Klik baner untuk info :


Sebenarnya ramai yang tak perasan tentang makanan makruh

Friday, October 03, 2014 Nazlee Ismail 11 Comments


Tetiba bau sedap dari dapur, awal mamaD masak dah siap untuk menu tengahari kami

Tapi aku ni jenis tak sabar bila nampak makanan tersedia, sarapan berat la pagi ni;

Ayam sambal petai makan dengan roti, lepas tu kuih muih.

Tak nak makan petai tengahari sebab nak pi solat jumaat nanti mulut bau petai ~ makruh.

Antara petai, bawang dan seumpamanya termasuklah hisap rokok semuanya dalam kategori makanan makruh disebabkan oleh baunya. ~rokok dah jatuh hukum haram pon orang dah tak kisah tentangnya. Ini pulak benda² yang makruh...hurm.

Sebenarnya ramai yang tak perasan tentang makanan makruh, ada petua ; cara mematikan bau tersebut dengan hendaklah memasaknya terlebih dahulu.. contoh mudah, makan bawang metah dengan kuah sate.. lepas makan mulut pasti bau bawang.

SELESA? ...mungkin orang yang makan ok je, tapi orang sebelah hurmm.

Dalam masjid lagi la kan, kena jaga adap dan keselesaan jemaah lain jugak. Bila mata dah ngantuk mulut nganga luas menguap huh mengaum baunya!

Bau bawang paling kuat ~ 

P/s ; first-time mamaD masak ayam sambal petai , gambar kat insta @nazleeismail


Kelab Blogger Ben Ashaari



11 comments:

  1. ala, tak ada instagram lah
    tak dapatlah nak nengok
    saya biasa letak dalam sambal udang je =)

    ReplyDelete
  2. Naik minyak heboh satu malaysia, tp bila melibatkan hukum umat Islam buat tak kesah pun.. Sepatutnya seiring la kan..

    ReplyDelete
  3. vavava..sedap sgt tu. lama dah x pekena sambal petai..hehe

    (sorry PCL, lama x singgah sini. skang saya update blog pun sekali sekala, nak BW lgsg x sempat. huhu)

    ReplyDelete
  4. Masak ayam sambal petai?
    First time dengar. Nanti nak buat jugak la.

    Btw, sy setuju. Seelok2 nya cuba elakkn makan benda2 berbau macam tu bila kita nak ke masjid mahupun tempat2 terbuka lain. Kesian orang lain solat tak khusyuk duk terbau nnti

    ReplyDelete
  5. nanti tengok isnta PCL...

    ReplyDelete
  6. first time jugak dengar ayam masak sambal petai..nampak sedap tu

    ReplyDelete
  7. Rasanye ade buat account Insta tapi tak pernah masuk dalam tu lagi.. urmm.. masa utk berubah kot :)

    ReplyDelete
  8. ya.

    memang ramai gak yang tak tahu nih..

    bro..kasi kotak komen ni bentuk "embed" lah.

    senang sikit aku nak komen.

    ReplyDelete
  9. sambal ayam & petai?? first time tahu... hihi tapi makanan boleh ubah2 kan...?? bawang putih tu lahh paling sha suka sangat....

    ReplyDelete
  10. Petai ni rebus gitu saja pun dah sedap!

    ReplyDelete
  11. Fuyooo.. Sambal petai.. My feveret.. he he..

    Thanks info nie...

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.