Bab Rumah tangga ; Teman Yang Sempurna

Thursday, January 30, 2014 Nazlee Ismail 9 Comments


...Bila majlis kenduri sudah selesai, akad nikah telah dijalankan.., malam pertama pun dah tempuh......?
persoalannya ; adakah sesorang isteri itu telah menjadi isteri yang sempurna untuk suaminya ?

Bagi wanita yang baru bergelar isteri, terlalu jauh perjalanan anda ..pulau harapan masih samar dalam penelitian, bab keibuan pun  tidak pernah dipelajari secara khusus sejak kecil., jadi ke arah manakah tujuan anda?

Memang kekok untuk memulakan sesuatu perjalan yang samar ...tak kira pihak suami , isteri mahupun sesiapa saja akan sampai masanya dan seharusnya mempersiapkan diri dengan rasa tanggungjawab besar yang akan dipikul.

Pada mulanya memang agak sukar untuk merubah keadaan biasa kepada luar dari kebiasaannya bagi wanita khususnya , sudah menjadi isteri mereka wajib mengikut peraturan baru iaitu perintah suaminya.

Ada beberapa rangkaian kehidupan yang harus direnungkan bersama untuk menuju satu arah kesejahteraan hidup berumahtangga .

Apa yang suami mahukan adalah ;

  1. Isteri yang memahami kehendaknya dengan memberikan sepenuh perhatian , bila masa seharusnya suami makan minum dan sebagainya.
  2. Isteri yang menunjukkan minat  terhadap dirinya, pujian yang melimpah ruah tidak akan merugikan anda malahan akan memberikan semangat kepadanya.
  3. Isterinya yang suka berterus terang apa yang terbuku di hati, berceritalah ..berkongsilah dengan cara yang baik, setiap perlakuan suami yang menggugat perasaan dinyatakan di awalan perkahwinan supaya tidak menjadi beban perasaan anda berterusan.
  4. Isteri yang ideal, menimbulkan suasana meriah dalam gurauan dan sifat-sifat yang menyenangkan hatinya.
  5. Isteri yang berusaha untuk memperbaiki kelemahan diri dan rumahtangga.
  6. Isteri yang bersifat tenang dan sabar dalam menghadapi masalah, sifat terpuji ini akan menbuatkan suami lebih menghargai isterinya.
  7. Kurangkan bercerita kisah silam lebih-lebih lagi perbandingan dengan kekasih lama anda.

Memang begitu sukar untuk mencari kesempurnaan sebagi isteri solehah, oleh itu lakukanlah yang terbaik, jangan cepat lemah jika ada kritikan yang membina dari orang tersayang, usahakan dengan tabah dan penuh perhitungan. 

Hubungan yang intim dengan rasa kasih sayang mendalam akan membuahkan hasil yang baik, apa yang diharapakan semua pasangan ialah zuriat iaitu anak yang lahir dari hubungan kasih sayang suami isteri. Keberhasilan seorang wanita menjadi ibu adalah detik paling berharga bagi isteri yang benar-benar inginkan rumahtangga mereka terus bahagia. Itulah 'hadiah' untuk suami .

#bagi isteri yang masih lagi ternanti detik itu, bersabarlah..dan berusahalah jangan berputus asa.

#[FAKTA] Ramai isteri tidak tahu bagaimana untuk membelai dan memberi kepuasan kepada suami mereka. ~ Super Isteri  ada jawapannya :))












9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Ada sikit nampak rupa macam Cina?

Tuesday, January 28, 2014 Nazlee Ismail 12 Comments

"itu limau tak boleh makan tau kawan.."

Limau hidup juga tapi sudah cucuk ubat supaya dia nanpak segar dan tahan lama...
Tahun Baru Cina mesti mau ada pokok limau dalam rumah..

Kawan angakat satu la..Melayu pon boleh simpan ini pokok! ..tahan 2, 3 minggu..

Buat apa. ..kalau tak boleh makan buahnya?

Syok-syok ma.. Kawan punya rupa ada nampak sikit Cina  woO..


#tang mana Cinanya tu. ..haha hakikatnya aku tak terpedaya.






12 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Keindahan Perkahwinan Mesti Ditunjangi Dengan Iman.

Tuesday, January 28, 2014 Nazlee Ismail 8 Comments


Perkahwinan adalah satu bibit awal dalam pembentukan kekeluargaan yang sambung menyambung dari dunia hinga ke akhirat. Ia adalah indah sebenaranya, keindahannya mesti ditunjangi dengan iman.


Walau bagaimanapun, perkahwinan tidak semestinya bahagia sepanjang masa, adakalanya 'dipukul ombak dan dilanda ribut'... di sinilah perlunya kekuatan iman di dada. Dengan iman kita akan tenang dan mudah bertolak ansur. Tanpanya rumahntangga akan hancur berkecai umpama badai memecah pasir di pantai.

Perkahwinan dan keluarga bahagia bukan boleh diteori-teorikan malah tidak boleh hanya diangan-angankan begitu saja,  tetapi alam perkahwinan mesti ditempuh mengikut panduan yang telah digariskan oleh syariat agama.(Perkahwinan menurut Islam)

Setiap orang yang sudah punya keluarga sendiri mestilah bertanggungjawab terhadap ahli-ahlinya. Sebagai peneraju institusi kekeluargaan, tanggungjawabnya bukanlah mudah dan setiap tanggungjawab itu akan dipersoalkan...suami ada tanggungjawabnya kepada isteri dan  anak-anak begitu juga sebaliknya.

Bila masing masing menjalankan tanggungjawab yang digariskan oleh syariat, maka akan selamatlah keluarga itu di dunia dan di akhirat. Ia juga akan dianugerahkan oleh Allah kebahagian di dunia iaitu syurga yang disegerakan dan akhirat nanti akan diganjari dengan syurgaNya yang kekal abadi, wallhualam.


Published with Blogger-droid v2.0.6





8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Malu kita semua pada batu dan air !

Monday, January 27, 2014 Nazlee Ismail 10 Comments

Dalam kehidupan  seharian, ramai dari kita punya sikap pentingkan diri..
Sukarnya hendak mengikis sikap itu terutamanya dalam masyarakat serba moden penuh dengan kemajuan .

Ada yang berilmu tapi sikapnya masih ditahap bawah... , ini adalah sifat semula jadi yang membawa sikap iaitu cermin diri seseorang. Rata-rata dari kita sudah didedahkan dengan ilmu pendidikan , maka seharusnya ilmu dan sikap itu bergerak seiringan .

Mari kita perhatikan bagaimana Allah swt telah menciptakan batu dan air yang mengalir di sungai. Antara batu dan air tidak ada pertikaian di antara mereka. Batu tidak pernah mengatakan, ‘Hai air kenapa bunyimu terlalu keras’ Atau air mempersoalkan, ‘Batu, kenapa kau ada di sini.’

Tidak ada persengketaan di antara mereka; Mana hak saya… Mana kewajiban kamu…
Tapi kenapa kita tidak mahu mengambil ‘ibrah dari batu dan air?
Kenapa kita mulai 'bercakaran', memikirkan ini hakku… ini hak saya… Ini kewajibanku… Itu kewajibanmu… Malu kita semua pada batu dan air!

Ini saatnya kita semua bersatu, bekerjasama dalam apa jua keadaan sekali pon terutamanya dalam ukhuwah Islamiyah…

# waima dalam kehidupan bekeluarga juga masih ada yang 'declare' ini kerja suami dan ini tugas isteri...kalau sepatutnya tidak berkira-kira menggalas tanggungjawab ...kan lagi bagus .






10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tingkatkan amal ibadat sendiri supaya menjadi contoh kepada isteri.

Sunday, January 26, 2014 Nazlee Ismail 10 Comments

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh !

..ada kes suami DAYUS, takut dengan isteri dan sebagainya.

Perkara yang UTAMA dalam agama adalah mendirikan solat wajib lima waktu sehari semalam. Dalam keadaan tertentu, menyuruh isteri bersolat apatah lagi membimbingnya adalah sangat sukar kerana sebelum ini diri sendiri pun dalam kategori sama perlakuannya.

Jika ini keadaanya pihak suami perlu menangani hal ini dengan penuh hikmah dan kesabaran. Cuba elakkan dari membuat ugutan kerana ianya akan memburukkan lagi keadaan.

Berikut diberikan beberapa tektik dan teknik yang boleh dicuba :-

  • Ajak sembahyang jemaah bersama keluarga - anak-anak, ayah, mertua dsb.
  • Bawa ke majlis ilmu yang memerlukan sembahyang jemaah.
  • Bawa Tok Alim ke rumah untuk mengajar ugama kepada keluarga.
  • Guna orang ketiga, (yang disegani oleh isteri) untuk memberi nasihat.
  • Guna khidmat kaunseling yang kini ada dimana-mana.
  • Tingkatkan ibadat sendiri supaya menjadi contoh kepada isteri.

PCL : teknik yang akhir sekali tu kalau tak buat....alamatnya jadi macam ketam lah !!


10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Dunia adalah hiasan dan hiasan yang terbaik ialah memiliki isteri yang solehah

Sunday, January 26, 2014 Nazlee Ismail 2 Comments

Assalamualaikum wbt..

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud:

 "Barang siapa memiliki isteri yang solehah maka sesungguhnya ia telah memiliki separuh dari agamanya."

... biasanya kaum perempuan suka berleter atau setengah orang kata macam mulut murai. Kita (suami) yang bijak *ofcoz kena mengaku bijak lah...kan !

..berdiam dan tidak menjawab leteran isteri, bukan maksudnya suami mengalah, tetapi adalah sebagai satu strategi  kehidupan berkeluarga.

alaa..pernah sakit gigi kan?..ibaratkan orang sedang sakit gigi. Gigi yang sakit jangan terus dicabut kerana akan bertambah sakitnya, kena tunggu sehingga sakitnya berkurangan barulah dicabut.
Maksudnya isteri yang sedang berleter, jangan dinasihati. biar dan tunggu keadaannya menjadi 'cool' barulah boleh dinasihati.

Dan nasihat itu mestilah kena pada tempatnya, maka barulah diterima dan dirasakan seperti kepala yang disirami embun pagi  di kala panas terik mentari..fuh ! *memang lega rasanya.

Dunia adalah hiasan dan hiasan yang terbaik ialah memiliki isteri yang solehah, tapi bagaimana nak yang 'solehah' itu jika kita (suami) tiada tolenransi dalam perhubungan suami isteri.. , ya boleh jugak ...melainkan namanya sudah solehah sejak kecil lagi..

nak kan dia (isteri) baik, kita kena baik dulu...fikirkanlah.

Boleh buat macam tu (para suami) ?

p/s ; sayangnya pembaca blog pcl ni  tak ramai dari golongan para suami..huhu, tak apa lah..







2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kasut corak bunga-bunga Nina. ..

Sunday, January 26, 2014 Nazlee Ismail 8 Comments

Allhuakbar..

kawan pakai kasut dan tunjuk kat instagram,  dia pon nak jugak...lama dah kami perasan yang dia suka tapi tak terkeluar dari mulut dia mintak dibelikan..

Semalam petang ke JJ Bukit Tinggi.
Bila 2 anak gadis ditemani ibunya membeli belah.. Kelihatan bagai 3 sekawan...kehendak naluri remaja disuarakan kerana masing sudah punya identiti sendiri;
#bab memilih pakaian
#bab memilih bahan kecantikan dan sebagainya..

Untung mereka punya ibu yang memahami..





8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Faham sangat dengan cara Orang Jepun Bekerja...

Saturday, January 25, 2014 Nazlee Ismail 8 Comments



Bila kena kerja hari sabtu dan hari minggu memang teringat zaman kerja dengan kompeni Jepun...haik ! , ..pengalaman kerja kilang suatu masa dulu di Sp Kedah....Orang Jepun sangat komited dengan kerja...gila kerja , sampai orang tempatan macam aku pon terikut macam depa...

ohaiyo gozaimas ! ...lebih 10 tahun kat sana, banyak jugak lah  Nihongo , bahasa Jepun depa tu masuk dalam kepala nih... kalau masuk kerja 8 pagi, tak boleh lewat seminit pon punch-in, ....lewat je kena potong gaji untuk setengah jam...kejam!

masuk kerja, pagi-pagi dah ada short meeting....hahha sebelum tu kena nyanyi dulu..

Dan...hari ni malahan esok Ahad pon aku kena kerja jugak tapi dalam suasana lain...lebih rileks dan santai gitu..

Okay selamat bekerja kepada rakan-rakan yang bekerja dan selamat bercuti , cuti anda harus berkualiti walau pun anda lepak seharian di rumah , manfaatkanlah sebaiknya dengan ahli keluarga sendiri diutamakan bagi yang sudah punya keluarga tu..hokayy..

mata aimasho  :))




8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

MEMBERI SEBELUM DIMINTA

Thursday, January 23, 2014 Nazlee Ismail 4 Comments


Kebanyakan manusia, hatta yang pemurah sekalipun, ada kalanya memberi setelah diminta.
Allah S.W.T. sebaliknya, memberi sebelum diminta oleh makhluk-Nya.

Manusia bersifat pelupa. Sering kali kita lupa meminta apa yang kita sendiri perlukan dalam hidup. Namun, Allah S.W.T Maha Penyayang, Dia memberikan juga kita rezeki, perlindungan, kesihatan dan pimpinan walaupun kita sering lupa untuk memintanya.

Bayangkan apa akan terjadi kepada kita jika Allah S.W.T. memberi hanya apabila kita memintanya?

Boleh bernafaskah kita saat ini sedangkan pagi tadi kita `terlupa' memohon oksigen?

Apakah kita masih beragama Islam pada hal kita sering lupa meminta dikekalkan hidayah ini di dalam diri kita?

Mujur dan syukur, sifat Al-Wahhab Allah itu terus proaktif (jika boleh dikatakan begitu) memberi, sentiasa dan selamanya, walaupun manusia sering lupa memintanya.

#sentiasa bersyukur dengan segala pemberiannya .

...p/s , Orang baru balik dari program/kursus...biasanya memang macam ni...ada keinsafan dalam diri .




4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Nak mohon jawatan Penghulu Mukim lah lepas ni...

Monday, January 20, 2014 Nazlee Ismail 26 Comments

..aku beruntung di sini sebab berkursus bersama Tok Penghulu-penghulu Mukim kawasan jajahan masing-masing dimana mereka ini datang untuk menimba ilmu sambil berkongsi idea tentang Kursus Penyeliaan Bekesan Komuniti,  di IKWAS ini.

Mereka ke sini dijemput datang berkursus bagi memenuhi kehendak tugas mereka yang sentiasa dekat dengan masyarakat, ..dan aku pula datang sini semata-mata nak penuhi syarat 7 hari berkursus wajib je..haha kantoi! , memang agak tersasar dari bidang tugas aku di pejabat yang lebih kepada kerja-kerja teknikal dan sedikit tugas penyelian m&e.

Hari pertama kursus dengan permulaannya yang baik. ..bergaul dengan orang yang berpengaruh dikalangan masyarakat setempat...wah hebat sungguh mereka dengan agenda dan pengalaman masing-masing.

Kreativiti dan integriti dalam menyelesaikan permasalah dalam komuniti itulah objektifnya.

Kami di sini dalam kumpulan seramai 37 peserta.

Aku menggalas tugas sebagai setiausaha program...dimana program yang akan dijalankan ialah program khidmat kepada masyarakat;  Program Kesedaran Kebersihan dan kesihatan kawasan Setempat. Sasaran kami ialah penduduk PPRT Jalan Sawi Yap Tau Sah, Kluang Johor.

Dimaklumkan penempatan berkenaan adalah sangat teruk dari segi kebersihan persekitaran..kurang kesedaran barangkali.

Ini sebagai cabaran dan pengalaman real project kemasyarakatan diperingkat pimpinan bagi aku khusunya..

Tok Peghulu Mukim ; memang tanggung jawab 'makanan' doranglah ni..

Untuk makluman juga dana untuk Projek ni ialah '0' RM..yeah tiada peruntukan langsung!

Tengoklah macam mana nanti..
InsyaAllah akan dientrikan di sini..


26 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Nasib @ Kluang Johor

Sunday, January 19, 2014 Nazlee Ismail 27 Comments

Berblog dari Bandar Kluang Johor.
Inilah kedatangan buat pertama kalinya di sini.

...dari Banting,  jam 1 lebih terus ke sini melalui lebuh raya PLUS.
syukur alhamdulillah sampai ke.distinasi dalam jangkaan waktu iaitu lebih kurang 3 jam perjalanan.

Untung aku terlepas dari kesesakan trafik tadi di kawasan di mana ada berlaku kemalangan jalan raya ; Sebuah bas ekspress terbalik. ..kejadian baru berlaku dan jalan belum jem teruk lagi. Berita lanjut aku tak pasti sebab tak tengok berita tv..

Perut dah lapar..lepas check in aku terus ke Kluang town cari makan.

Memang nasiblah aku jumpa kedai makan ni..febret aku makan roti canai ; teringat hanis  n mamaD kat rumah...2, 3 hari ni takda roti canai la eh..hihi

Member sekursus masa daftar tadi dia cakap dia orang Johor....

Akak kaunter yang ramah giler dengan suaminya menyambut kedatangan kami... "akak dah berkhidmat kat sini dah 28 tahun dik" katanya.. Huh otai tu!

Apa pun di sini baru permulaan untuk beberapa hari..


27 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bantuan Awal Persekolahan 2014 ; Ibubapa gagal hadir menerima... macam mana?

Saturday, January 18, 2014 Nazlee Ismail 13 Comments

Alhamdulliah , semua ibubapa akan dapat Rm100 insyaAllah  dalam minggu depan untuk pelajar SMKTD, Banting dan sekolah-sekolah yang sewaktu dengannya.


... baru teringat yang aku aku tak dapat hadir pada hari menerima Bantuan Awal Persekolahan 2014  untuk anak aku Nurhanis Umairah yang dijadualkan pada tarikh 22 Januari nanti.

pada tarikh tu aku kat Kluang Johor  menghadiri kursus . Macam mana lah ye nak selesaikan masalah ni ? boleh ke penerimaan ditangguhkan atau diwakilkan sahaja kepada murid ??

mamaD punya cadangan suruh aku tulis surat makluman beserta notis kepada Pengetua sekolah hanis dengan mewakilkan anak bagi pihak ayahnya.....harap dapat persetujuan dari pihak sekolah , mamaD memang tak dapat nak gantikan aku sebab kena jaga murid-murid kat rumah *kalau mamaD mohon cuti, ia akan melibatkan beberapa orang turut cuti kecemasan juga... tak perlu sampai macam tu  rasanya..kesian pulak kepada yang berkenaan.

Untuk tindakan awal, aku perlu  buat seperti yang dicadangkan oleh mamD...mana lah tau boleh diterima pakai.. *mengharap !

#dah siap tulis surat rasmi...hari Isnin minta hanis serahkan kepada guru kelasnya.

#aku akan lapor diri berkursus pada petang esok.... yeah,  Ahad bukan lagi hari cuti mingguan Negeri Johor Darul Takzim...sedia maklum :)

Bantuan Awal Persekolahan ; Ibubapa gagal hadir menerima... macam mana tu?
Ada sesiapa boleh kongsi pengalaman !





13 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Rumah Kerajaan ...

Thursday, January 16, 2014 Nazlee Ismail 8 Comments


Orang kat sini tak reti nak makan pinang ...hurmm. Tepak sirih pon tak ada..
Kalau lah dulu... lanskap kat sini dibenarkan tanam pokok buah-buahan yang boleh dimakan kan bagus !

Sayangnya kan, nak buat macam mana lagi, kita cuma menumpang teduh... entah bila-bila akan berpindah @ dipindahkan..

#..bila duduk-duduk santai depan rumah, banyak perkara yang bermain difikiran...





8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tauladan yang sangat baik dan perlu dicontohi .

Thursday, January 16, 2014 Nazlee Ismail 28 Comments

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh !

SIKAP saling membantu antara suami dan isteri dalam segala urusan rumah tangga, adalah tindakan yang baik dan ia merupakan sunah Rasulullah saw. Dari Aisyah ra ditanya oleh seorang lelaki yang bernama Aswad

“Apa yang di lakukan Rasulullah saw di rumahnya? Aisyah ra menjawab : Rasulullah saw membantu isterinya dalam menyelesaikan pekerjaan rumah dan jika beliau saw mendengarkan azan beliau pun keluar (ke mesjid)”. (Riwayat Al-Bukhari)


Emosi sesorang terkadang tak dapat dikawal melalui sikap walaupun dia adalah seorang yang berilmu tinggi. Praktikalnya harus ada toleransi antara pasangan, awak tak betul..saya tegur, awak tak larat.. saya bantu dan begitulah sebaliknya.

pCL :  kerja rumah itu bukanlah kerja isteri sahaja dan suami perlu membantunya. Suami juga perlu mempunyai sikap bertimbang rasa kepada isterinya untuk menjaga rumahtangga kerana ia adalah milik dan tanggungjawab bersama.

"dah kawen ada bini pun kena continue la tolong2 sidai kain baju  tu ye pakwe..keh..keh.." - Gambar Hiasan




28 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Pakcik jaga saya eh?

Wednesday, January 15, 2014 PCL 5 Comments

Santai petang lepas balik kerja..

...hairan pulak baby Mia tengok pakciklie kat sebelah dia...selalunya nampak mama jer kan!




5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bab Rumah tangga ; Keluar rumah dulu baru beri tahu suami .

Wednesday, January 15, 2014 Nazlee Ismail 26 Comments

Assalamualaikum wbt ;

'keluar' yang dimaksudkan ialah meninggalkan kawasan rumah bagi tujuan tertentu.


"keluar dari rumah kemudian setelah teringat baru sms atau call suami"

alahai...tu biasa sangat la kita dengar dan kita sendiri akui kekadang tu terlepas jugak...siapa kita tu?

isteri-isteri kepada suami-suami masing-masing..kan !, perbuatan  biasa tu lah kita taknak biasakan dalam kehidupan  keluarga Islam.

Sering terjadi di zaman serba moden dan canggih ini, ramai yang mengamalkan "keluar dulu baru beri tahu"....sebab apa ?..kalau apa-apa nanti, pandai lah suami call cari isterinya kat mana..huhu, mudahnya !!

Ini khusus untuk wanita yang bergelar isteri, dan bakal menjadi isteri suatu masa nanti ;

Isteri yang taat dapat dinilai melalui bicaranya yang memperlihatkan kelembutan dan kesopanan, mereka juga tidak sesekali memerintah suaminya, berdiam diri ketika suami sedang berkata-kata, apabila suami masuk atau keluar rumah mereka menyambut suami dengan penuh mesra, sentiasa menghormati keluarga suami, bersyukur dengan apa yang disediakan suami serta tidak keluar rumah kecuali dengan izin suami.

Bagaimanapun, ketaatan isteri terhadap suami tidak berlaku dalam semua perkara. Sekiranya perintah suami itu menjurus kepada dosa dan kemaksiatan isteri dibenarkan membantah.

.. terhakisnya unsur ketaatan isteri kepada suami masakini hendaklah dilihat secara menyeluruh dan lengkap. Faktor sosio-budaya , kecetekkan memahami dan menghayati tuntutan Islam dalam berkeluarga , persekitaran yang tidak sihat dan pengaruh gaya hidup hedonisme yang berleluasa adalah antara banyak faktor yang menyumbang kepada keruntuhan rumahtangga .

Keretakkan perhubungan suami dan isteri yang menjadi isu kini tidak boleh hanya dilihat dari sudut yang sempit yang berkaitan dengan layanan seks semata-mata . Sikap isteri yang tak ambil kisah sangat tentang rasa hormat juga adalah penyumbangnya.

Apa yang diperlukan ialah suami dan isteri memenuhi tuntutan Islam sepenuhnya dan menjalani hidup rumahtangga harmoni yang sejati sebagaimana yang telah diteladani oleh Rasulullah s.a.w dan Saidatina Siti Khadijah r.a.a.

p/s ; pesanan dari hati ke hati "jangan buat-buat lupa, beri tahu kemana anda menghilang semasa ketiadaan suami di rumah"...





26 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

IKWAS ; tunggu aku datang !

Wednesday, January 15, 2014 Nazlee Ismail 9 Comments


Lokasi : Kluang , Johor . (minggu depan eh ... kena pi kursus wajib bagi kakitangan awam kerajaan!)






9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Selawat Maulidur Rasul 12 Rabi'ul Awal

Monday, January 13, 2014 Nazlee Ismail 31 Comments

Salam Maulidur Rasul dan selamat bercuti untuk semua ...

...kalau kat tempat aku masa kat kampung dulu kami sebut Maulid Nabi...adalah makan-makan kenduri sambil bermarhaban kat surau-surah dan masjid-masjid.

Kalau berarak sambi berselawat tu sesetengah kawasan jer buat..

....sedap jugak dengar selawat yang dilagukan oleh orang-orang kampung masa tu...sayu je rasa .

 ni ada teks  lupa boleh rujuk sebagai panduan...boleh la join orangg kampung berarak ke...kan !



# Ini adalah salah satu contoh teks Sajak atau Selawat memuji Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW, bacaan selawat ini adalah untuk menzahirkan perasaan kasih dan sayang kita kepada Baginda khususnya dalam sambutan Maulidur Rasul yang diadakan saban tahun  oleh masyarakat muslim dunia khususnya.

#Salam Maulidur Rasul dan selamat bercuti ..








31 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Blog List 2014 ; Blogger Sempoi dan Blogger Sporting

Monday, January 13, 2014 Nazlee Ismail 10 Comments

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pengunjung di sini.

Kira masa-masa santai yang terluang nih... saya nak senaraikan Bloglist 2014 dalam 2 kategori ; sempoi dan sporting..

Sempoi untuk blogger lelaki dan sporting untuk blogger perempuan.

TIDAK perlu letak url blog anda diruangan komen ini ; admin akan buat pilihan sendiri :)

Kriteria pemilihan ;
- aktif buat entri
- selalu singgah dan komen blog ini.
- sedia ada menyenarai blog pcl dalam blog list anda. (sila maklumkan).

Jumlah url blog ;  terbuka.


# admin dalam proses menyenaraikan .
# sarapan pon dah terlewat...





10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Hidup biarlah beradab..

Monday, January 13, 2014 Nazlee Ismail 20 Comments

...biar siapa pun kita.

Bagi yang tidak faham maksud adab, eloklah diperturunkan sedikit maknanya.

Adab membawa maksud sopan. Beradab juga membawa maksud baik budi bahasa, bertertib, baik perangai dan kelakuan; bertamadun, berkebudayaan dan  maju kehidupan.

Lawan adab pula ialah biadab. Maknanya mereka yang tidak beradab ini ialah orang yang biadab. Orang yang tidak beradab ini juga boleh dikatakan tidak bertamadun. Tetapi hari ini, ramai yang tidak peduli soal adab sama ada adab ketika berkata-kata, berkelakuan atau berpakaian. Mereka bukannya tidak tahu soal adab ini tetapi ada sesetengahnya sengaja melanggar adab semata-mata mahu menunjukkan keegoan. Apa yang penting, mereka berjaya menunjukkan sikap tidak beradab di hadapan orang ramai. Mungkin mereka ini mahu disanjung rakan-rakan kerana berani melanggar adab.

Kata orang, matlamat menghalalkan cara. Mereka itu mampu menunjukkan kepada masyarakat bahawa mereka berani melanggar adab kerana adab bukan satu peraturan atau undang-undang yang wajib dipatuhi. Dan tentunya bagi mereka yang berpendirian seperti ini akan berasa lebih bertamadun ?

#golongan orang yang baik-baik ialah orang yang paling baik akhlak dan adab sopannya..




# jagalah adab sopan sesama kita  walau di mana berada, ... bukan nak sekolahkan sesiapa cuma sekadar ingat mengigatkan.




20 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Nasi Lemak Sotong pagi di Banting ..

Saturday, January 11, 2014 Nazlee Ismail 24 Comments





Lokasi :  Berdekatan dengan stesen teksi Pusat Bandar Banting.
Sumber gambar : Mudzaffar

Nasi lemak biasa Rm1.20/pinggan + sotong rendam Rm1/keping. ni harga lama .. harga terbaru sudah dinaikkan mengikut harga pasaran mulai Januari 2014,  ada notis kat dinding kedai .

sederetan 3 buah kedai di sini jual menu yang sama 'Nasi Lemak Sotong', sebelah Warung Kak Leha adalah Warung  Warisan Musa dan sebelahnya pula saya terlupa nama warungnya.

Nampak pada zahirnya tiada permasalahan dalam bidang bisnes yang sama, harapannya begitulah sejak dulu lagi. Warga 1 Malaysia menjadi pelanggan di sini.




bila dah sesekali makan ....emm sedap pulak, teringin nak makan puas-puas... mintak mamaD buatkan, lepas makan terus kami singgah Econsave beli ...harga terkini sotong redam adalah Rm11.99/kg dah murah sikit harganya berbanding sebelum tu Rm15.90/kg namun harga 2014 tetap naik sebab barangan runcit lain dah naik. Tak kisah sangat pasal tu.... kalau nak berjimat cermat kena makan kat rumah sendiri lah...

mamaD memang jadi kesukaanya makan menu lauk sotong kembang ni...
dan aku...sekadar memenuhi keinginan dia.

#aku suka sebut sotong getah...



p/s : terasa 'geli' sesekali bila ternampak bahagian janggut sotong umpama 'ekor cicak' membuat aku tak lalu nak makan beberapa ketika dulu...so, kalau nak buat pesanan...ambil bahagian badan lebih menyelerakan...
terpulang kepada selera masing masing (ada yang kata makan sotong ni macam makan getah  jer..haha)






24 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Jangan malu memberikan sedikit

Friday, January 10, 2014 Nazlee Ismail 22 Comments

Assalamualaikum wbt ;


Jangan malu memberikan sedikit, kerana pemberian sedemikian lebih baik daripada tidak memberi sama sekali.

"Solat Jumaat....kalau tabung lalu kat depan kita ...jangan 'senyum' je walaupun senyuman itu sedekah.."


Abu Bakar As-Siddiq berkata ” Orang yang bakhil atau kedekut tidak dapat terlepas dari salah satu dari tujuh perkara berikut :

  • Ketika mati hartanya akan dihabiskan oleh pewarisnya ke jalan yang tidak diperintah oleh Allah SWT.
  • Allah SWT akan mengutus penguasa yang zalim untuk menyeksanya dan akan merampas hartanya.
  • Allah SWT akan menggerakkan dirinya untuk menghabiskan harta yang dimilikinya.
  • Allah SWT akan mencampak idea pada diri untuk membina bangunan ditempat bencana dan semua  harta simpanannya akan musnah.
  • Diantara musibah yang Allah SWT akan timpakan kepadanya adalah banjir, kebakaran, kecurian dan sebagainya.
  • Allah SWT akan menimpakan kepadanya penyakit yang kronik sehingga hartanya dihabiskan untuk merawat penyakit tersebut.
  • Allah SWT akan menjadikan dirinya seorang pelupa sehingga dia lupa pada tempat yang disimpam hartanya.

salam jumaat..



22 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Penawar kepada Keras Hati atau Hati Keras.

Thursday, January 09, 2014 Nazlee Ismail 24 Comments

Assalamualaikum wbt..

Bersangkutan dengan sifat dan perbuatan manusia..

Apabila hati menjadi keras ia boleh mempengaruhi amal perbuatan yang dilakukan. Orang akan berasa ketajaman lidahnya apabila si keras hati bercakap, unsur maki hamun, menuduh tanpa fakta benar, mencaci dan merendah-rendahkan musuhnya semata-mata hendak menunjukkan kekuatan egoisme sendiri.

Sesorang itu sentiasa berada dalam keadaan tegang kerana konflik yang diciptakannya dengan orang lain. Jika bermuamalah menzalimi, kalau berniaga suka menipu, jika bersahabat cari peluang berkhianat, apabila kuat menindas orang lemah, hidupnya untuk memanipulasi orang lain demi kepentingan sendiri.

Betapa kerasnya hati orang yang tidak mahu mengakui kebenaran dan hidup di dalam kepura-puraan. Sembahyangnya tegak bersama kaum Muslimin, namun selepas habis ibadatnya itu ia kembali menyakiti orang di sekelilingnya begitu juga dengan ibadah yang lainnya seperti puasanya panjang setiap Ramadan, namun sungguh sayang puasanya itu menyebabkan hatinya semakin berlagak suci dan bersih dari dosa. Haji dan umrahnya setiap tahun berulang, tetapi rezeki yang dibawa ke tanah suci itu hasil penindasan dan kezaliman atau kerana sikap kedekut dan bakhil terhadap si miskin dan sanak saudaranya.



Ubat atau penawar kepada kekerasan hati

Daripada Ibnu Umar Radhiyallahu 'anhuma berkata :

Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam bersabda : Janganlah banyak bercakap selain untuk berzikir kepada Allah SWT, sesungguhnya banyak bercakap selain daripada berzikir kepada Allah itu adalah menyebabkan hati seseorang menjadi keras. Dan sesungguhnya sejauh-jauh manusia daripada Allah SWT itu ialah mereka yang berhati keras. (Hadith Riwayat Tirmizi)

Dari Abu Hurairah, sesungguhnya ada seorang seseorg datang kpd Nabi s.a.w sambil mengadukan hatinya yang keras (kekerasan hatinya). Nabi s.a.w bersabda : "Usaplah kepala anak yatim dan berilah makan orang miskin." (HR. Imam Ahmad) .

#PCL ; adalah 'keras hati itu' sama maksud dengan 'hati keras' ... maka kedua-duanya itu adalah mengambarkan sifat dan perbutan seseorang.

wallahu'alam.




 

24 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Ephyra Testimonial ; 10 hari dengan cubaan pertama Ephyra

Tuesday, January 07, 2014 Nazlee Ismail 9 Comments


Salam untuk semua pembaca di sini..


10 hari minum Ephyra adalah tempoh percubaan yang sangat singkat untuk menampakkan keberhasilan sesuatu produk khususnya produk untuk kesihatan dan kecantikan diri dicuba kepada orang yang pertama kali mengenali nama Ephyra itu sendiri ,  apatah lagi memakannya.

Saya tidak mengharap perubahan ketara kepada kecantikan kulit khususnya . Dengan hanya mencuba 10 kali minum  bersamaan 10 hari untuk memberi testimoni produk EYPHYRA yang diberikan oleh suami saya dari menang hadiah giveaway yang dianjurkan oleh Blogger Mia Liana dan Oceanlife beberapa bulan lepas.

Keletihan dan masalah kemengantukan adalah fokus saya terutamanya, kulit gebu mungkin selepas ini.

Begini kisahnya.... kebetulan minggu hujung tahun 2013 yang lalu adalah musim cuti sekolah dan kami sekeluarga pulang ke kampung halaman  berkereta dari KL ke Sungai Petani. Suami saya kalau tak bersembang dengannya sepanjang perjalanan ...dia akan cepat rasa bosan dan mengantuk. 

Sehari sebelum perjalanan kami, saya sudah minum Ephyra untuk sachet yang pertama ..tentang rasa, ia sangat sedap! 

Dihari kedua, persediaan untuk berjaga disepanjang perjalanan 5 jam jangkaan masa sampai ke destinasi.
Alhamdulillah , perancangan seperti yang diharapkan ; badan terasa segar dan tidak mengantuk ...kalau sebelum itu, mulut asyik mengunyah makanan tapi hari tu selera nak makan pun dah tak berapa sangat...tak selera lah senang cakap, rasa kenyang je!
Kami berjaya teman berteman tanpa terlelap walau sekali pun kecuali anak-anak di tempat duduk belakang ~ lena dengan nyamannya * kalau tak saya pun sama tertidur sepanjang perjalanan ; kesiannya dia masa-masa sebelum ni.

Suami saya,  bila ada orang sebelah bersembang dengannya ketika memandu matanya akan segar..kalau tak , saya pun takut nak biarkan dia memadu berseorangan. membahayakan nyawa.

Saya ni pantang duduk sesaja tanpa berbuat apa, lagi-lagi dalam kereta..menguap dan mengantuk sentiasa, agaknya berjangkitan dengan orang sebelah ..haha.

dengan Ephyra tidak lagi malahan segar sentiasa..secara tak langsung kulit muka rasa bersih tanpa jerawat.

~ Diana


Jom dapatkannya sekarang...

Official Website : www.oceanlife2u.com
Instagram : ephyra2u
Telefon : 03 4141 7889
SMS : 019 3999 238
Emel : info@oceanlife2u.com






9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Doa Memohon Kesihatan dari Allah SWT.

Tuesday, January 07, 2014 Nazlee Ismail 16 Comments



Doa Mohon Kesihatan dan Kemurahan Rezki

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي ، وَارْحَمْنِي ، وَاهْدِني ، وَعَافِني ، وَارْزُقْنِي

“Allahummaghfirlii, warhamnii, wahdinii, wa ‘aafinii, warzuqnii.”

Ya Allah, ampunilah aku, kasihanilah aku, berilah petunjuk padaku, selamatkanlah aku (dari berbagai penyakit), dan berikanlah rezeki kepadaku.



Doa diberikan kesihatan


اللَّهُمَّ إِنِّى أَعُوذُ بِكَ مِنْزَوَالِ نِعْمَتِكَ وَتَحَوُّلِ عَافِيَتِكَ وَفُجَاءَةِ نِقْمَتِكَ وَجَمِيعِ سَخَطِكَ

“ALLAHUMMA INNII A’UUDZU BIKA MIN ZAWAALI NI’MATIK, WA TAHAWWULI ‘AAFIYATIK, WA FUJAA’ATI NIQMATIK, WA JAMII’I SAKHOTHIK”

Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari hilangnya kenikmatan yang telah Engkau berikan, dari berubahnya kesehatan yang telah Engkau anugerahkan, dari siksa-Mu yang datang secara tiba-tiba, dan dari segala kemurkaan-Mu]. (HR. Muslim no. 2739).






16 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bab Rumah tangga ; Suami Pendiam ?

Saturday, January 04, 2014 Nazlee Ismail 14 Comments

Suami ; yang dikenali oleh isterinya sebelum atau mula-mula berkahwin adalah seorang yang banyak bercakap dan sentiasa ceria.

Senario suami menjadi pendiam dalam rumahtangga dan berubah watak menjadi sebaliknya apabila berada di luar memang banyak berlaku. Memang ada suami yang hanya bersikap pendiam di rumah atau bersama pasangan, tetapi tidak bersikap seperti itu ketika berada bersama rakan atau di luar rumah seperti di tempat kerja.

Ada isteri yang berputus asa dan membiarkan suami dengan sikap pendiamnya asalkan rumah tangga tidak berantakan.. Namun, ada juga wanita yang terus bersabar dan terpaksa memendam perasaan serta terus berada dalam keadaan tertekan. *kalau dah macam tunggul ...suasana makin sugul.

Kenapa Suami Pendiam?

Banyak faktor yang menyebabkan suami menjadi pendiam ketika di rumah dan antaranya ialah tidak wujud lagi hubungan mesra antara pasangan berkenaan seperti mana mereka bercinta dulu. Faktor lain ialah timbul kebosanan suami terhadap kerenah isteri yang selalu mengongkong, banyak bertanya dan asyik membebel tidak berhenti-henti tanpa mengira tempat dan keadaan. *mengaju soalan...lagaknya seperti seorang Pegawai Penyiasat Polis.
Anda sebagai isteri merasakan tindakan itu sudah cukup betul , tetapi hakikatnya...Tidak . *kurang betul !

Untuk ‘protes’ daripada semua itu dan tidak mahu menimbulkan konflik serta keadaan haru biru dalam perhubungan, suami memilih jalan untuk besikap mendiamkan diri. *lagi bercakap banyak lagi isterinya bising.. 

Sikap seperti itu sebenarnya tidak baik untuk hubungan antara suami isteri. Sikap dan tindakan suami itu akan lebih menyakitkan hati isteri yang tidak faham serta tidak tahu apa-apa dipendamkan oleh pasangannya.

Alasan Suami bersikap begitu ; Kerana tiada cerita yang boleh dikongsi bersama atau topik menarik yang perlu dibincangkan dengan isteri. Ini cuma alasan bila dah bosan.., kalau diikutkan pasangan yang bahagia dengan perkongsian hidup bersama isterinya tidak pernah ada perasaan bosan ...ada-ada saja topik yang perlu dibincangkan bersama. semakin hari semakin banyak, bukannya semakin berkurangan.

Mungkin ketika bercinta dulu, sudah banyak perkara dibincangkan bersama sehingga tiada modal lagi untuk dijadikan bahan perbualan...*hah macam tak logik pulak kalau diberi alasan sebegini...kan !

Sindrom suami menjadi pendiam di rumah tidak boleh dibiarkan berlanjutan kerana konflik seperti itu bukan saja membuatkan rumahtangga menjadi hambar, tetapi turut mengundang sehingga berlaku perceraian.

Dari awal lagi di entri yang lalu...Tolenransi antara pasangan harus ada. Wujudkan suasana  rumah kita syurga kita , ceriakan keadaan... luangkan masa bersama. Sebagai pasangan yang perihatin.. buatlah perbincangan mengenai isu kekeluargaan dan tanggung jawab, suami isteri juga boleh berkongsi cerita atau meluahkan perasaan masing-masing mengenai hal di luar seperti masalah di tempat kerja atau tekanan dihadapi...elakkan suasan muram di rumah.

#Kalau dah bosan suasana dirumah...keluarlah sesekali berduaan, cari jalan penyelesaian segera. jangan sampai dah lapuk baru nak ungkit perkara lama . Berdoa dan mohonlah kepadaNya.

#Jika suami pendiam sejak azali lagi...maka tugas isterilah  menceriakan suasana untuk menambah rasa bahagia ~ Semoga ada jalannya..insyaAllah.

nak tanya pembaca  di sini.... Adakah teman hidup yang pendiam itu membosankan ?







[FAKTA] Ramai isteri tidak tahu bagaimana untuk membelai dan memberi kepuasan kepada suami mereka.~ SUPER ISTERI


14 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bab Rumah tangga ; Berkata benar dengan isteri ...

Thursday, January 02, 2014 Nazlee Ismail 8 Comments


Salam , jumpa lagi tahun baru 2014

...penat rasa bila kesana dan kemari dengan kerja pejabat lagi demi menguruskan keluarga juga anak-anak di hari pertama persekolahan mereka.

#walau penat namun hati puas sebab semuanya beres dengan sukses, alhamdulillah.

Bab rumahtangga kembali lagi...kali ni berkenaan sikap benar iaitu berkata benar dengan isteri.
Seorang suami harus mengamalkan sikap benar iaitu jangan berbohong kepada sesiapa jua pun. Jika seseorang suami benar-benar mengkehendaki kerukunan dan kedamaian dalam rumahtangga seharusnya ia sentiasa jujur dan berkata benar kepada isterinya.

Selalunya , ramai orang yang pandang remeh dengan perkara kecil  melibatkan hati dan perasaan wanita khususnya dalam kehidupan berumahtangga , perkara sebegini hendaklah diambil serius.

Kejujuran dan kebenaran itu adalah amalan yang baik untuk menjaga keharmonian hubungan suami isteri. Jika sekali membohongi isteri dan sekali  'kantol' ...maka, jika ia bercakap benar sekali pun selepas itu pasti ada keraguan di hati isterinya untuk mempercayai. Rasa kurang percaya atau curiga isteri terhadap suaminya , lama kelamaan akan mengundang rasa tidak hormat dan kerukunan rumahtangga tidak harmoni lagi.

"Sepandai-pandai tupai melompat akhirnya akan jatuh ke tanah juga" ...

hendak berkata benar selalu, hendak jujur sentiasa memang susah tapi cubalah..walaupun  kita sedia maklum yang semua orang tidak sempurna dalam menempuhi kehidupannya.

ada juga ketikanya Jujur itu menyakitkan.. saya pernah tulis di sini ; Kejujuran Yang Menyakiti


#Jika ingin mengekalkan kebahagian rumahtangga , elakkan sikap yang tidak jujur terhadap isteri kerana berbohong itu banyak mudarat dari manfaatnya.



[KONTROVERSI] Jangan salahkan suami jika dia ada skandal?


8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

WW ; MASUK WAD ?

Wednesday, January 01, 2014 Nazlee Ismail 6 Comments



#handset pcl "masuk wad" ..mungkin dalam 3 hari baru boleh discaj..huhuu.

#Esok Bonus, macam tau-tau jer...




6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Anak-anak kami ucap selamat tahun baru 2014

Wednesday, January 01, 2014 PCL 16 Comments


"SELAMAT TAHUN  BARU 2014 BUAT PENGUNJUNG BLOG ABAH KAMI"

Alhamdulillah...

Husnina semakin ceria...
Hanis ceria selalu, pagi tadi baru daftar masuk tingkatan satu...
mamaD masih dalam keletihan....siap masuk spa peribadi sebentar tadi...
aku... semakin slow blogwalking..

Untuk semuanya...keadaan akan kembali normal, insyaAllah..

Selamat datang 2014 dan selamat tinggal 2013.
entri penamat 2013...jumpa lagi di lain entri 2014 insyaAllah.

~melihat mereka ceria kami bahagia...begitu juga anda dan keluarga anda.

#Tiada target khusus 2014...yang penting perubahan ke arah yang lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya.







16 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.