Kari sembilang is my favorite menu

Thursday, September 25, 2014 PCL 12 Comments


Amboih eh.. kawan² lama aku dalam group whatsaap ex-skool tadi pagi asyik bercerita tentang menu terbaik punya.. "kari sembilang".

Kebetulan dalam reramai tu ada sorang chef pulak..hurmm.

Chef Pian, rakan sekampung juga rakan baik semasa di SM Sri Perak Pt. Buntar.

Bila Aida wasap gambar ikan sembilang yang sudah siap disiang;


Apa lagi , ramai la yang respon especially mak² dara la kan. Ramai yang sudah berhijrah jauh dari kampung halaman, lama  tak merasa gulai semilang, sesekali bila sebut menu tu, perghh ! boleh 'terangkat' kerusi .



Pakat semua nak belajar masak, ada resepi gulai mamak, ada juga resipi cara melayu.

Hangpa nak style mana? Tanya Chef


Aku dalam meeting pon dah tak ketahuan hala dibuatnya bila Aida, Mila, Nani, Anie dan Pian bukak cerita..huh!

~ balik tengahari aku singgah beli keli, dah siap masak.. apa nak buat , sini mana nak dapat gulai sembilang.

~ Kari sembilang is my favorite menu.

Kelab Blogger Ben Ashaari



12 comments:

  1. macam nama kita pulak..hehehe..sedap tu kari ikan sembilang.makan dengan nasi panas,memang mengancam..

    ReplyDelete
  2. xpernah makan masak kari kalau ikan sembilang nie..hihi..

    ReplyDelete
  3. ikan sembilang mcm ikan keli jugakan?

    ReplyDelete
  4. Kita x mkn ikan sembilang...mkn ikan temenung jer..

    ReplyDelete
  5. ikan sembilang punya memori, pesiang ikut suka hati ja dulu. hahahahha

    ReplyDelete
  6. Hihi...cik akak kena tolak tepi dulu menu2 cam nie..,,alahai kesian lak cik akak kan..hihi

    ReplyDelete
  7. sdpppnya.. lama tk berkari2

    ReplyDelete
  8. fuh..macam sedap aje.

    bak sikit.

    ReplyDelete
  9. arwah opah sha kalau buat kari ikan sembilang ni kuah pekat, selalu tang kepala dengan ekor buat kari... badan tu dia goreng sampai kulit ikan sembilang tu garing... cicah sambal belacan !

    Ya Allah... entri PCL buat sha teringat2 arwah opah... memang feveret dia ni... ikan lain dia takmau...

    ReplyDelete
  10. Ikan sembilang? tak pernah rasa ......

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.