TIDAK MAHU BERUBAH? HIDUPLAH DENGAN APA YANG ANDA MILIKI SEKARANG.

Saturday, May 31, 2014 Nazlee Ismail 2 Comments


TIDAK MAHU BERUBAH?
HIDUPLAH DENGAN APA YANG ANDA MILIKI SEKARANG.

Jika anda mahu kelihatan lebih kurus, mahupun berkehendakkan perut anda lebih kempis, mahukan wajah dan bentuk badan anda kelihatan seperti dahulu atau mungkin lebih menarik lagi - Anda perlu bertindak.

TUKARKAN minuman harian anda kepada kordial sedap SFD (Slim Fast Diet MyBeauty Herbs). Ternyata wajah dan badan terbentuk lebih cepat dan hebat.

Lihat je hasilnya walaupun tanpa bersenam dan jaga makan. Hanya 10 hari!

Saya sudah berubah...(berat badan berkurang !)

TETAPI saya , tidak boleh duduk diam saja... kalau tak ada aktiviti dengan keluarga maka bersenam adalah sebaik aktiviti , ambil masa 30 minit untuk sehari...







My Beauty Herbs

a) Harga Jualan SlimFast Diet RM45.00 Semenanjung Malaysia, RM49.00 Sabah/Sarawak
b) caj pos ; Semenanjung 1-2 kotak = RM7 3-4 kotak = RM9 more please ask* Sabah/Sarawak 1-2 kotak = RM10 3-4 kotak = RM12 more please ask*

Tunggu apa lagi...cubalah sendiri : LELAKI pun boleh consume !

Pesanan boleh melalui Dropshipper My Beayty Herbs :
Email : nazli.angkasa@gmail.com
whatsaap : 0174009726
fb pm : Nazlee Ismail (klik sini)





2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

FOOD REVIEW : PCL Teringin mahu aktif buat review tentang makanan...

Friday, May 30, 2014 Nazlee Ismail 4 Comments


Kita semakin menghapiri ke Bulan Ramadhan tahun ini...selalunya para bloggers terutamanya yang suka buat entri pasal makanan , suka singgah tempat-tempat makan dan menghebahkan kepada umum dalam blog masing-masing sudah semestinya senang mendapat peluang jemputan "food tasting" oleh Pengusaha-pengusaha hotel, restoran dan juga kedai-kedai makanan ternama .

Tahun lepas-lepas aku banyak dapat jemputan tapi tak semua aku dapat penuhi , namun tahun ini kalaulah ada rezeki lagi nak juga aku aktif menulis tentang FOOD REVIEW ..serius , memang tak akan lepaskan peluang !

Siapa cakap orang yang sedang 'jaga makan' tak boleh review tentang makanan...mm ! ; kita nak jadi versatile blogger , kena lah buat semua di luar batasan biasa...

so, blog www.nazlee.com  bersedia menerima  ~ Invitation For Food Tasting . Boleh email kepada saya seperti yang tertera kat header blog... :)

#Kepada Bloggers ..kalau ada kekosongan tu jangan lupa ajak saya sekali eh... !








4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Sejuk je rasa badannya...

Thursday, May 29, 2014 Nazlee Ismail 4 Comments

..lewat malam tadi aku di panggil ke pondok pengawal tempat kerja aku ; ada aduan berlakunya tripping lampu-lampu dalam kawasan .., black-out sekejap kawasan tersebut...

sudah setel semua tu... seorang abang guard tunjuk sesuatuu dalam guni plastik ! .. "incik nazlee tengok ni , saya dapat tangkap depan kuarters tadi.. , esok nak tunjuk kepada Pengarah.. " katanya.

Sebenarnya ada ular sawa besar lagi pernah ternampak tapi tak sempat nak tangkap..., memang kawasan ni dah kira macam habitat haiwan tu pulak.. aku sendiri pernah jumpa anak-anak ular sawa mati digilis tayar kenderaan bila lalu lalang kawasan sini.

itulah kan istimewanya pejabat kami , pejabat kerajaan 'Angkasawan'  ni berada dalam kawasan kampung di pinggir hutan...


#Sejuk je rasa badannya...


# Operasi tangkap ular sawa tengah malam tadi oleh pakguard depan kuartes Pusat Angkasa Negara.




4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Boleh Sit-Up 50x ?

Wednesday, May 28, 2014 Nazlee Ismail 0 Comments

...ya hari ni aku dah mula cuti, mulakan cuti dengan senaman pagi-pagi yang ceria yeah !



aku senyum lebih sebab jarang sangat bercuti ketika orang lain sibuk bekerja.. Yes aku bercuti hari ni esok dan lusa...dan sambung lagi 2 hari...macam lama je aku bercuti...haha.

Sit-up 50x ...boleh percaya ke? ..boleh kalau nak cekang habis urat perut aku ni..
Dulu pernah buat dan tak jadi masalah pun...lebih 50 kali sit-up pun biasa sebab masa tu muda remaja lagi...masa jalani latihan bola sepak sekolah dulu la..



Pepagi tadi sambil jogging kat kawasan riadah depan HB Banting...sesambil tu perati gelagat orang yang jogging . Mereka tu dari pelbagai peringkat umur, memasing dengan semangat yang tinggi untuk jadi sihat ?

Dari semangat tersebut aku melihat dalam diri sendiri.. muhasabah diri ; jadikan apa yang aku lihat sebagai motivasi kehidupan ke arah kebaikan...

# Boleh terjah blog aku yang satu lagi.. GELAGATORANG blogspot.com.





0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

BULI ; Cakap pasal anak saya kena buli !

Tuesday, May 27, 2014 Nazlee Ismail 2 Comments


Hanis & Nina


Dua beradik ni sesekali berjumpa memang hingaq rumah kami dibuatnya ....tapi menikus bila ada tetamu mai ghumah kami sekali-sekala... emm biasalah ikut mama dia dulu-dulu agaknya... dan sampai sekarang ni pun kalau sesapa perasan....mama depa ni jenis orang yang tak banyak cakap lebih-lebih lagi dengan sesapa yang baru dikenali... maaf cakaplah ye mamaD *lambat panas...bagus la macam tu...terlebih mesra susah pulak abang nanti ni..hihii

Semalam aku up status fb pasal anak mengadu kena buli...



...kat luar ada juga jiran-jiran bertanyakan kepada mamaD secara terus...

okay , mama depa  lebih maklum berkenaan hal ni sebab mamaD dan nina dah sembang banyak masa kami berempat keluar jalan-jalan cuti minggu lepas.

cerita nina yang diceritakan balik oleh mamaD kepada aku... ;  senior serumah agak tak puas hati dengan junior (nina dan seorang kawan lagi) , ...tak puas hati tu sebab depa dua ni selalu tak ikut cakap senior (senior semua ada enam orang).. ; disuruh kemas rumah yang disepahkan oleh mereka yang tak pandai jaga kebersihan, dicuri duit oleh mereka yang panjang tangan, disuruh buang sampah (rutin untuk depa 2 junior ni saja) dan ada lagi tapi mamaD tak sebut pulak..bagi aku tu dah kira buli fizikal , kalau sesama buat kerja itu tak jadi hal....tapi asyik dua orang je kena buat menag tak adil !..dan buli mental pulak bila mana depa dua tu selalu diperli sebagai 'menumpang rumah' ...bernanah telinga jugak kalau asyik kena sindir dan tarik muka semacam bila bertemu...cumanya  tarik-tarik rambut jer belum lagi.  *huh dasyat la perempuan pun kuat buli !!

Sebelum itu, Nina dan kawannya sudah memohon pindah rumah kepada bahagian pentadbiran...namun tiada kekosongan. Rumah mereka duduki masa mula-mula mengalami masalah kebocoran dan paip sumbat...jadi penghuni telah diarah pindah dengan berpecah masuk kepada beberapa buah rumah lain termasuklah menempek di rumah senior.

Selalunya kes buli budak asrama ni kebanyakannya berpunca dari kes cemburu.., masalah boyfriend dan seumpamanya...tapi ni tidak bagi kes buli Nina dan kawannya. *kes terpencil ...

Masalah kecik boleh diselesaikan...harapan aku macam tu lah,  namun perlu pemantauan dan sokongan dari ibubapa juga...kesian aku tengok kalau kami tidak suarakan kepada bahagian pentadbiran, takut nanti depa belajar dalam keadaan stress.

Untuk tindakan selanjutnya , Jumaat ni kami bersama ibu bapa kawan nina yang sorang lagi tu akan berbincang dengan pihak pentadbiran. cakap telefon saja tak boleh jalan..kena bersemuka baru jelas apa yang patut dan perlu diambil tindakan.

moga dipermudahkan segalanya...









2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Alahh...daftar link blog je punn...

Monday, May 26, 2014 Nazlee Ismail 2 Comments


Berkeinginan buat blog satu lagi...sudah buat pun namun ianya terbengkalai...

Hari ini dengan entri ;

Sila mendaftar url blog anda di sini ... (klik jer..!)


Sila oh sila...Sila lah...


Blog Gelagatorang cuba diaktifkan...

Sekian , Terima kasih.




2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Aku sensitif

Monday, May 26, 2014 Nazlee Ismail 4 Comments


..okay dah nak tiba musim cuti sekolah. ..bagi yang ada anak-anak sekolah tu memang biasanya dah merancang bercuti..

aku sudah plan nak ambil cuti.. 28, 29 dan 30 bulan ni...sambung 2 hari lagi termasuk Sabtu dan Ahad.
Famili mamaD dari Sp nak mai sini... beramai-ramailah , cantiklah tuu..tak payah aku balik ke sana memandu kereta... bersengkang mata dengan jem segala.

welcome to my home ! ...rumah kami sentiasa terbuka untuk kunjungan tetamu...
port rumah aku bukannya terbaik sangat tapi boleh la..selesa ?  tak tau lah ...tapi kami suami isteri sentiasa berbesar hati jika selalu ada tetamu bertandang.

Syukur pada Yang Maha Kuasa...memberikankan kami limpahan rezeki untuk dikongsi bersama..

aku baru apply cuti melalui sistem hrmis.gov ; ..harapnya boleh la lulus cuti aku kali ni... ; selalu pun senang jugak nak lulus cuma aku je jarang-jarang ambil cuti panjang.

yeah aku sensitif pasal cuti dan cuti sekolah anak-anak !

korang macam mana ? ...dah plan cuti sempena cuti sekolah jugak ke?

Isu semasa : ..ramai dikalangan kita sangat sensitif bab halal dan haram dalam makanan mereka , lebih sensitif lagi bila tahu ada keluar berita di media sosial baru-baru ni bab kandungan gelatin babi dalam coklat cadbury hazelnut... yeah sangat bagus tu kesensitifan masyarakat kita dalam hal tersebut... namun dari segi sudut lain pula banyak diperkatakan tentang haram yang lainnya yang mana sudah termaktub sekian lamanya di dalam kitab Al-quran.. Mengharamkan umatnya melibatkan diri dalam sesuatu yang haram bagi orang-orang Islam...camana tu ...ramai je yang tak berapa sensitif !





4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

SUPERSQUAD ; Filem Animasi Hebat Penuh Komedi dan Aksi

Monday, May 26, 2014 Nazlee Ismail 2 Comments


Filem animasi versi bahasa Melayu tempatan semakin mendapat tempat di pawagam-pawagam tempatan dan juga tidak asing lagi bagi penonton kita.

Rentetan dari perkembangan pesat industri filem dan siri animasi tempatan bermula dari siri Usop Sontorian di siaran televisyen tempatan dan ianya terus mengorak langkah dengan produk dari siri dan  filem animasi Upin Upin yang melakar nama di luar negara dan menjadi siri animasi yang sangat digemari oleh penduduk negara Indonesia.

Sedar akan perkembangan pesat ini, syarikat Netcarbon Sdn Bhd membawakan sebuah filem animasi terbaru berjudul SuperSquad.

Filem yang dijadual ditayangkan pada 5 Jun nanti ini merupakan sebuah filem animasi yang mengisahkan tentang pengembaraan lima adiwira muda, juga mempunyai isu dan masej yang mahu diceritakan.

Penonton harus ke pawagam untuk menonton aksi yang mencuit hati dan bermesej terutamanya kepada golongan kanak-kanak remaja bagi mewujudkan motivasi dan semangat setiakawan yang bakal diceritakan dalam filem tersebut...

Selain jalan cerita yang menarik , penggunaan suara daripada kalangan artis yang berpengalaman juga menjadi tunjang yang kuat terhadap siri ini.

Pemenang Bintang Paling Popular,  Anugerah Bintang Popular Berita Harian ABPBH 2013  ; Aaron Aziz berlakon filem animasi.



Laksamana Aaron
Hah, ini dia filem animasi pertama Aaron Aziz   #SuperSquad, penuh aksi dan komedi . Akan berada di Pawagam seluruh negara sempena musim cuti sekolah dalam masa terdekat ini. .

Suara pelakon lain antaranya ialah Dafi , Diana Danielle dan  Radhi Khalid ...juga turut sama melakonkan watak  ialah Amran Ismail (Amaris) , Elza Irdalynna, Marina Tan, Megat Shahrizal, Maya Arissa dan Naa Murad.



Bawalah bersama anak-anak, anak sedara, cucu-cicit anda dan ceriakan mereka dengan gelagat lima superhero (anak-anak Laksamana Aaron) ini.

Kalau mereka suka The Incredibles dan Avengers, mereka pasti akan riang gembira menonton filem animasi hebat SuperSquad !

Biodata SuperSquad ;








Jom Bersama Anak2 & Keluarga... Belajar sambil Tonton Filem Animasi SuperSquad di Pawagam Seluruh Malaysia ..


FILEM ANIMASI SUPERSQUAD

Tarikh tayangan : 5 Jun 2014

Genre : Animasi - Aksi & Komidi
Pengarah : Mohd Rasdan Ramlee
Penerbit / Pengedar : Netcarbon Sdn Bhd
Website : www.supertots.tv
Facebook : https://www.facebook.com/supersquad






2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Rezeki petang si kaki pancing tak tegar...

Sunday, May 25, 2014 Nazlee Ismail 0 Comments

#kakipancing tak tegar adalah ketogori pemancing seperti aku ni...., bila hari minggu dan bila ada 'kaki-kaki' lain yang mengajak..

..pagi tadi singgah tengok-tengok dulu keadaan air sungai, pasang ke surut...laju ke tenang airnya.....tinjau-tinjau tempat tak kena bayar pun sebab lokasi ni memang free , siapa yang suka boleh datang memancing di sini.. okay senang cakap lah...

Anda tau mcD , tapak pasar malam Banting ? , ..haa kat belakang tu jer pon. Lokasi ni memang popular di kalangan #kakipancing  ikan patin khususnya mereka yang berdekatan.

Cuaca sebelah pagi memang baik tapi air sungai sangat deras ..., air terlalu surut ; kami mengambil keputusan balik dulu ke rumah sementara menunggu air pasang di sebelah petang.

Itu pasal la ...ada masa buat kerja dekorasi ruang tamu kitaorang, ..aku tolong mamaD *(cerita di entri sebelum ini) .

Lepas solat Asar..baru kami turun pancing....cuaca redup dengan angin sepoi-sepoi bahasa dan air sungai cantik !







0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Dekorasi : Ada frame gambar loveing couple kat situ...

Sunday, May 25, 2014 Nazlee Ismail 2 Comments





...mamaD rasa puas hati bila dekorasinya kat suatu sudut dalam rumah kitaorang ni sudah disiapkan pagi tadi ; Semalam ke IKEA mamaD beli lilin wangi besar dua bijik , papan rack dan beberapa items lagi...

Kerahan tenaga ...tapi tak susah mana pun cuma drill dinding empat lubang , pasang 'L'square tu ..then letak papan rack tu dan hiasan dikemas susun atur oleh mamaD sendiri...dalam satu jam siap...tapi ada tambahan lagi, aku kena pasang siap-siap grill untuk langsir raya ..haha beres cuma tunggu nak gantung bila tiba waktunya.. (*bulan puasa nanti tak larat nak buat...)

...dah cukup-cukup berpeluh masa tu, ...rumah dah berhabuk banyak sebab kerja-kerja drilling...so kena vacuum keseluruhan ruang tamu ; workout lah kiranya...


...aku cukup sayang pada dua barang koleksi aku tu... skuter dan basikal pink colour ni ; aku beli masa pegi sempadan siam bebrapa tahun lepas...

then  ...korang perasan tak? ..ada frame gambar loveing couple kat situ ; ha tu gambar masa kitaorang baru kahwin n tu lah pertama kali kami datang KL, *pengantin baru tuuu ..huhuuu







2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Melayankan kehendak mereka yang disayangi ..

Sunday, May 25, 2014 Nazlee Ismail 6 Comments

...Melayankan kehendak mereka yang disayangi ...

..keluar rumah dari jam 12 tghari tadi hinggalah jam 11 malam baru la nampak kelibat di rumah sendiri...huhu penatnya dengan lenguhnya kaki tak terucap di mulutku. *abah jadi bodyguard kepada theyalls my princess

Ingatkan petang nak memancing seperti yang dirancang tapi tak jadi lah pulakk! , mamaD , Hanis dan Nina ada plan baik punya.... sebenarnya dari minggu lepas lagi depa tu dah plan nak ke The Curve ni sekali lagi...kiranya repeat last week punya lah ..dah ushar barang-barang yang nak dibeli minggu lepas...bila abah dapat gaji depa ajak datang lagi sini.

Ke IKEA sekejap round-round dalam ...biasalah mamaD kalau ke sana harus singgah melawat kawasan ! ...beli 2, 3 ketul lilin wangi dan kain langsir siap....keluar dari tu nak makan meet ball yang sedap sangat tu..*taktaulah aku sendiri tak pernah makan...

...tapi tak jadi sebab kena beratur panjang dan tempat duduk/meja makan penuh ..padat dengan orang ramai ; kalau tunggu juga mau pengsan sebab dah kebulur sangat.. ; kami makan nasi ayam je  kat area bawah Ikea tu..

dah kenyang , cari surau dan lepas tu baru la mula aktiviti... ..masa dalam eCurve tu mamaD kata macam ternapak kelibat beberapa Bloggers Malaysia.. , mungkin ada blogerians punya aktiviti yang aku tak ikuti...


selesai di situ...

..dari Damansara balik singgah pulak kat The Mines, Seri Kembangan...dekat la dengan hostel tempat akak (nina) menginap..., ada sikit barang nak beli... nak minta belikan kasut. Katanya "kasut akak dah koyak la mama..., akak pakai baju kurung dengan kasut sport je...Miss pun dah tegur kenapa akak pakai macam tu .."

Sedih pulak aku dengar. Tadi masa kat The Curve ada kasut-kasut cantik tapi Nina tak berkenan pulak... Hanis jer sorang beli untuk dia.

Husnina ni anak sulung kami yang agak cerewert dalam memlih barang....berbanding dengan Hanis Umairah yang tak kisah tapi tak boleh kalah dalam membeli...apa yang akak dia dapat dia pasti nak yang sama juga...kalau kasut, maka kasutlah kedua-duanya..

penat kami melayan kehendak anak-anak ; kesian mamaD sampai berpimpin bila menuruni  tangga... *lif ada tapi saja nak dera...

Ini dah boleh mengalahkan orang jogging petang berkilo-kilometer..huhuuu !




6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Aku suka cara hidup sebegini...oh tenang je rasa.

Saturday, May 24, 2014 Nazlee Ismail 11 Comments

"..tunggulah nanti aku free time petang sikit, sempoi jer kan korang hah..... lepak tengah-tengah panas, tauk tarik , tauk tarik tali pancing...masuk dalam bekas baldi dua, tiga ekor ikan talapia merah...huh !  siap tunjuk lagi, tayang-tayang kat aku yang lalu lalang tengah kerja ni......

kerja jadi keutamaan, hobi jadi nombor dua ! " ....monolog aku sendirian dari atas motor kapcai.

 .....tapi kan bila lalu lalang kat situ... serius best tengok diaorang bersantai ...huh memang terasa mengedik je jari-jari tangan ni , nak jugak aku join sekaki...

...bangun lah pagi-pagi sebab waktu itu ada satu keberkatan dan lakukanlah apa yang hendak dilakukan ; aku suka cara hidup sebegini...oh tenang je rasa.


#aku kerja hari ni...separuh hari .



airnya nampak tenang , ...setenang hati mereka yang santai di sana...





11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Dua pilihan petang ni...

Friday, May 23, 2014 Nazlee Ismail 3 Comments

nak pi mancing ke nak ke gym...dua pilihan dan dua-dua tu keputusan di tangan aku ;

satu aktiviti boleh menyihatkan badan...dan sa lagi boleh realese tension..kononnya lah, tapi kalau dapat banyak ikan boleh jadi tension jugak..asyik teringat tempat tu jer..haha :)

Decide punya deside maka...gym pilihan kami (mamaD ikut selalu...) , memancing esok-esok je lah..shopping pun lusa-lusa pun boleh !

Jangan kata tidak kepada senaman, katalah boleh selalu ...boleh ! boleh !

So..,  apa pulak korang buat petang-petang ni ?

>>> hepp.. jangan tido petang nanti boleh hilang akal tau !!

#kakipancing ...sentiasa teringat tempat dan port baik punya !





3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen Blogging + Menang Hadiah!

Friday, May 23, 2014 Nazlee Ismail 4 Comments



KLIK BANNER UNTUK JOIN

Salam 1 Malaysia. Segmen terbaru kini dilancarkan! Tujuan segmen ini diadakan untuk beramah mesra sesama blogger. Yang tak kenal, kini boleh berkenal-kenalan. Menambah rakan maya. Yang bestnya segmen ini menyediakan hadiah menarik buat pemenang bertuah!

HADIAH:
USB Flash Drive/Pendrive 8GB
Jewellery Fashion 1 set
Novel
T-Shirt
Fridge magnet
Keychain

Segmen Blogging + Menang Hadiah! anjuran dan tajaan Yumida

TAMAT: 29 MEI 2014 – Jam 11.59 malam





4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Aku cuma nak cakap makan cara ni lebih memberi kepuasan....

Thursday, May 22, 2014 Nazlee Ismail 6 Comments


kata orang makan tembikai ni sedap masa cuaca panas terik... *extra power !!

semalam pi econsave beli sebijuk tembikai dengan harga RM4.99/biji saiz besaq kepala orang dewasa (eh besar lagi kot buah tembikai tu..)

potong belah dua (macam selalu aku buat), cara yang tak senonoh makan tembikai ...jangan ikut cara ni...memalukan kalau dengan orang yang tak biasa dan penuh adap sopan mengambil makanan.

kali ni aku rasa tembkai tu berlebihan air...manis tak berapa sangat tapi biasa 'manis-manis buah' gitu.. ; *patut la 2 hari sebelum tu harga kat situ Rm6.99 sebiji...down grade rupanya...

merungut pasal kualiti tu tidak la sangat sebab cara kami laki bini ..opss ! suami isteri makan buah tu sudah melenyapkan segalanya..

cer hangpa try buat tengok !!

aku cuma nak cakap makan cara ni lebih memberi kepuasan.... (mamaD kata , saki baki yg tinggal kat kulit dalam tu boleh buat kerabu..sedap katanya) wow !






6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bahagia kita boleh berjangkit kepada orang yang memerhati...

Thursday, May 22, 2014 Nazlee Ismail 1 Comments


Ada sebahagian dari kita boleh menghabiskan waktu sehari penuh hanya untuk membaca, berfikir, mengarang atau menghafal , kalau ikutkan normal praktis sebenarnya perbuatan itu tidak bagus atau tidak sihat bagi mental seseorang , ... sebaiknya lakukanlah semua kegiatan itu sesuai mengikut keperluan saja dan yang lebih penting.

kita faham , ada orang tertentu....itu memang pekerjaannya ...hidup dan matinya hanya untuk itu...kalau tak 'miss soru' katanye.. .

Tapi bagaimana mendapat bahagia ? ...merasai bahagia ?.,  mesti ramai yang akan kata itu adalah subjektif dan tak dapat nak diberitahu serta fahamkan kepada orang lain secara terang dan nyata !

Solusinya..carilah kegiatan yang variasi kerana pergantungan daripada satu kegiatan ke kegiatan yang lain akan membuat jiwa akan menjadi lebih bersemangat .

Setiap orang yang punya fikiran waras akan sentiasa berusaha bagaimana untuk mendapatkan kebahagian melalui ilmu, harta atau kedudukan yang dimiliki. Orang yang paling bahagia di antara mereka adalah orang yang beriman kepada Allah swt kerana kebahagiannya tetap berterusan di setiap keadaan hingga dia bertemu dengan Penciptanya .

Salah satu bentuk kebahagiaan adalah hati yang terhindar daripada pelbagai jenis penyakit yang sangat serius contohnya seperti sifat ragu-ragu, mudah marah, berpaling daripada Allah swt, tidak yakin, tenggelam dalam perkara syubahat dan ikut hawa nafsu .

Anda nampak tersenyum pagi ini / hari ini..itulah kebahagian luaran  ; adakalanya bahagia itu boleh ditunjuk (bukan menunjuk2) dan ada juga masanya tidak perlu....insyaAllah bahagia kita boleh berjangkit kepada orang yang memerhati...

#beri mereka idea...







1 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Ramai yang nak kurus tapi malas....

Wednesday, May 21, 2014 Nazlee Ismail 11 Comments

aku dah 2, 3 hari tak buat senaman...rasa macam tak sedap badan ...sabtu/ahad jalan jalan cari makan , Isnin , selasa , dan harini ..kursus , mana sempat nak buat peluh jantan keluar...

ada perasaan nak buat tapi ada juga 'M'nyerr!!

[ NAK KURUS TAPI MALAS ? ] - Boleh je !

Ini antara TipsMy Beauty Herbs Minum air kosong sahaja.
Minum air kosong 80z @ 1 gelas air sebelum makan akan membuatkan perut rasa padat. Jadi selera makan berkurang.

Bawalah botol air anda ke mana sahaja. Minum dan elakkan minuman soda atau yang manis. Bandingkan je berat anda dan perubahan yang sihat setiap minggu. OK?

Nak cepat lagi? Boleh....
Turun berkilo-kilo dalam selepas 10 hari dengan kordial sedap hebat SFD. Lihat sahaja wajah dan tubuh anda terbentuk lebih Firm & Hot.



My Beauty Herbs

a) Harga Jualan SlimFast Diet RM45.00 Semenanjung Malaysia, RM49.00 Sabah/Sarawak
b) caj pos ; Semenanjung 1-2 kotak = RM7 3-4 kotak = RM9 more please ask* Sabah/Sarawak 1-2 kotak = RM10 3-4 kotak = RM12 more please ask*

Tunggu apa lagi...cubalah sendiri : LELAKI pun boleh consume !

Pesanan boleh melalui Dropshipper My Beayty Herbs :
Email : nazli.angkasa@gmail.com
whatsaap : 0174009726
fb pm : Nazlee Ismail (klik sini)







11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segment Bloglist Bubblynotes.Com 48 jam #1

Wednesday, May 21, 2014 Nazlee Ismail 10 Comments

[update  terkini  pasal kesilapan pg td...sorry !] 14:59

http://www.bubblynotes.com/2014/05/segmen-bloglist-bubblynotescom-48-jam-1.html
Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1 bermula dari 20/5/2014 SEHINGGA 22/5/2014, jam 9.45 a.m... Semua blogger tak kira yang baru atau lama, femes atau tidak, retis atau tidak dijemput untuk memeriahkan segmen ini... Tujuan? Pertama, haruslah nak pilih 10 orang blogger yang bertuah untuk masuk bloglist Bubblynotes.Com dan nak rapatkan lagi silaturahim sesama kita, follow memfollow untuk semua blogger2 yang menyertai segmen ini. Pemenang segmen akan dipilih oleh pakcik Random.Org...

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. FOLLOW blog Bubblynotes.Com 
2. Buat entri bertajuk: Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

Kemudian pastekan coding seperti tutorial di bawah ini...

 
4. Tinggalkan URL entry uolss ke dalam ruangan komen di bawah. 

Simple dan mudah kannn??? Segmen copy+paste paling awesome kot bagi iolss... 

PEMILIHAN PEMENANG:
1. 10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org) 
2. Pemenang akan diumumkan pada 23/5/2014.





10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Sandar Elly ?

Wednesday, May 21, 2014 Nazlee Ismail 8 Comments

Pcl Sandar Elly...hah !

sandar jangan tak sandar...
balik rumah tengok gambar baru terperasan...
maskot ELLY tu dalamnyer lelaki ke perempuan ??






:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

#SuperSquad ; Filem Animasi Terkini bakal ditayang ke seluruh pawagam di Malaysia pada 5 Jun 2014 ; nantikan kemunculannya.. "selamat menonton bersama keluarga"




8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Giveaway RM300 By Blog Pancing Elih

Tuesday, May 20, 2014 Nazlee Ismail 14 Comments




3 perkara ekspress petang ni (saat ini) aku lakukan berkenaan blog..

satu , ..edit dan tambah kotak gplus komen semula pada entri sebelum ni (pagi tadi)...siap !

dua , nak sertai sekurang-kurangnya satu segmen atau GA ...dalam proses ( yang ni la.. selesai sat lagi)

dan ke tiga ...pasang niat nak blogging memalam nanti  :)

....jadi, dalam perkara yang kedua ni..aku ajak korang sama join memeriahkan blogger yang baru ni...baru aku nak kenal dan dia juga suka memancing, sama hobinya dengan aku...walah !

Syarat mudah dan hadiah lumayan...RM 300 hadiah keseluruhan , ada syarat-syaratnya di sini. Mudah saja..

join klik sini !

Pesanan penganjur : Tarikh tutup penyertaan adalah pada 04 Jun 2014. Jika penyertaan kurang daripada 100 orang, mungkin giveaway akan dilanjutkan, bagitau kawan-kawan yang lain biar giveaway ini tamat tepat pada tarikh ini.






14 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Salam dari bilik kursus

Tuesday, May 20, 2014 Nazlee Ismail 9 Comments

..salam ;

di hari ke 2 @jkr wilayah ni dan berbaki sehari lagi untuk aku cukupkan 7 hari kursus wajib bagi kami yang makan gaji dalam kerajaan ni..

sebenarnya hadir kursus ni adalah enjoy ...ye boleh lari dari tugasan kebiasaan di pejabat.. dapat pulak cours yg tak berat otak nak terima...kiranya refresh semula apa yang dah pelajari dulu..

semalam 1st day ; powerbank lupa bawak...henpon dah habis bateri , mata jadi cepat rasa ngantuk sebab takda santapan minda luar... tapi untung juga dapat penceramah yang pandai buat lawak... double meaning joke tu biasa bagi orang lama seperti penceramah kitaorang ni...

okay bye..mulakan kelas !

pssst.. makan best !







9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Okay ni kenangan sepintas lalu... tetiba teringat !

Monday, May 19, 2014 Nazlee Ismail 6 Comments



...masa nak buat deraf pasal entri #SuperSquad... fb aku ditag gambar lama ni ...huhu sungguh nostalgia , lama tu tak la sangat ...dalam tahun 1993/94 macam tu lah..

Muda belia kami masa tu hahaa....ada aktiviti panjat Gunung Jerai bersama rakan sepejabat !
nama je panjat gunung tapi semuanya guna motosikal dan kereta naik atas.

Masa tu panggil Mat Motor..belum ada lagi istilah Mat rempit...tapi istilah bohsia dan bohjan baru menular...wahh tak sanggup aku kalau di cop mcam tu ; nauzubillah...

kami pemuda berhemah dan baik-baik belaka , walau ekzoz motor bunyi kuat tapi depan warga tua dan anak/mak dara..bunyinya boleh 'dilembutkan'....kiranya pemuda yang habis sopan la masa tu hahaa..

Okay ni kenangan sepintas lalu... tetiba teringat ! cer cari PCL... mana?

[Aku punya entri preview #SuperSquad nampaknya terbantut 2, 3 hari lagi ....sebabnya esok mula kena hadir kursus di JKR CKE Chan Sow Lin selama 3 hari....]

#peringatan utk diri sendiri  ; ..tidur awal supaya tidak mengantuk masa kursus ... k bay !









6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Aktiviti semalam di eCURVE bersama SuperSquad ; Sebuah Filem Animasi Terbaru !

Sunday, May 18, 2014 PCL 1 Comments

[17 Mei 2014; Sabtu 1.30pm~5.30pm @ eCURVE , Damansara]

...PCL dijemput hadir bersama keluarga memeriahkan majlis preview Filem Animasi SuperSquad oleh Blogger Broframestone selaku penyelaras majlis tersebut.

Turut hadir memeriahkan juga adalah beberapa Blogger tempatan ;  #best #peace #SayangiBroFramestone....hah pose maut semua ada !

Antara blogger yang hadir : (Fazrol Amer, Mr.Redscarz, EzadskytechIshak@sohoque, Yan Ty , Ayuejean, Nami Namia, Mrspuex dan ramai lagi....Raha, Sue Sopian, YatieFizzy, Fana *sekadar menyebut beberapa nama.



..kami disambut mesra oleh krew-krew SuperSquad . Paling best keramahan peganjur majlis iaitu Puan Haslina bersama keluarganya . ...terbaik,  suka !

Pendaftaran berjalan lancar walaupun terlewat dari jadual....dan sesi bergambar bersama maskot SuperSquad disulami dengan sesi suaikenal antara blogger yang hadir...*tak semua pcl dapat kenal huhu..sorry ! dua orang bloggerpames bawah ni jek...*penah berjumpa sebelum ni .



Serius pcl tak berapa kenal sangat dengan group blogger kali ini..cuma ada beberapa nama sahaja yang biasa dengan blog pcl ... ; selepas itu kami dibawa masuk panggung untuk menonton preview filem animasi terbaik masa kini , wow !...memang gempak la..tak sabar tau nak tunggu masa tayangannya bermula..

Kamera anak-anak isteri pcl (Nina & Hanis juga mamaD ) sempat merakam beberapa momen sempoi.. "sabar menanti" tu hahaa..





okay maaf ye .... nantikan review PCL untuk Filem Animasi SUPERSQUAD dalam entri berikutnya.. memang best ! kualiti gambar-gambar pun cantik ... sharp lagi tau !

p/s ..masuk panggung jam 3pm dan majlis selesai keseluruhannya hampir ke jam 6pm (termasuklah aktiviti sampingan seperti memberi hadiah kepada pemenang yg bertuah....tapi pcl n family tak bertuah ..dan tak sempat nak jawab soalan...bagi chance kat adik2 kecik :))  ok bai !!




1 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kehidupan Bermasyarakat ; Mengintip Rumah Orang.. Salah ?

Friday, May 16, 2014 Nazlee Ismail 13 Comments

Mengintip orang itu nyata kesalahan dan berdosa ; mengintip rumah orang juga adalah suatu perbuatan salah.... tetapi ramai orang tak sedar atau tidak sengaja melakukan perbuatan sumpama ini.

Pada masa kini, dengan populasi yang padat khususnya di bandar-bandar ...kita nampak saling hampirnya bangunan dan saling berhadap-hadapnya antara pintu dengan pintu dan tingkap dengan tingkap , menjadikan kemungkinan seseorang itu untuk mengintip (mengambil tahu) kehidupan jirannya.

Ramai yang tidak mahu manahan pandangannya, malah apa yang berlaku terkadang dengan sengaja. Mereka tinggal di bahagian atas yang lebih tinggi dengan sengaja mengintip melalui tingkap mereka ke rumah-rumah jirannya yang lebih rendah.

Ini adalah satu penghianatan dan permerkosaan terhadap hak-hak jiran yang perlu kita tahu dan saling mengerti/faham. Dalam Islam...perbuatan tersebut adalah merupakan jalan menuju yang diharamkan kerana dengannya akan boleh membawa bencana dan fitnah.

Inilah adalah antara dosa-dosa kecil yang selalu dipandang ringan oleh manusia ; kalau kita tahu hukum mana mungkin kita berani langgar ...

Sabda Rasulullah saw   "Sesiapa mengintip rumah suatu kaum dengan tanpa izin mereka, maka halal bagi mereka mencongkel mata orang tersebut. "
Hadis Riwayat Muslim : 3/699

Kupasan dari pengertian hadis tersebut adalah untuk menekankan bahawa Umat Islam supaya sentiasa menjaga pandangan agar terhindar dari melakukan sebarang bentuk fitnah.

Namun...kefahaman kita tentang hidup bermasyarakat perlu diambil kira..
Mengambil peduli dan mencampuri urusan orang lain sememangnya ada batas yang dibenar dan ada batas yang dilarang . Secara umumnya kita dibenar mencampuri urusan orang lain selama mana ia bermaksud untuk kebaikan .

Seperti contoh , jiran yang kelaparan atau kesakitan atau ditimpa musibah atau melakukan maksiat . Kita mesti mengambil tahu malah wajib hukumnya kita mengambil tahu dan mencampuri urusan mereka agar kita dapat membantu mereka . Jika lapar kita hulurkan makanan , jika sakit kita hantarkan ke klinik , jika ditimpa musibah kita hulurkan bantuan dan jika mereka melakukan maksiat maka kita menasihati dan mencegahnya.

Sabda Rasulullah saw : "Sesiapa yang tidak mengambil berat urusan orang Islam maka dia bukan dikalangan orang Islam ."

Tetapi mencampuri urusan orang lain sehingga mendedahkan aibnya yang sebelumnya tidak diketahui oleh sesiapa atau sengaja menjatuhkan maruahnya tanpa sebab yang syarie maka hukumnya jelas dilarang oleh syara' ...Orang-orang seperti inilah yang wajib dicongkil matanya !

semoga bermanfaat .

>sebahagian artikal diambil di sini sebagai rujukan penulisan.







13 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Selamat Hari Guru dari Hanis

Friday, May 16, 2014 Nazlee Ismail 2 Comments

... Ingatkan dia nak ucap selamat hari guru kepada cikgu-cikgu sekolahnya...

Hanis tak beli hadiah la... Malas la nak pi sekolah.

Mintak sy sms ke driver van sekolah cakap. ..jangan datang ambik dia..
MamaD pujuk dia dari semalam lagi..

Apa masalahnya?

>Pemalu...malas nak beramai-ramai beramah mesra ; bukan belajar punn... nanti adik bagi hadiah kat cikgu sorang-sorang kata Hanis Umairah..





2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Berat turun 26 kilogram !

Thursday, May 15, 2014 Nazlee Ismail 6 Comments


SLIM FAST DIET ; Produk kesihata dari My Beauty Herbs selain mengempiskan perut, menurunkan berat badan turut meningkatkan tahap tenaga anda. Membuang toksin, melegakan haid bulanan wanita, melambatkan proses penuaan dan turut membantu masalah ulser.

Hebatkan ! Malah terkandung 15 khasiat lain untuk diri anda!

+ 'Attack' lemak-lemak berlebihan di wajah dan badan
+ Menyingkirkan lemak-lemak berkenaan
+ Segera menegangkan bahagian yang hilang lemak
+ Perut segera rasa kempis dan tegang dengan 1x minum
+ Melegakan sembelit
+ Memantau Selera
+ Memberikan Rasa Kenyang
+ Menyediakan supplement terbaik tubuh
+ Memberikan Tenaga
+ Menyingkirkan bonjolan lemak yang kurang menarik
+ Mengurangkan pembendungan air
+ Meningkat metobalisma anda
+ Menghilangkn toksin yang memudaratkan
+ Menganjalkan kulit untuk penampilan lebih muda
+ Kulit yang lebih sihat dan berseri

SLIM FAST DIET : Sedap diminum sekali sehari | Menurunkan berat berkilo-kilo dalam 10 hari | Mengempiskan perut selepas beberapa jam pengambilan pertama | Melangsing & Menganjal | Menahan Selera Makan | Merawat-Memulih-Mencantikkan Kulit | Mengurangkan Tekanan | Lebih Muda Hari ke Hari | 100% Berkesan dan Lulus KKM .



a) Harga Jualan SlimFast Diet
RM45.00 Semenanjung Malaysia,
RM49.00 Sabah/Sarawak

b) caj pos ;

Semenanjung
1-2 kotak = RM7
3-4 kotak = RM9
more please ask*

Sabah/Sarawak
1-2 kotak = RM10
3-4 kotak  = RM12
more please ask*

Tunggu apa lagi...cubalah sendiri : LELAKI pun boleh consume !

Pesanan boleh melalui Dropshipper My Beayty Herbs : 
Email : nazli.angkasa@gmail.com
whatsaap : 0174009726
fb pm : Nazlee Ismail (klik sini)





6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Liebster Award dari ABE KIE

Thursday, May 15, 2014 Nazlee Ismail 0 Comments

Ramai yang buat dan layan jek dengan Liebstar Award ni... ; ramai juga blogger yang seakan memahami rentak blogger dari semasa ke semasa...Nampak cara mahu mengenali dan dikenali itu lebih kurang sama dengan sebelum-sebelum ni...

Jawab tag bukan satu kemestian... malahan bukan suatu paksaan pun ;  semuanya telah dijelaskan di sini mengikut kefahaman saya. >> Betul ke apa yang aku faham tentang "Liebster Award"



Saya menjawab Tag dari Blogger Zuki.com
yang mengajukan 11 soalan di bawah (rujuk di sini)

"Selamat Hari Guru... Cikgu Zukidin"

1. Siapakah date pertama anda dan di manakah anda berdating dengannya?
  • dah tentu-tentu Diana namanya ....kat mana ?  Penang la...
2. Nyatakan tiga saat terindah di dalam hidup anda.
3. Apakah kereta/motosikal pertama yang anda miliki?
4. Apakah menu masakan yang pertama sekali anda belajar dari ibu tersayang?
  • Masak nasi guna dapur kayu ...*sukat beras dgn jari . Serta masak Gulai Ikan.
5. Sekiranya anda mengalami tekanan, apakah yang anda lakukan?
  • Hujung minggu pi memancing (hari minggu) / jika tension  masa kerja ...cari masa bersenang-senang dengan blog..
6. Di manakah anda mendapat pendidikan tinggi?
  • Universiti Blogger tapi tak tahu di mana wujudnya....; teknikal dari Polytech Ipoh (PUO).
7. Destinasi pelancongan yang paling jauh pernah anda pergi?
  • Jauh la sangat ...Dalam Malaysia je.
8. Apakah tujuan anda menulis blog?
  • Hilangkan boring lebih baik dari megelamun.., jauhkan tension kerja dan tambah networking.
9. Sekiranya kawan baik anda sendiri menikam anda dari belakang, apakah tindakan anda?
  • Uhhh !! kalau nampak pasti akan saya elak . 
10.Siapakah individu yang telah mengubah hidup anda?
11. Sekiranya anda tidak melakukan pekerjaan yang anda buat sekarang, apakah pekerjaan yang bakal anda ceburi?
  • Hahaaa...mungkin berniaga di pasar-pasar malam area Sungai Petani Kedah. nak tau apa yg pcl jual klik Pasar Malam .


Okay...saja je PCL suruh anda klik2...;

owwohhh!   ingat begitu mudah nak cerita ulang tayang  ; mohon baca ajelah entri lama-lama pcl tu yang telah di link kan...

Seterusnya Libster Award dengan Logo sama berpindah kepada anda yang teringin menjawabnya...

Ini soalan dari saya  :

satu je ... *SIAPA YANG PALING KEJAM di kalangan blogger yang dikenali / di tempat kerja anda / di mana-mana saja ? (soklan trick ..lebih kepada teka teki ..okay jawab jangan serius sangat  OK !

p/s ..suka-suka ok... bagi anda yang memang konfiden tahu jawapannya ; sila jawab esok ! :) smile.




0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kring- kring-kring....kring-kring ..

Wednesday, May 14, 2014 Nazlee Ismail 16 Comments

Bila ikan menarik umpan kail.. "Kring- kring-kring....kring-kring " ...seakan itulah bunyinya :)

aku harap gambar ni tidak dikelaskan sebagai gambaq kuang ajaq ... "salam WW"




16 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Hebahan tentang Blogger Movie Day Out : Animasi Super Squad oleh Bro Framestone.

Wednesday, May 14, 2014 Nazlee Ismail 5 Comments

Riadah bersama keluarga dan menontn filem animasi tempatan di eCURVE sempena Blogger Movie Day Out : Animasi Super Squad .


Kepada Blogger dan ahli keluarga, anda dijemput bersama Bro Framestone di eCurve Damansara .

Bro Farmestone meminta dihebahkan kepada mereka yang berminat dan segera menghubungi / pm fb beliau selewatnya esok hari (15/5/2014) sebelum jam 4pm untuk jemputan.

details : http://www.broframestone.com/2014/05/blogger-movie-day-out-animasi-supersquad/

Sekian di maklumkan..

thnks Bro.




5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Libster Award dari Akif Imtiyaz

Monday, May 12, 2014 Nazlee Ismail 9 Comments

Libster Award  


Logo merah hati tersebut telah dianugerahkan kepada blog ini dari Blogger Akif Imtiyaz. *sebenarnay Lya bukan nak anugrahkan pun tapi dia dah jadikan saya ni salah sorang 'mangsa' tag dia hahah !      (sila rujuk  di sini ) .. takda hal lah kan, biasa je nie :) . 

okay ,  teruskan membaca ... Soalan dari Lya ni akan dijawab seikhlasnya, insyaAllah...bukan Lya saja nak kenal ; mungkin pembaca nazlee.com pun nak tau jugak kan...

1~  Di manakah tempat lahir anda ?
PCL berasal dari Negeri Perak, lahir di rumah emak  kat Parit Buntar (aku Kampung Boy)

2 ~ Saat bilakah anda akan berasa Tenang ?
Bila PCL bersama keluarga , isteri dan anak-anak  buat aktiviti luar bersama dan satu lagi.... bangun sepertiga malam buat amalan sunat.

3 ~ Kenangan zaman sekolah yang tak pernah anda lupakan ?
PCL suka ikut kawan , Seludup masuk/oder roti canai dari kedai luar untuk makan tengah malam di asrama.memalam selalunya lapar sangat...mana boleh tahan supper roti kering jer..

4 ~ Lagu hari raya yang anda suka ?
Alaa..lagu best Allahyarham Tan Sri P.Ramlee  "Dendang Perantau" la..

5 ~ Matapelajaran yang anda paling tak suka masa sekolah menengah ?
Subjek Sejarah ; jenuh nak ingat tarikh peristiwa..tension !

6 ~ Makanan yang paling anda suka ?
Nasi putih + Sambal ikan tongkol + sayur kobis ..nothing special !

7 ~ Jenis pakaian yang anda suka pakai ?
Siang hari ringkas (jeans & t'shirt) , bila malam lagi simple ..kain pelekat dan jubah sekali sekala.

8 ~ Kuih muih tradisional yang anda suka ?
Kalakatar (klik sini) ; dah pandai buat sendiri.

9 ~ Minat anda berblogging sejak bila ?
2010 (sejak masuk kerja dengan kerajaan)

10 ~ Blogger wanita/lelaki yang anda suka ?
Ustaz Hasrizal (http://saifulislam.com/) , motivasi dan travelog sejarah Islam  (dulu pcl tak suka sejarah tapi kini ...lain dengan pendekatan yang berbeza)

11 ~ Kalau dapat ke luar negara..Manakah destinasi pilihan anda ?
Cuti-cuti New Zealand ; sebelum tu nak ke Mekah dulu (insyaAllah) doakan kami eh..


Dan sini terdapat 11 soalan pula dari PCL untuk penerima the Liebster Award  seterusnya,  PCL akan tag kepada Blogger yang dikenali dan juga yang pertama kali singgah ke blog mereka. ~ harap agar anda terima dengan ikhlas.

  1. Sejak bila anda mula berblog?
  2. Pernah mengenali Blogger PCL sebelum ini?
  3. Niche Blog yang digemari ?
  4. Warna tema blog kegemaran?
  5. Apa hobi anda selain blogging?
  6. Suka baca entri panjang berinformasi?
  7. Nama Blog pilihan anda yang tak jemu-jemu lawati?
  8. Apa pandangan anda tentang meninggalkan komen disetiap blog yang dilawati?
  9. Adakah anda suka meninggalkan komen semasa blogwalking?
  10. Anda Blogger negeri mana?
  11. Soalan trick : Bagaimana anda melihat seekor buaya di dalam zoo?

Penerima tag The Liebster Award  diberikan kepada :

  1. http://jueazrin.blogspot.com/
  2. http://summerkisseswinterrain.blogspot.com/
  3. http://suriaamanda.blogspot.com/
  4. http://timmbill91.blogspot.com/
  5. http://nureenasir.blogspot.com/
p/s : kepada mereka yang nak informasi berkenaan the Libster Award , sila lah klik Di SINI !




9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Mengajar Erti Sabar dan Syukur

Monday, May 12, 2014 Nazlee Ismail 6 Comments

[pagi hari sabtu]

kalau siapa yang cam pemandangan belakang kami tu memag tau lah tempatnya..lokasi yang di rahsiakan,  ...banyak faktor perlu rahsiakan kepada umum antaranya nak masuk kawasan pun kena isi 'borang tapisan keselamatan'.

lokasi memang cantekk !!

2 buah kolam , terdapat banyak ikan spesis Talapia Merah (tilapia) , keli dan haruan..

kalau nak banyak ikan dan cepat memang boleh ..hanya perlu tebar jala sahaja...tapi bak kata seorang rakan blogger  katanya , kita ni 'angler' bukannya 'fisherman' ...  memancing mengajar kita erti sabar dan syukur !

Dapat buat lauk , sekadar nak buat goreng berlado ...sudah cukup  !

alhamdulillah duduk di sini rezeki murah, mau rajin mesti kenyang perut isteri dan anak-anak.


mamaD cakap aku dan anak-anak suka selfie.... tapi dalam bab ambil gambar untuk blog aku tak kisah...belasah je janji aku dapat abadikan kenangan dalam blog aku ni...kan ! 
isi ikan jenis ni memang sedap; lagi-lagi yang fresh macam ni.... Talapia Merah .
aku makan ikan..., ikan makan cacing umpan ....jadi tak ada masalah pun kat sini  :) ...saling membantu




kalau memancing berseoragan memang tak best ...itu pasal aku selalu ajak mamaD ikut sama..dia tak pegang pancing pun....,  kadang tu saja nak teman berteman. Sesekali dengan kawan pun boleh juga tapi aku tak suka...., lebih berminat aktiviti bersama keluarga.





6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.