Pencarian Blog List Sebulan Ramadhan 1435H @nazlee.com

Saturday, June 28, 2014 PCL 24 Comments

Assalamualaikum..

Kepada Blogger yang berminat untuk blog kesayangan mereka disenaraikan dalam Blog List Ramadhan 1435H di blog ini , sila lah mendaftar URL blog anda di kotak komen entri ini.

(langkah mudah ; dengan komen/letak url blog sahaja ..jika nak komen lebih pun boleh..apa salahnya ) *update

Blog List khas ini adalah untuk semua blog berbahasa Melayu sahaja. (Blog GA/segmen dan seumpamanya adalah terkecuali)

Tempoh berada dalam Blog List adalah selama sebulan Ramadhan.

Tempoh penyertaan ; terbit entri ini sehingga sampai esok malam 30 Syaaban / 28 Jun 11:59 pm .

Ok dah TAMAT ! *update




10 Perkara Yang Ada Pada Ramadhan

1. Puasa
Barang siapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan di dalam keadaan beriman dan mengharap-harapkan (janji Allah) maka akan diampunkan dosanya yang telah lalu (Hadith Riwayat al-Bukhari )

2. Gandaan Pahala
Di bulan Ramadhan ini, telalu banyak gandaan pahala yang Allah berikan

3. Berita gembira
Dibuka pintu syurga dan ditutup pintu neraka (hampirnya hamba Allah dengan syurga)

4. Amaran
Hilangnya pahala puasa
Berapa ramai orang yang berpuasa tiada baginya pahala melainkan lapar (HRAhmad)

5. Zakat Fitrah
Ia sebagai pembersih bagi diri dan pelengkap pada kekurangan puasa malahan diberi ganjaran yang menunainya dengan kurniaan istana-istana di syurga.

6. Solat Tarawih
Tidak dijadikan pada bulan lain, hanya bulan Ramadhan sahaja. Kelebihan yang mendirikannya

7. Lailatul Qadar
Nabi memberikan petunjuk iaitu 10 malam akhir pada bulan Ramadhan, ia bermula dari waktu maghrib sampai Subuh. Barang siapa yang beribadah pada malam ini, maka pahalanya lebih baik dari seribu bulan.

8. Al-Quran
Allah turunkan al-Quran pada bulan Ramadhan, Nabi selalu mengulangi bacaan bersama jibril pada bulan Ramadhan. Jadi, sunnah mempertingkatkan bacaan al-Quran pada bulan ini.

9. Keredhaan
Bulan ini penuh dengan keredhaan Allah jika kita bersungguh di dalam amalan.
Kita ke syurga bukan kerana amalan kita, tapi kerana redha Allah pada kita.

10. Aidilfitri
Hari raya sebagai hadiah untuk seseorang bergembira di dalam lingkungan agama. Sunat melahirkan kegembiraan pada hari ini.

Dengan 10 perkara mengenai Apa Ada Pada Ramadhan Yang Kunanti ini, Semoga kita lebih berilmu dan bersemangat untuk mencapai Redha Allah. Salam Ramadhan buat rakan blogger, pembaca blog ini dan seluruh umat islam.

Sesungguhnya, Ramadhan boleh menyebabkan kita dirahmati, Ramadhan juga boleh menyebabkan kita dilaknat

Semoga rahmat Allah yang sentiasa berada di sisi hidup kita, dan semoga Ramadhan kali ini terbaik pernah kita lalui

Ya Allah mudahan Ramadhan ini menjadi Ramadhan terbaik kepada kami dengan segala amal ibadah. Jika ini adalah Ramadhan terakhir maka Engkau anugerahkan kepada kami keampunan dan kerahmatan sehingga ke hari pertemuan dengan Mu. Ameen

#sumber perkongsian ~ salinan  terima kasih.




24 comments:

  1. Terbaiklah PCL. Nah link blog BM saya : http://khamsi-abdullah.blogspot.com
    Awas, blog tu penuh tanda tanya..dan kasar sket..sket je..tak carut pun insyaAllah..

    ReplyDelete
  2. Salam Ramadhan untuk PCL dan keluarga serta seluruh pembaca blog ini. Semoga semua kita dapat menjalani ibadah puasa dengan sempurna seperti yang diperintahkanNya....

    ReplyDelete
  3. Salam ramadan PCL!
    http://timmbill91.blogspot.com..

    ReplyDelete
  4. Salam Ramadhan untuk PcL,MamaD,Nina & jugak Hanis ...
    Semoga Ramadhan kali ini menjanjikan 1001 ketenangan kebahagiaan dan kegembiraan untuk anda sekeluarga ...

    http://akifimtiyaz3.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Sebulan jer ker takleh ker nak duduk lama2 hahahahaa ,,,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiap bulan pcl bubar blog list.. InsyaAllah. Blogger aktif spt blog Akif Imtiyaz ni mesti tak terlepas menyenaraikan nama dlm blog list akan datang...

      Delete
  6. Salam ramadhan
    http://www.irrayyan.com

    ReplyDelete
  7. Salam Ramadhan PCL. :) http://kaktusoren.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. As salam. Selamat menyambut bulan Ramadhan...
    www.zukidin.com

    Thanks.

    ReplyDelete
  9. salam ramadhan...
    www.mummysupplementshop.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. salam ramadhan pcl dan keluarga.. nak mencube nasib untuk jadi bloglist pcl.. :)

    http://adnan-daughter.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Nak juga masuk dlm bloglist blogger terkenal ni....www. Kakitravelkhairuddin.blogspot. Com....

    ReplyDelete
  12. salam ramadhan..selamat berpuasa untuk PCL dan keluarga
    www.kisahsidairy.com

    ReplyDelete
  13. salam radmadhan bro :P
    tringin nak msuk dlm bloglist juga

    http://www.sobriyaacob.com/

    ReplyDelete
  14. Cik akak pun nak juga

    http://sweetyzhanieyz83.blogspot.com/




    ReplyDelete
  15. Saya nak juga....

    selamat berpuasa.......

    http://ohsenyum.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum,
    Selamat menjalani ibadah puasa PCL dan keluarga, moga ramadhan tahun ini lebih baik dr yang sudah2

    http://annieyss.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum,
    Mai nak join boley...

    Selamat menjalani ibadah puasa buat PCL n family...

    http://nurcinta-mai.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. Nice sharing...
    http://myfirdz-trulylove.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. http://engkumuzahadin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  20. Salam ramadhan tuan pcl. Terlambat nor :)

    ReplyDelete
  21. tak sempat tapi tak pe boleh singgah sini selalu..;)

    ReplyDelete
  22. Tak sempat pulak ni PCL.. tp takpelah... akan singgah juga.. :)

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.