Cerita pasal telur goreng !

Tuesday, October 28, 2014 PCL 15 Comments


Cerita pasal telur goreng !


Kalau nak dihidangkan telur mata yang lembik tiga suku masak , hanya mamaD yang suka jadi bila nak dia goreng memang gitu, hanis dan nina suka juga tapi bahagian kuning ditinggalkan dalam piring cuma yang putih saja dicedok.

Hari-hari telur ayam (bukan komplen), macam dah tak tau menu lain nak makan dalam rumah ni, menu sampingan yang tetap ada dimeja makan jarang sekali 'tak ada telo' haha.

Karenah anak diturutkan sebab depa tak reti makan ikan kecuali daging dan ayam. hurmm.

Nak makan telur dadar yang cantik bentuk kuali, selalu aku lah yang kena buat. MamaD pandai memuji, katanya kalau aku goreng mesti bau wangi, mesti sedap tak lembik di tengah.mesti tak hangit dan mesti cepat habis..dan berbagai mesti lagi !

jadi, bab menggoreng telur dadar sudah mejadi kepakaran ; expertise vs experience (membalikkan telur dalam pan dengan bersahaja tanpa was-was) huh.. *bangga




15 comments:

  1. Sedapnya..tapi bg sesetengah org tak boleh makan sebab alergik..

    ReplyDelete
  2. telur goreng sedap makan panas - panas . klu dah sejuk , tak selera nak makan ...

    ReplyDelete
  3. tengok rupa memang bikin lapar ni =)

    ReplyDelete
  4. Saya masih belum expert nak membalikkan dalam pan. Terpaksa tangkupkan di pinggan lebar dan masukkan semula dalam kuali...hehehehe

    Saya tak kisah juga kalau makan telur setiap hari

    ReplyDelete
  5. Haha.. kalau pencen nanti boleh buka Restoran Telur, jual anika jenis makanan berasaskan telur - telur ayam, telur burung, telur ikan....

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum PCL...telur dadar pembuka selera tu...:)

    ReplyDelete
  7. Anak anak irra pon suka makan telur, tapi kami kena makan telur ayam kampung lah sbb anis ada ekzema... irrayyan.com

    ReplyDelete
  8. wahh pcl.. mamaD puji tu.. terbaik la.. anis pon tak reti balikkan telur dadar..hahha...

    ReplyDelete
  9. betul.. nak nak yg tepi2 dia tu cruchy skit..

    ReplyDelete
  10. telor dadar mkn ngan lauk sardin memang perghhhh mantop! hehehhe :)

    ReplyDelete
  11. telur goreng makan dengan nasi panas dan kicap,then letas butter sikit dalam nasi tu. fuh..hujan hujan ni sedp tu

    ReplyDelete
  12. oo terer ek PCL buat telur dadar..telur dadar 1!

    ReplyDelete
  13. Ohhh bestnya dapat suami gorengkan telur dadar....Tapi kalau makan telur goreng kat kedai mmg mabeles betul yek....Agaknya bukan tangan sendiri kot haha

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.