RAYA PERTAMA SELEPAS BERGELAR SUAMI ISTERI...

Friday, August 01, 2014 PCL 23 Comments

Assalamualaikum..

Salam pagi Syawal ke 5 hari ini, salam jumaat yg mulia juga...

Ingin menjadi suami soleh isteri solehah kena la biasakan bangun awal pagi walaupun kala cuti masih berbaki.

...dah terbiasa bangun awal , sediakan sarapan keluarga...insya Allah berkat dariNya akan mengiringi bahagia dalam kehidupan kita.

Okay ni pcl nak cerita sikit pasal pengalaman sambut tetamu di rumah sendiri raya pertama sebagai suami isteri...

haha jangan la eksited sangattt..
Cerita biasa je ponn.

Jadi pengantin baru , dah duduk rumah sendiri harus la kan didatangi tetamu lebih2 lagi keluarga terdekat..

Orang baru segalanya baru ...kuih raya memang tak ada, tak sempat nak beli jugak..haha memang tak boleh fikir lagi apa yang perlu ada dan patut ada..masa tu kami muda sangat *kawin muda hihi.. gatai .

Tetamu datang mengejut saja nak buat gempak ! Hurmmm memang kena gempaq laaa..ramai penuh ruang tamu...duduk bersila , almaklum dan paham la kan.

Pening dah kami laki bini nak hidang jamu makan apa? Stok dapur memag tarakkk..

Untung kuali besar ada..boleh la buat goreng sesuatu untuk makan.

Kami laki bini mesyurat pantas kat dapur..., mamaD punya idea bagus dan sempoi...

Aku mintak diri nak ke kedai beli sesuatu..., setengah jam kemudian balik dengan muka manis dan laju masuk terus ke dapur.

Tung tung tangg..tung tangg !!..siap sudah.

"SEDAP BIHUN HANGPA GORENG NI..."  komen berbunga dari depa semua yg makan..

Psst..la ni baru bukak cerita kat sini ; bihun tu tapau dari kedai mamak dan kami sepakat menggoreng 10pack bihun tu semula bagi nampak real dapur berasap! ..kekononnya kami la yang buat semua..

Psst lagi....depa puji dapur kami BERSIH .

Sampai sekarang ni....... bila nampak bihun goreng di hari raya mesti teringat kisah lalu...

Anda pernah buat ? ..tak perlu la ungkit cerita kat mertua..buat malu muka je nanti...khik khik khik.


23 comments:

  1. saya pun kalau tetamu datang,masak yang paling simple macam bee hun goreng nie.tak lah beli yang dah siap macam PCL..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa tu ...blm tau masak kalut kalut lagi...masak simple pon tak pass...tq KSD, selamat hr raya.

      Delete
  2. Assalamualaikum dan salam pgi Jumaat,selamat hari raya ke-5 buat PCL sekeluarga..maaf zahir dan batin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam..slmt hr raya mardiah..slm jumaat.

      Delete
  3. Selamat hari raya Aidilfitri PCL. Maaf zahir batin

    ReplyDelete
  4. bocor rahsia..hihi.. Selamat hari raya juga PCL.. Maaf zahir batin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bocor di sini setelah lbh 15thn berlalu..tu pon mamaD yg ingatkn semula semalam masa goren bihun utk sarapan di kpg.

      Delete
  5. hehehehe....nasib kedai mamak tu buka ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jenuh pusing taman..untung mamak raya pagi..malam bukak kedai.

      Delete
  6. hehehe..yg dok tung tung tangg tu mamaD bunyikan sudip dlm kuali ke?

    slmt hari raya utk pcl seisi keluarga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bunyik sudip kena bg kuat...berlakon la katakan..sedeynya mengenangkan kami dulu.

      Delete
  7. KM skang kalau tetamu datang standby spaghetti je PCL... buat basil chiken olio... senang nak masak hehehe... klu nak rasa, meh datang umah... KM masak special hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spaghetti special eh...suka la mamaD n anak2 pcl..t.kasih jemputan raya.

      Delete
  8. HAHAHAHAHA......teknik terbaik... gigih lagi buka kuali nak kasi tungtangtungtang!
    saya yang bujang ni pun kadang-kadang pening bila orang mai umah.. dah biasa makan bungkus atau masak ala kadar.. memang tak sedia bahan apa pun kat umah takut expired..
    jadinya....tapau di mamak saja lah! hehe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dolu dolu resipi buku...belambak tapi bahan xde kat dapur..Ajeeb sila jgn ikut teknik basi ni..haha.

      Delete
    2. Dolu dolu resipi buku...belambak tapi bahan xde kat dapur..Ajeeb sila jgn ikut teknik basi ni..haha.

      Delete
  9. Haha. Ok nanti kalau terjadi cmni boleh guna taktik ni. Nasib baik tetamu tak tau.

    ReplyDelete
  10. hahahaha.. macam cerita filem apa ntah tu.. pi umah boipren sekali mak si boipren nak makan masakan di awek.. so guna taktik sama. masak dari kedai balik rumah pura2 masak

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum PCL...wah nampak mengancam mee hoon tu...mama pun baru tadi menggoreng mee hoon juga utk dihidangkn buat anak saudara yg berkunjung ke rumah tadi...:)

    ReplyDelete
  12. Idea yg bagus. Rasanya rumah saya belum pernah pakai idea ini, sebab falsafah isteri biar lambat siap asalkan ori dari tangan sendiri....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idea orabg baru..memang nak cari peluang dan puaskan hati tetamu...selepas kejadian tu tak pernah buat dah... ;

      Delete
  13. ahahaha....lawak tul..boleh lak mcm tu

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.