Rm300! Jimat Terselamat. ..

Tuesday, February 25, 2014 PCL 7 Comments

..hemm dengan rasa konfiden meredah road block polis tanpa rasa cuak sikit pon tengahari tadi..baru 'cucuk' atm keluar duit gaji hari ni..

Aku naik motosikal standard dan semuanya lengkap..no worry lah.
Nak tahan pon aku tak kisah...

Polis : incik keja angkasa ye..lawa uniform.. Ramai ke staf sana? bla..bla..
Aku : (ramah giler polis ni) ..ye incik, staf dekat 100 org..
Polis : mintak ic, lesen..
Aku : ni dia incik
Polis :  mana roadtax? ...masuk tepi, panas ni...
Aku : ada...ada..tggu jap ea saya cari.
Polis : cari..cari....saya tggu.
Aku : alamak incik tak perasan la roadtax dah mati.
Polis : ...dah mati Jan 2014 lagi! , ni dah terlebih ni.. Saya keluar surat saman. ..kalau beza 2,3 hari ok lagi..
Aku : ..maaf incik, saya tak perasan langsung la, .. terselit dalam wallet saya... lama x bukak. Kalau saman  berapa kena bayar incik?
Polis : Rm300 max.

.... Tiada pujukrayu. ..hanya penantian dalam proses, lama juga aku tercegat menanti keputusan. Sambil tu..
(15 minit tengok gelagat orang lain kena saman dan proses pujuk dan rayu...saman tetap saman).

Entah apa mimpi mamat polis muda tu ; apa pon aku panjatkan rasa syukur Alhamdulillah sebab dah selamat duit poket rm300 akuuuu..

Polis : pegi renew cepat..jagan tunggu lagi..
Aku : betul ni..tak kena saman :)) ..terus berlalu pergi sambil ucap t.kasih.

...masa atas motor dok fikir..

#..aku rasa lah...aku tak kena saman sebab 'kek SR' dalam bakul motor yang dibelikan khas untuk isteri dirumah..

Ada kemungkinan tak?

# Kalau itupun suatu kebetulan...alhamdulillah, mungkin ada kebaikan dalam niat yang kita tidak sangka.





7 comments:

  1. Sebenarnya polis pun ada budi bicara jugak... Buat baik di balas baik walaupun bukan org yg kita buat baik tu yg balas.

    ReplyDelete
  2. Saya pernah kena tahan polis dalam satu road block 5 tahun lepas kerana potong Q sebelah kiri. Selepas jenguk roadtax yg masih hidup, polis itu berkata: "Jalan jem ni...jalan-jalan-jalan". Saya pun apa lagi, ucap terima kasih dekat 10 kali kepada polis itu kerana tak saman saya.

    Sebulan kemudian saya terima surat berwarna kuning: alahai...surat saman kerana memotong Q di tempat dan tarikh sebulan yang lepas. Ingatkan dah lepas, kena saman juga rupanya, huhuhu...

    ReplyDelete
  3. Mungkin sebelum ini kita pernah buat baik pada orang, pernah bersedekah...mungkin niat2 yg baik tu jugak..
    Dan mungkin ini lah ganjaran yang Allah bayar...
    Ganjaran dari Nya dalam berbagai bentuk..yang kita tak sedari..

    ReplyDelete
  4. Tak pelawa polis tu makan kek? 😊

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah, masih rezeki,
    buat baik dibalas baik :)


    tips dan panduan exam, temuduga SPA -->
    http://www.suterakasihyann.com/2014/02/tips-dan-panduan-peperiksaan-assessment.html

    ReplyDelete
  6. salam singgah. alamakkkkkkkkkkkkkkk saman ku pun belum bayar ni -__-

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah... Rezeki tu...

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.