Jadilah Ibu Bapa yang supportive.

Tuesday, September 09, 2014 PCL 8 Comments


Sehari dua ni memang cerita pasal anak dara bongsu aku ni, Hanis Umairah.

Dialah sumber inspirasi aku untuk berblog, dulu lagi aku suka cerita kisah dia dari kakaknya.

Dalam memori telefon aku ni memang banyak gambar dia, suka sangat bergambar ; sejak-sejak dia dah pandai 'melawa' ni.


Petang tadi balik sekolah,  baru lepas makan kueyteow bakso dan sate kambing tak sempat malam dah mintak makan lagi, memang nafsu makan dai sekarang ni tengah memuncak.

Proses peralihan umur dari kanak-kanak ke dewasa memang begitu, kadar metabolisma dorang sangat tinggi, takut tengok bukan apa, nanti obes pulak huh!

Semasa Hanis masih sekolah rendah dia memang susah nak makan, badan dah kurus macam la mak bapak dia tak bagi makan.

Pesanan makcik saya ; Petua nak bagi anak anak-anak cerdas otakny dan mudahkan otak untuk senang  menjawab soalan peperiksaan adalah dengan cara meberi anak makan dari masakan ibu.

Sebaiknya ibu digalak sediakan makanan yang berkhsiat untuk anak lagi-lagi di musim peperiksaan. KALAU PERLU AMBIL CUTI , tunjukkan kesungguhan kita sebagai ibu bapa yang supportive.

Tunjuk sikit gambar sate kambing ; secucuk 90sen kat sini.







8 comments:

  1. pribahasa mengatakan anak emas. hihi. biasanya anak sulong atau anak bongs selalu di manjakan

    ReplyDelete
  2. risau juga skrg ni..anak masih kecil..bila dia dewasa takut x sempat nak mengikuti perkembangan mereka.. nak faham mereka..
    bijak pandai ada kata..
    nak didik anak kena sesuai dgn masa mereka.. oh.mencabarnya nak didik anak sekarng..tmabah2 anak2 remaja.
    budak tgah nak naik..
    comel nya anak dara PCL

    ReplyDelete
  3. biasa la budak2 kan. dah la ngah comei2 belaka ^_^

    ReplyDelete
  4. setuju..
    ibu bapa yg supportive akan melahirkan anak2 yg jujur.. ;)
    kenapa saya ckp mcm tu.. alhamdulillah.. abah n mama sy sgt supportive and x pnah mengongkong kami adik beradik.. sebelum kami buat apa2.. mereka akan bgtahu baik buruk yg akan berlaku.. and bila pkara buruk berlaku, mereka tak melatah, malah mereka kata, jadikan ianya sebagai pengajaran n in future kene lebih berhati2 apabila membuat keputusan.. sy ngan mama n abah xde rahsia.. nak g mana2.. jumpa sape.. semua sy bgtahu... so bila ada masalah.. even masalah cinta.. sy rujuk pd mereka.. :)

    ReplyDelete
  5. setuju tu...zaman sekarang nie kena jadi kawan mereka...barulah mereka dapat berkongsi apa sahaja dengan kita tanpa berselindung tentang sesuatu perkara...sesekali kena jugak ikut rentak mereka..

    ReplyDelete
  6. In Shaa Allah akan cuba menjadi Mummy yang supportive giteww...

    ReplyDelete
  7. comel dh hanis.. same name plak.. hihi.. setuju ape yg pcl ulas tu.. :)

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.