarang RM1050. Tiap bulan buat benda yang sama. Belum campur interest lagi. Memang tak akan habis. Cara yang mudah nak keluar dari hutang kad kredit ini ialah bayar lebih dari nilai minimum dan berhenti menggunakan kad kredit tersebut.

5. Beli barang yang mahal dengan kad kredit.

Sebenarnya kita sentiasa mempunyai pilihan sama ada untuk berhutang atau membayar cash apabila membeli sesuatu barang. Jika kita tak ada duit tunai untuk beli barang tersebut, maka jangan beli. Simpan duit dahulu atau cari duit tambahan dengan tujuan membeli barang tersebut. Tidak ada istilah terpaksa. “Saya terpaksa guna kad kredit nak beli TV flat skrin 29 inci ni”.

Pilihan sentiasa ada. Hendak atau tidak sahaja.

6. “Dari menyesal tak beli, lebih baik menyesal beli!”

Biasa berlaku. Setelah bekerja siang dan malam, kita akan rasa yang kita perlu reward diri kita dengan hadiah atau apa sahaja yang kita suka. Ya betul, tidak salah konsep tersebut. Malah digalakkan supaya kita sentiasa bermotivasi melakukan kerja kita. Tetapi berpadalah. Jangan sampai berhutang keliling pinggang. Jangan membeli sesuatu di luar kemampuan kita.

Sila dapatkan ebook Panduan Cashflow sekarang juga untuk menguruskan duit gaji dari terus bocor macam paip air. Sila ke www.panduancashflow.com



0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Entah la..

Thursday, June 13, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


ibarat tangan kanan dengan tangan kiri, yang kanan biasanya lebih kuat daripada yang kiri, tapi andainya kedua-dua tangan boleh bekerjasama banyak kerja selesai dengan sempurna...macamtu lah hidup kita perlunya ada kerjasama.. *kalau kidal..sebaliknya lah ..

kerjasama ,.. hemm bekerja bersama-sama untuk mencapai sesuatu ..tapi bukannya bekerjasama untuk menaikkan namanya sorang sahaja..

iklaskah kerja ku hari ini.. ?

*perlu jawab dalam hati lepas punch-out nanti !!




0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Happy Holiday Giveaway by Nurmujahidah

Thursday, June 13, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments



ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

jom join Happy Holiday Giveaway by Nurmujahidah yang julung-julung kali ini.


click banner untuk join. Happy Holiday Giveaway by Nurmujahidah ini disponsor oleh Nurmujahidah, Niena Sofea, Sheda Ucu, Dunia Farisya, Cheek Eyka, Daily Dress, Nazlyizan, Putera Remaja dan JiwaRosak
.





0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Abah beli lain eh. ...

Thursday, June 13, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


14 jun Hanis Umairah punya birthday... !

elok elok dia punya ipod dah jahanam.. jatuh pecah cover depan, okay boleh guna lagi lepas tu masuk air laut plak masa mandi pantai tuhari..adeh dek oii!

nak marah sangat pon tak boleh, itu je 'harta' mama dia kat rumah sekarang nih..

hurmmm..

"abah beli lain eh.."

Published with Blogger-droid v2.0.10

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Jom Join : Giveaway Ke-2 by Jaakechik

Thursday, June 13, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments




Assalamualaikum semua!!
jom join Giveaway anjuran JAAkechik Corner!
anda berpeluang untuk menang Photo Magnet yg ohsemm.
Hadiah Utama pula adalah Dua Helai Baju T-Shirt.

giveaway 2013,

syarat-syaratnya :

1. jadik follower blog jaakechik : www.jaakechik.com
2. klik LIKE facebook penaja segmen (comey2Ku Printing) : 
3. buat entry simple bertajuk : Jom Join : Giveaway Ke-2 by Jaakechik
4. letak banner giveaway (seperti diatas) ke dalam entry anda.
5. tinggalkan link entry penyertaan anda dibawah komen entry ini.

giveaway 2013

HADIAH : 2 helai Baju T-Shirt & 8 Fridge Magnet Bergambar
NOTA : pemenang diumumkan pada 27 Jun 2013 (random. org)
 Tarikh segmen : 01 - 21 Jun 2013 (only 3 weeks)



'' KLIK HERE TO JOIN ''





0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tetiba mendarat tepi rumah akuuu !

Wednesday, June 12, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments









0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Dengan harapan..

Wednesday, June 12, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments




botol air mineral 500ml atas meja, aku mesti minum 7 botol dalam sehari..

sebenarnya aku ikut formula untuk diet yang sihat berkenaan dengan minum air kosong ni ;

(40 x berat badan) + 500ml = jumah yg perlu kita minum sehari.

korang hitung sendirilah berapa botol yang diperlukan untuk diri sendiri..

kalau aku, tak sampai tujuh botol sebenarnya, minumlah ikut sukatan yang dicadangkan ..bukan apa.. takut berat air plak nanti, susah nak gerak..

Sebenarnya tak susah untuk minum air kosong yang banyak. Minum air kosong sedikit demi sedikit dengan kerap.  ..eh dengan harapan juga, untuk kesihatan !

Berikut adalah kelebihan minum air kosong: 
1) Kurang rasa lapar, sekaligus selera makan akan berkurang.
2) Buah pinggang dapat bekalan air yang cukup untuk memproses pembakaran gumpalan lemak.
3) Mengatasi masalah sembelit dan buasir.

> tengok tips dan petua @ Cerita Farjannah


Published with Blogger-droid v2.0.10





0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Ada sikit lagi..

Tuesday, June 11, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments



okeh ada sikit lagi nih, cendol banting namanya...sedap ? ..boleh la...

ramai orang luar kata, kerja 'gomen' ni lebih kepada 'ngelat' dengan perkataan yang tak best didengar tu lagi ialah 'ngular' .

macam ni lah, apa-apa pon kerja siap... bukan semua orang mampu...tapi sebahagian saja yang bernasinb baik dapat keja lagu ni..hhihi, harus bersyukur dengan nikmatnya...

dah penat kerja teruk dulu...dan kini masa aku pulak untuk menikmatinya.

sebelum senang kena susah-susah dahulu..ye dak ?

otw balik ke 'kantor' menyinggah dulu sekejap...tapaw  cendol ...tak sampai lima minit siap!





p/s .. kalau ada nampak cendol orang kita yang jual, memang aku beli dah..., ni tak !...jual sekali dua dah tak nampak ...apa nak buat bukan rezeki mereka.


Published with Blogger-droid v2.0.10


0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Naluri : Risau rasa..

Tuesday, June 11, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


*gambar hiasan..

sebenarnya aku teringatkan anak bila time kerja.. ni kira dalam mesyuarat. ... tak boleh nak fokus!

bila kita call dia (Husnina) , dia cakap kehilangan purse duit dia...aduyai..tak plak dia cakap atau masej ke.. ,

tapi syukurlah dah jumpa balik tanpa sebarang kehilangan duit atau dokumen penting pagi ni..

tak semua naluri hanya ibu yang selalu merasakannya.. bapa pun sama.

p/s.. bila berjauhan kena ingat ingatkan.
Published with Blogger-droid v2.0.10


0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Macam ni lah ...

Monday, June 10, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments


Rajin kat tempat kerja keh..keh :)) ... rajin juga kat  rumah sendiri.

Peramah dengan kawan hemmm...yes, peramah juga dengan isteri dan anak-anak.

Disiplin kat pejabat, disiplin juga kat rumah.

Sabar dengan orang, sabar juga dengan isteri  dan keluarga.

Macam ni lah ...

kita cuba seimbangkan hidup dengan sempurna.


p/s ; sikap positif bawa balik rumah..


Published with Blogger-droid v2.0.6






0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Sesekali berpantun lah pulak...

Sunday, June 09, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments




Smemangnya hari minggu bosan di rumah,
Bertanya adik nak ke mana,
Bergegas bersiap tanpa berlengah,
Berkereta  kami dengan wajah ceria.

Published with Blogger-droid v2.0.6


0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

CCS dua beranak..

Sunday, June 09, 2013 Nazlee Ismail 0 Comments




bukan aku tapi hanis n mama dia sedang asyik dengan game Candy Crush Saga.. dah demam agaknya hihihi..
kekadang aku jadi 'mangsa bagi nyawa'..huhu.
bila blogging guna smartphone rasa macam tak puas..tak sama bila kita hadap lappy..
malam minggu selalunya memang macam ni..layan jer.

Published with Blogger-droid v2.0.10


0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.