Bab Rumah Tangga : Kebersihan diri

Wednesday, July 02, 2014 PCL 14 Comments


Kebersihan itu adalah tuntutan agama, suatu tuntutan yang baik seperti menjaga kebersihan juga menjaga kesihatan diri...apa pun setiap sesuatu yang baik itu memberi banyak faedah kepada seseorang.

Dalam sebuah rumah tangga, timbulnya kecintaan sorang isteri terhadap suaminya adalah kerana salingnya dia menjaga kebersihan diri. Setiap suami yang menjaga aspek kebersihan tak kira diri ke...juga persekitaran dia, dah tentu akan menyenangkan hati isteri..mana tak kan, balik kerja tengok semua dah bersih..lantai dah mop, kain baju seraga dah bersidai..hurmm kan. bahagia kan.. *kaw rasaaa ?

Mengabaikan kebersihan sama macam merenggangkan hubungan kasih suami dan isteri.. , kebersihan zahiriah mencerminkan batiniah . 

Kita (suami) kena ada daya penarik..kalau tak hensom.., tak berapa segak tapi pembersih orangnya, ia akan jadi satu bonus sebagai daya penarik terutama tamanya untuk isterinya

Jagalah keharmonian rumah tangga., aku cakap bagi pihak suami-suami budiman.. *aku sendiri cuba kearah tu..

aku tau...ada yang tak kisah sangat bab jaga kebersihan nih, asal boleh jer kan...tapi kan, jauh di sudut hati isteri menginginkan pasangannya 'nice looking , good looking' cuma tak mampu nak bersuara memperlekeh suami sendiri...sebab dia adalah isteri mistali yang solehah...tak nak melukai hati suami dia..berdosa tuu!
jadi, kitalah (suami) kena mengubahnya...

#kalau dua2 laki bini selumber jer.. apa pun tak bleh !

Baca lagi ; Bab Rumah tangga :

Apr 07, 2014
Kita dambakan seorang anak yang soleh/solehah , maka perlu tahu akan kewajipan seorang anak terhadap ibubapa yang harus dipenuhi , kita buat untuk ibubapa kita dan sama juga anak-anak akan buat untuk kita ...itulah ...
Apr 18, 2014
Assalamualaikum wbt ; Diingatkan kepada para isteri , jika suamimu mengutamakan ibunya, syukurlah kerana itu tanda kebahgiaan untukmu walaupuun ia tak semahu dengan keinginan kamu. Jika suamimu pentingkan diri ...
Apr 10, 2014
Setiap orang Islam wajib menghormati tetamunya, tetapi bagi seorang isteri kenalah belajar dan mengerti tamu yang bagaimana harus diterima bila suaminya tiada di rumah. Untuk menjaga keharmonian rumahtangga dan ...
Apr 04, 2014
Di dalam sesuatu tindakan, jangan sekali-kali membelakangkan suami, kerana dia ketua rumahtangga. Jika hendak keluar rumah mestilah mendapat izin dari suami terlebih dahulu. Isteri pula hendaklah memahami tugas ...
1
2
3
4
5
6
7
8

14 comments:

  1. Bagus. Tapi irra pesan kalau ada pompuan lain ngorat kena habaq mai.
    Irra tak percaya klu lelaki mampu tahan godaan. Pak imam pon boleh tersungkur. Huhuhu

    ReplyDelete
  2. Tenkiu bro for sharing.... baru 1 tahun berumahtangga ni... banyak kena belajar...

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Perkongsian yang bagus....suami isteri kena sama2 jaga kebersihan baru la sedap mata memandang kan :)

    Datang blogwalking sini dari segmen Jom Blogwalking # 1 - http://diarymissnick.blogspot.com/2014/06/senarai-url-jom-blogwalking-1.html

    Thanks atas penyertaan :)

    ReplyDelete
  5. Sangat SETUJU 200%.. hahahaha...asal jangan selekeh dan serabut..sebab benda tu boleh effect kat orang yg melihatnya..kikikiki

    ReplyDelete
  6. Eh!.. aku tengok bro PCL ni sentiasa muda belia dan terserlah kehensemannya ditambahkan lagi kacak bergaya....ekekekekeke... betul tu bro..setuju ngan pendapat ko... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekekekeke... eh ! aku kena aktif panjat bukit bukau gunung ganag..macam kamu dua org esham. mentain cool.

      Delete
  7. Alhamdulillah satu perkongsian penuh makna ...Dalam rumahtangga ni kena give & take ..sama2 bantu membantu bab2rumahtangga barula aman sentosa ..

    ReplyDelete
  8. setuju.. ;) bagi saya mmg setuju..even sy keje..rezeki opis dekat dgn umh..bl blk umh, mesti nak bersihkan umh sblm husbnd smp..hehe

    ReplyDelete
  9. SAYA DAH BIASA MENGEMAS RUMAH MEMBANTU ISTERI..

    ReplyDelete
  10. kalau hensem macam gajah, boleh...? haha

    ReplyDelete
  11. Bila rumahtangga mengabaikan kebersihan, ia seumpama menjempun syaitan juga kan.. T kasih atas perkongsian & peringatan ini PCL..

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.