Nak mohon jawatan Penghulu Mukim lah lepas ni...

Monday, January 20, 2014 PCL 26 Comments

..aku beruntung di sini sebab berkursus bersama Tok Penghulu-penghulu Mukim kawasan jajahan masing-masing dimana mereka ini datang untuk menimba ilmu sambil berkongsi idea tentang Kursus Penyeliaan Bekesan Komuniti,  di IKWAS ini.

Mereka ke sini dijemput datang berkursus bagi memenuhi kehendak tugas mereka yang sentiasa dekat dengan masyarakat, ..dan aku pula datang sini semata-mata nak penuhi syarat 7 hari berkursus wajib je..haha kantoi! , memang agak tersasar dari bidang tugas aku di pejabat yang lebih kepada kerja-kerja teknikal dan sedikit tugas penyelian m&e.

Hari pertama kursus dengan permulaannya yang baik. ..bergaul dengan orang yang berpengaruh dikalangan masyarakat setempat...wah hebat sungguh mereka dengan agenda dan pengalaman masing-masing.

Kreativiti dan integriti dalam menyelesaikan permasalah dalam komuniti itulah objektifnya.

Kami di sini dalam kumpulan seramai 37 peserta.

Aku menggalas tugas sebagai setiausaha program...dimana program yang akan dijalankan ialah program khidmat kepada masyarakat;  Program Kesedaran Kebersihan dan kesihatan kawasan Setempat. Sasaran kami ialah penduduk PPRT Jalan Sawi Yap Tau Sah, Kluang Johor.

Dimaklumkan penempatan berkenaan adalah sangat teruk dari segi kebersihan persekitaran..kurang kesedaran barangkali.

Ini sebagai cabaran dan pengalaman real project kemasyarakatan diperingkat pimpinan bagi aku khusunya..

Tok Peghulu Mukim ; memang tanggung jawab 'makanan' doranglah ni..

Untuk makluman juga dana untuk Projek ni ialah '0' RM..yeah tiada peruntukan langsung!

Tengoklah macam mana nanti..
InsyaAllah akan dientrikan di sini..


26 comments:

  1. Hye, saya suka bace blog awk, baru2 ni saya baru buat blog hope awk boleh follow dan singgah la blog saya :) http://awksweetgitu.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Memang Best Kerja Diorg..Dlu Pernah Praktikal Di Pejabat Daerah..Tiap2 Minggu Pegi Istana..haha

    http://shafiqhashim.blogspot.com/2014/01/permohonan-upu-sesi-2014-2015.html

    ReplyDelete
  3. Saya tak suka pergi kursus, kalau tak terpaksa tak mau pergi. Kerap sangat dilantik jadi penghulu. Lebih suka jadi peserta biasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Jay..kalau dlm kursus sy ni memang ramai dah jd penghulumukim..aduh kursus mcm kerja la plk rasanya. Ingat nk bersantai makan angin je kat johor ni..haha

      Delete
  4. bagusnye program khidmat msyrkt..semoga semuanya bjalan lancar..

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah..tambah ilmu,, tingkat ukhwah..

    ReplyDelete
  6. tanggungjawab besar juga tu kan PCL...apa pun ika doakan kursus berjalan lancar... :))

    ReplyDelete
  7. PCL. Saya agak itu mesti tulisan orang lelaki kan?

    ReplyDelete
  8. Nak jadi penghulu? Tapi basic gaji sama macam lepasan grad la dalam area RM1.3K++.

    Ada sanggup?

    ReplyDelete
  9. Macam best je. Ada kosong ke. Hehehehe...

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  10. nak penuhi syarat 7 hari berkursus wajib aje rupanya
    hehe...tak apa

    all the best PCL

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum PCL...mudah2an berjaya jadi penghulu lepas ni...;)

    ReplyDelete
  12. KURSUS YANG TIDAK KENA BUKAN BIDANG KITA BUKANLAH SATU KESALAHAN.. KURSUS MERUPAKAN RUANG KITA HENDAK MENUNTUT ILMU.. TAK KIRALAH ILMU APA SEKALIPUN ASALAKAN IANYA BAIK..

    PCL BERTUAH KERANA DAPAT MEMPELAJARI SESUATU YANG LUAR DARI BIDANG PCL..

    BAGUSKAN BEGITU?

    ReplyDelete
  13. Mmg besar tanggungjawab jadi Penghulu ni..Tapi kalau amanah dan dedikasi, balasannya bukan kepalang..naungan di bawah arasy NYA kelak

    ReplyDelete
  14. Jalan Sawi Yap Tau Sah tu perkampungan cina ker? klu cina mmg patut pun... sbb dorang ni memang jarang yang pembersih hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Ida Scripters ; utk mkluman PPRT kawasan tersebut adalah penempatan berkelompok terdiri dari 7 unit rumah. Dan penghuninya dari bangsa kita.

      Delete
  15. In shaa Allah.. mudah2an tercapai apa yg dihajati.. aamiin..

    ReplyDelete
  16. Silakan, silakan. Seronok juga kalau ada kalangan blogger berbakat yang boleh jadi penghulu mukim ni hehe..

    ReplyDelete
  17. all the best PCL..

    ReplyDelete
  18. Aiseyy, lepas ni PCL jadi PML je la. Haha.

    ReplyDelete
  19. awesome smart sangat blog ..
    ada update baru
    follow blog , meh la blog nil .. singgah2 minum2 kopi

    ReplyDelete
  20. Sy biasa jd ank buah je dlm kursus... :-)

    ReplyDelete
  21. Assalammualaikum,.PCL,

    wahh..rupanyer pcl kursus kat johor dekat dengan umah mselim3 heheheh

    mselim3

    pls: jd setiausaha tu,, biasa nyer s.usaha nie perempuan,

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.