Lupa arah kiblat lupa berapa rakaat.

Thursday, September 18, 2014 Nazlee Ismail 13 Comments


Tahap ingatan seseorang manusia adalah bebeza, ada yang kuat ingatan walau usianya sudah tua dan ada yang  kuat lupa dan tak berapa ingat tentang apa yang dia buat walau selang beberapa minit.

Kalau usia sudah terlampau tua, dikategorikan nyanyuk itu sudah kebiasaan. Tapi ramai kot umur muda lagi dah jadi pelupa.

Mungkin kita pernah diajarkan, dalam agama Islam sendiri bahawa penyebab utama orang jadi mudah lupa atau nyanyuk sebelum waktunya adalah kerana perbuatannya ; 

  •  Banyak melakukan perkara maksiat
  • Melakukan dosa besar seperti tidak solat, puasa.
  • Tidak segera bertaubat kepada Allah swt
Jangan sampai dah dekat nanyuk baru nak mula, masa tu nak solat pun dah tak sempurna, lupa arah kiblat lupa berapa rakaat.

Bermula dari sekarang sama-sama kita ingat mengigatkan, amalkan zikir, tasbih, istighfar, selawat, baca Quran dan berdoa kepada Allah swt . Semoga kita tidak berterusan hanyut dalam mengharungi arus zaman.

~ Saling mengigatkan antara kita.


Kelab Blogger Ben Ashaari



13 comments:

  1. Ya Allah, minta dijauhkanlah dari semua tu.. hurmmmm T_T

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas peringatan ... :)

    ReplyDelete
  3. allahuakbar , minta Ty dijauhkan la.

    ReplyDelete
  4. mtk jauh la dri nyanyuk ble dh tua nanti..sm2 kita beramal kebaikan ye PCL..tkt plak huhu

    ReplyDelete
  5. Harapkan yg terbaik dlm hidup..

    Recent Post by MananQayyim : 5 Universiti di Malaysia, Terbaik di Dunia.

    ReplyDelete
  6. InsyaAllah... semoga jauh dari perkara2 tersebut, walaupun Sha dah start lupa banyak perkara kerana pengaruh ubat yang kuat... mintak2 takde la sampai ke nyanyuk tu...

    ReplyDelete
  7. minta dijauhkan dari nyanyok dan hilang ingatan....

    ReplyDelete
  8. InShaaAllah mudahan kita istiqamah dlm beribadat dan mudahan Allah pelihara kita drp penyakit nyanyuk. Amin

    ReplyDelete
  9. moga2 dijauhkanlah dari semua dan segala perkara itu... terima kasih di atas peringatan ini PCL...

    ReplyDelete
  10. Allahuakbar..terima kasih atas ingatan..InsyaAllah moga dijauhkan dari lupa ingatan..

    ReplyDelete
  11. satu perkongsian yg mnarik....thanks bro....

    ReplyDelete
  12. amalan memaca al quran adalah salah satu cara tidak nyanyuk atau pelupa

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.