Gila lah !

Friday, June 06, 2014 PCL 15 Comments


...dari semalam lagi..kereta aku tu susah sangat nak start, ...macam bateri weak tapi bukan itu masalahnya....dulu aku pernah tanya pada mekanik ...sesaja tanya sebab nak tau !  nah ..bila dah jadi tau la nak buat apa....

servis kereta dan tukar minyak enjin... sekali aku suruh pomen tu gantikan starting relay, estimate prise sebiji relay tu cuma rm30 lebih...kalau dah caj lebih rm50 memang nak kena dah...haha tu bagusnya kalau kita ambil tau sikit pasal harga pasaran barang-barang ni...termasuklah spare parts kereta.

hari ni jumaat kan, lepas solat tadi terus ke workshop ni... , servis dia cepat dan harga berpatutan ..., aku dah buat benda sama kat kedai servis lain ....tak sama, compare dengan kedai orang lama ni gak yang nampak bagus dari segi perkhidmatan yang bagi akau cukup memusakan...

Aku dah kena dulu, ada satu kedai servis ...yang buat servisnya bebudak belasan tahun muka baru pegang spanar...gila lah! , faham... budak tu cari pengalaman tapi harus ada supervisa yang memantau kerja dia.....ni main belasah ..takut aku tengok , last-last...2, 3 kali  aku kena repeat pi mai pi mai kedai dia sebab tak puas hati apa budak dia buat..... brake kereta boleh tetiba melekat tengah syok masa drive .. gila kau !..tekan pedal minyak  tapi kereta tak mau jalan..huh berpeluh !! ..marah aku kat tokey dia... boleh pulak dia marah balik kat kuli dia tu..tah apa2, kesian pulak aku tengok... godek sana-sini tup-tup mintak tambah caj lagi sebab ada barang lain kena tukar ..ceh memang aku tak pi dah kedai tu ! ..habis cerita lama...[bebel sambil tunggu kereta diservis...teringat yang dulu, sebelum ni punya]

 .. jumaat petang selalu macam ni la kebanyakan tempat kerja, pejabat sunyi especially pejabat kerajaan. !.....ramai yang 'ambil kesempatan' tinggalkan pejabat buat urusan personal ~ emergency , kepada sesiapa yang dah buat atau bercadang nak buat macam aku ni ....pandai-pandailah ya, walau boss tak marah sebab bos pun tak nampak batang hidung..tapi kenalah buat sesuatu yang berkat......biasanya aku buat macam ni ;

keluar satu jam...aku ganti masa dengan balik lewat sejam setengah...berbaloi tak, boleh kan ? hopefully..






15 comments:

  1. klau perempuan mmg kna bwak lelaki yg tau psal kereta..huhu..mmg krikkrikrik xtau pape..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @timm..kalau lelaki blh harapkan..alhamdulillah, org perempuan patut kena belajar dan ambik tau jgk pasal kenderaan..

      Delete
  2. Kalau cik akak uncle
    Servis minyak semua serah kat adik lelaki je.
    Tak reti nak buat semua tu.
    Dia yang hantarkan gi bengkel

    ReplyDelete
    Replies
    1. @cik akak tak boleh la mcm tu..harapkan org lelaki je, perempuan pun sepatutnya kena amik tau..

      Delete
  3. kereta pun tiba masa sakit juga..huhu salam jumaat pak cik lee

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Fizi.. sampai masa memang kena jumpa doktor.

      Delete
  4. Saya selalu hantar kereta kat satu foreman saja, kedainya kecil, ada 2 pembantu. Yg bestnya dia sendiri yg buat semua kerja dan kerana cuma pergi dengan sorang foreman tu saja, dia tau semua sejarah 'kesakitan' kereta kita, senang sikit nak buat kerja...
    Saya tak suka pergi kedai foreman besar, pekerja bertujar ganti, kadang2 tak paham masalah kereta kita bila selalu bertukar foreman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. @JR ..kalau foreman yg pertama kali jumpa serasi memang tak cari workshop lain dah... Jr punya prinsip bagus...setia pd foreman yg satu sja..

      Delete
  5. AnonymousJune 06, 2014

    kereta masuk unit pesakit luar ke PCL?jangan masuk wad dah la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. @kathy..ye masuk sekejap saja..alhamdulillah.

      Delete
  6. haiyaaa..kalau ye pon training lah bagi habis dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal, buat kerja betul2 ..tap pandai , tak tahu tanyalah dgn org lama kerja ..kereta pcl jd mangsa.

      Delete
  7. Bengkel yg budak tu kerja bukan yg pecahkan cermin tingkap kereta PCL ke satu masa dulu tu huhu.. Bab kereta ni jngn buat main kan.. klu tak duit bnyk terbang lagi klu tak betul2 repair atau benda lain pulak yg terbang.. nauzubillah.. Mmg kena cari kedai yg boleh percaya...

    ReplyDelete
  8. Sy memang x tau pasal kereta....selalunya mr hubby yg handel..salam hujung minggu PCL

    ReplyDelete
  9. Lelaki pun depa Bole tipu. Inikan ladies. Saye pernah kene mase gi sorang kat wokshop. Barang berapa belas dia kate rm60.

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.